Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

zgodnie z zaleceniami kolegow kupilem moim pyskom

spirulinke OSI w granulkach (malych )

Jednak obserwuje iz one tak za mocno to jej nie lubia.

Spirulina, po namoczeniu, i troche po pomiazdzeniu, wlana do akwarium

jest jedzona tylko czesciowo - reszta lezy na dnie.

Dla testow nakarmilem je dodatkowo platkami Malawi ktorą jedza jak szalone a spirulinka lezy na dnie !

Pytanie czy moej pyski nie sa za male na ta karme?

Co wy na to ? Teraz pyski maja 3-3,5 cm

Pozdr

Marcin

Posted

Czyli to nie tak, że nie lubią spiruliny. To byłoby zastanawiające... W "malawi" też jest spirulina, więc ją lubią. Mają najprawdopodobniej problem z granulkami. Moje "za malucha" miały podobnie. Na początku niemal nie ruszały granulek. Potem zadwkowo. Teraz można powiedzieć, że nim je dam do zbiornika są już prawie zjedzone:) Karm je w sposób zróżnicowany i tak aby były zadowolone z diety...

Posted

Dokładnie, mogą być jeszcze za małe. Możesz spróbować je nauczyć jeść na zasadzie, że podajesz tą spirulinkę w bardzo małych ilościach, tak na smaczek :wink: i żeby była bardzo miękka. U mnie nawet mały ryby dobierają się do dużych kawałków pokarmu. Jeśli jest miękki, to go wciągną :D

• 1 month later...
Posted

Taka mam :)

Juz w sumie problem minal bo teraz chca jesc wszystko co wpadnie do akwa :)

Jednak nadal obserwuje iz mocniej sie rzucaja jak dostaja Tropical Malawii :twisted:

Posted

Sa zbyt male na granulat OSI. No i wybor pokarmu nienajszczesliwszy. Trzeba bylo kupic plateki np. Cichlid OSI, Vivid Colour OSI lb nawet jako dodatek Shrimp OSI. Jezeli koniecznie chciales granulat OSI to lepszy bylby RTB- jest drobniejszy [przznaczony dla np. apistogramma, papiliochromis, nannochromis czy dicrosus lub malych ryb morskich].

Posted

Hmm, moje rybki choć dorosłe to też nie przepadają za OSI (płatki), a Tropicala jedzą chętnie i w każdej ilości, ale po podaniu Dainichi ryby wpadają w szał- jak rekiny czujące krew :D Nawet maluszki po wypuszczeniu przez samicę skubią granulki tego pokarmu.