Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z kolei ja uważam to za fajne rozwiązanie. Z takiej rury zalegające w niej nieczystości mogą być wymiatane choćby przez aktywność ryb w niej pływających. Natomiast gdybyś pozostawił tylko te otwory i ryby mogły by wpływać w tak duży moduł, to stworzył byś warunki dla sporego składowiska odchodów, których ciężko było by się z tamtąd pozbyć co mogło by niekorzystnie wpływać na jakość wody. Poza tym taka rura to całkiem spora grota, niejeden samiec będzie jeszcze o nią walczył 😉

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, Mróz napisał:

Z kolei ja uważam to za fajne rozwiązanie. Z takiej rury zalegające w niej nieczystości mogą być wymiatane choćby przez aktywność ryb w niej pływających. Natomiast gdybyś pozostawił tylko te otwory i ryby mogły by wpływać w tak duży moduł, to stworzył byś warunki dla sporego składowiska odchodów, których ciężko było by się z tamtąd pozbyć co mogło by niekorzystnie wpływać na jakość wody. Poza tym taka rura to całkiem spora grota, niejeden samiec będzie jeszcze o nią walczył 😉

Takie też było moje myślenie. Czy myślicie, ze w mniejszym module rura fi 50 ma rację bytu ?  

Opublikowano
W dniu 9.08.2020 o 22:58, Waclaw napisał:

Pojawiły się jednak wątpliwości co do możliwości pomalowania wnętrza.  Rura ogranicza dostęp do środka. I tutaj zasadnicze pytanie: czy konieczne jest malowanie środka ? 

Głupio siebie cytować, ale prośba do kolegów, którzy robili moduły kamieni- co zrobić z malowaniem wnętrza ? Można zostawić CX5 " surowe" ?

Opublikowano

Ja też chcę pomalować, ale miejscami może być kiepski dostęp. Moczenie- obowiązkowe ! Może ktoś jest na forum, kto nie malował, a ma w zbiorniku ? 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Moduły kamieni skończone/ poza ich malowaniem/  i moczą się. Wiec pora na małe uzupełnienia w temacie.

Co do potrzeby malowania ich wewnątrz,  jednoznacznie odpowiedziała koleżanka @suricade- od kilku lat ma w zbiorniku „surowe” moduły o nic się nie dzieje 😀.  

A teraz kilka pomysłów, jak zwiększyć ilość zakamarków i grot dla pyśków : w jednym z modułów zrobiłem w dolnej części podcięcie , odgradzając je przegrodą od reszty wnętrza. Dzięki temu powstała grota,  a pozostała cześć wnętrza pozostaje czysta. widok od spodu. 

7F1AD34B-68FD-4BEA-9CF5-701D884408F3.thumb.jpeg.b6eafa792849819ecd45af5412d4d779.jpeg

Innym trikiem było połączenie  dwóch kamieni w jedną formę ; 

29522BDF-2835-4BB4-804A-B42E999883E2.thumb.jpeg.d5aea2756ca95f447c1a0c7bb3ba5822.jpeg

34AA0052-B1AF-4720-A566-2980F53E3C01.thumb.jpeg.0e53b088a4ce987c828084d9f50eb668.jpeg9FE0F1AF-6A8B-443D-871D-0A87060D40F4.thumb.jpeg.8d136464c283a237e9dd3693587edf17.jpeg87535746-29B0-4310-B3FE-0F2F98CA341B.thumb.jpeg.a2bf961f12aa4bae41bb339fe1833756.jpeg

Ten „zestaw” oparty będzie na trzecim kamieniu tworząc sporą grotę. 

Edytowane przez eljot
Dublowane zdjęcie
  • Lubię to 6
Opublikowano

Świetny pomysł z grotami w modułach. Sam taki pomysł od dawna mam w głowie. Tak jak pisałem wcześniej :  ''Moim zdaniem to każdy duży moduł powinien być również wykorzystany jako grota, żeby ryby mogły wpływać do wnętrza. Jest to optymalne wykorzystanie ograniczonej przestrzeni w akwarium. ''

Tak jak moduły wykorzystuje się jako filtry to  i tak samo jako groty. A żeby odchody nie zalegały w modułach/grotach można stosować różne ustawienia modułów lub wejść do grot tak aby odchody nie zalegały czy też były wymiatane przez same ryby lub cyrkulator.

Zrobiłeś wejście od spodu, a jakby jeszcze zrobić otwór w górnej części modułu, byłoby dwa wejścia do groty. Górny otwór może być widoczny, przy ustawieniu modułu otworem do przodu do patrzącego lub otworem z tyłu.

W drugiej części modułu przegrodzonej można zrobić to samo, podcięcie i otwór u góry modułu/drugie wejście. W ten sposób dwie osobne groty w jednym module.

A tym zaleganiem odchodów w grotach modułów to bym się zbytnio nie przejmował, w modułach/filtrach też zalegają odchody ;) .