smithpl Opublikowano 22 Marca 2008 #1 Opublikowano 22 Marca 2008 Witam, zgodnie z zaleceniami kolegow kupilem moim pyskom spirulinke OSI w granulkach (malych ) Jednak obserwuje iz one tak za mocno to jej nie lubia. Spirulina, po namoczeniu, i troche po pomiazdzeniu, wlana do akwarium jest jedzona tylko czesciowo - reszta lezy na dnie. Dla testow nakarmilem je dodatkowo platkami Malawi ktorą jedza jak szalone a spirulinka lezy na dnie ! Pytanie czy moej pyski nie sa za male na ta karme? Co wy na to ? Teraz pyski maja 3-3,5 cm Pozdr Marcin
woytek Opublikowano 22 Marca 2008 #2 Opublikowano 22 Marca 2008 Czyli to nie tak, że nie lubią spiruliny. To byłoby zastanawiające... W "malawi" też jest spirulina, więc ją lubią. Mają najprawdopodobniej problem z granulkami. Moje "za malucha" miały podobnie. Na początku niemal nie ruszały granulek. Potem zadwkowo. Teraz można powiedzieć, że nim je dam do zbiornika są już prawie zjedzone:) Karm je w sposób zróżnicowany i tak aby były zadowolone z diety...
sision Opublikowano 22 Marca 2008 #3 Opublikowano 22 Marca 2008 Dokładnie, mogą być jeszcze za małe. Możesz spróbować je nauczyć jeść na zasadzie, że podajesz tą spirulinkę w bardzo małych ilościach, tak na smaczek i żeby była bardzo miękka. U mnie nawet mały ryby dobierają się do dużych kawałków pokarmu. Jeśli jest miękki, to go wciągną
slawek gorol Opublikowano 26 Kwietnia 2008 #4 Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Kup spirulne w płatkach Tropicala...Moje sauloski i maingano prawie wyskakują z baniaka jak ją widzą...
smithpl Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Autor #5 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Taka mam Juz w sumie problem minal bo teraz chca jesc wszystko co wpadnie do akwa Jednak nadal obserwuje iz mocniej sie rzucaja jak dostaja Tropical Malawii
czester_ Opublikowano 27 Kwietnia 2008 #6 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Pogłoduj je troszeczke. Jednodniowa głodówka i potem rzucasz pokarm którego nie lubią. I po czasie wszystkie lubią
Mjunszajn Opublikowano 28 Kwietnia 2008 #7 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Sa zbyt male na granulat OSI. No i wybor pokarmu nienajszczesliwszy. Trzeba bylo kupic plateki np. Cichlid OSI, Vivid Colour OSI lb nawet jako dodatek Shrimp OSI. Jezeli koniecznie chciales granulat OSI to lepszy bylby RTB- jest drobniejszy [przznaczony dla np. apistogramma, papiliochromis, nannochromis czy dicrosus lub malych ryb morskich].
smithpl Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Autor #8 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Dzieki za opdpowiedzi, juz teraz pyski sa wieksze i maja platki :-)
M_sobo Opublikowano 29 Kwietnia 2008 #9 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Hmm, moje rybki choć dorosłe to też nie przepadają za OSI (płatki), a Tropicala jedzą chętnie i w każdej ilości, ale po podaniu Dainichi ryby wpadają w szał- jak rekiny czujące krew Nawet maluszki po wypuszczeniu przez samicę skubią granulki tego pokarmu.
smithpl Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Autor #10 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 No to im kupie pod choinke :-) czyli zaraz :-) Marcin
Rekomendowane odpowiedzi