Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Podmianki wody robię co tydzień po ok 15 procent

Filtra wewnętrznego nie posiadam mam kubeł fluval fx6 z prefiltrem od narurowca który robi za biologa i mechanika plus falownik jebao rx8 i skimmer eheim więc ruch wody jest duży 😉

Przed glonami no3 też miałem około 5 więc nie ma dużej różnicy 

Jak pisałem wcześniej glony mnie nie martwią tylko po paru dniach od podmianki ta zielona woda może nie jakoś strasznie zielona ale widać

Opublikowano
5 godzin temu, Diablo8210 napisał:

Jak pisałem wcześniej glony mnie nie martwią tylko po paru dniach od podmianki ta zielona woda może nie jakoś strasznie zielona ale widać

O  ile dobrze zauważyłem, akwarium stoi naprzeciwko okna. Jeżeli słońce mocno operuje, zielony zakwit wody w nowym akwarium jest całkiem prawdopodobny. Co do tego co na piasku, to zdjęcie jest na tyle niewyraźne, że ja nie podejmę się oceny.

Poniżej załączam film o różnych zakwitach (ten zielony mniej więcej od 10 minuty) i metodach ich zwalczania - bez tych chemicznych, które sam stosowałbym w ostateczności.

Jeżeli o sinice chodzi, to według mnie, tylko chemiclean - to jest ta ostateczność.

Opublikowano
1 godzinę temu, tuptas napisał:

O  ile dobrze zauważyłem, akwarium stoi naprzeciwko okna. Jeżeli słońce mocno operuje, zielony zakwit wody w nowym akwarium jest całkiem prawdopodobny. Co do tego co na piasku, to zdjęcie jest na tyle niewyraźne, że ja nie podejmę się oceny.

Tak akwarium stoi w sumie w bardzo naświetlonym miejscu 2 okna na przeciw i jedno plus drzwi tarasowe z boku .

Od tygodnia wszystkie żaluzje zasłonięte .

I dzisiaj po powrocie z pracy nie wiadomo czemu woda jakby klarowniejsza 😁👍

Filmik bardzo pomocny i dobrze że o naturalnych metodach nie od razu chemia👍

Będę monitorował sytuację i jak coś wyskoczy to dam znać .

Dzięki za podpowiedzi i miłego wieczoru 😉

• 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć,

proszę o identyfikacje:

20200928_165449.thumb.jpg.10b821436a1e0cc5752777e98ef459c5.jpg501088888_20200928_1714211.thumb.jpg.3fb889ab82a8dffd0c765154a02b6410.jpg

Zbiornik wystartowal tydzien temu

ph - 8,0

nh3 - 0

no2 - 1,2 

no3 - wadliwy test

Edytowane przez kriskris
Opublikowano

Czasem w świerzym zbiorniku zaczyna się od zielonych, po czasie wchodzą okrzemki, a po nich mogą wyrosnąć brunatnice, lub krasnorosty. Może pozostać też zielony. Na ostatniej fotce widać już okrzemki. Wszystko w normie. 

• Lubię to 2
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Drodzy, prośba o pomoc w identyfikacji. NO2/amoniak w normie. NO3 około 30. Rośnie tylko na kamieniach i to od strony naświetlonej. Wypędzone częściowo przez ryby, częściowo przez ślimaki helmety.  Oprócz tego na szybach odrobine zielonych kropek.

B8D58B97-3387-429A-B14A-BCA60E002B35.jpeg

Opublikowano

Podzielam zdanie kolegów, na zdjęciu widać brunatnice i zielenice. Sinice miałbyś w większości na piasku.
Dodam jeszcze, że skoro ryby to skubią to nie masz się czym martwić, ryba nie ruszy sinicy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Dziękuję 1