Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Pytanie odnośnie sody..

Moje akwa ma ph = 7,7 i kh =5 Makok coś kiedyś wspomniał że soda oczyszczona podniesie PH i KH do optymalnych wartości...( ile one wynoszą?)

Jak ją stosować? do akwa czy do wody w wiadrze w czasie podmiany ?

Ile łyżek podniesie o jaką wartość ?

Proszę o wyczerpujące odpowiedzi...

:wink:

Posted

Nie wiem czy to będzie wyczerpujące, ja sypię bezpośrednio do sumpa 1 łyżeczka na 500 litrów podnosi ph o 0,1st. podnosi też kH ale o ile trudno powiedzieć - poeksperymentuj z sodą nie przesadzisz, nie podniesie pH powyżej 8,5.

Posted
Nie wiem czy to będzie wyczerpujące, ja sypię bezpośrednio do sumpa 1 łyżeczka na 500 litrów podnosi ph o 0,1st. podnosi też kH ale o ile trudno powiedzieć - poeksperymentuj z sodą nie przesadzisz, nie podniesie pH powyżej 8,5.
ekhm ekhm... co to jest "sump"?? :-)
Posted
ustawione pod "głównym" zbiornikiem.

no ale to nie warunek :)

mój stał obok bo tam było miejsce, może stać również za akwarium lub na równi z nim, wszystko zależy jak mamy miejsce, no i aby go schować bo to nie jest wizytowe ustrojstwo.

http://www.holendry.republika.pl/artykuly/sump.html

wystarczy wygogglować i kolego już byś wiedział ;P

Posted

straszny offtop o tym sumpie... naprawdę Mcsayan: google nie Twój wróg... :P

odrazu zamiast krótkiego opisu dostałbyś szereg różnych długich opisów ze zdjęciami... dla zobrazowania

a co do sody to zacznę od przykładu...

mam w akwa 240l z szyby 8mm, więc netto jest 224,64L wody minus 4 cm od krawędzi górnej (wynik nieużywanego komina) i minus 1cm styropianu na całym dnie daje wynik 195,99L wody (piachu nie liczę)

to minus skały i 8L komina daje jakieś 160L wody netto...

podmieniam co tydzień 40L czyli 25%

w akwa mam wodę pH 8,2, kH 12 (doprowadzone do tego stanu też sodą po początkowych wahaniach po starcie baniaka)

w kranie mam pH 7,5-8 i kH 3 (takie kH doprowadzało na początku do wahań pH - przy dojrzewaniu baniaka)

do beczki z wodą do podmiany (jedna beczka 40L) daję odmierzone 10ml sypkiej sody (miarka od testu sery)

do miarki jak już nasypię/odmierzę 10ml wlewam gorącą wodę - soda rozpuszcza się musując szybciej (pewnik) i lepiej (wrażenei subiektywne) - to wlewam do beczki :wink:

odkąd tak robię żaden z parametrów nawet nie drgnął o pół punktu w żadnym kierunku... :wink:

Posted

Czy soda nie szkodzi rybom? Ja mam PH 6,8 w kranie i 7,2 w akwa (zastosowałem żwirek koralowy) ale to i tak troche mało jak na pyśki wiec moze bym podniosł tą sodą? Jak myślicie warto kombinować czy niech zostanie jak jest?