Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wielkie dzieki. No na nie czekałem. Rybcie nie karmione skubią. A filmik? Cżego to Aple nie wymyśli! Zamiast wklejać zdjęcia, zrobiłem filmik z odrobiną dramatyzmu w tle :) Dzieki za pomoc.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie przez 10 miesięcy panowały okrzemki. W 10 miesiącu kupiłem trzy roślinki, z którymi pyszczaki szybko sobie dały radę i doszły jeszcze dwa rodzaje glonów. Zielone w bardzo niewielkiej ilości i czarno brązowe chętnie skubane przez ryby...

post-13914-14695717982816_thumb.jpg

post-13914-14695717986558_thumb.jpg

post-13914-14695717988177_thumb.jpg

Opublikowano

Z sinicami to jeszcze chyba nie problem bo to co na zdjęciu to wszystko co jest. Dołożę jeden filtr mechaniczny z napowietrzaniem by pobudzić ruch wody, ograniczę naświetlanie a to co jest usunę wraz z piaskiem. Zobaczymy.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

a czo to ? Zauważyłem, że kamyczki zaczynają mi porastać "czymś" zielonym. Nie wiem, czy jest to pożądany glon, czy raczej glon paskud, dlatego proszę o identyfikację. Porastają miejsca, gdzie mam okrzemki, ale też miejsca, gdzie ich nie ma po nalocie helmetów.

post-15272-14695719430869_thumb.jpg

post-15272-14695719434273_thumb.jpg

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Koledzy i koleżanki, mam do Was pytanie odnośnie glonów. Mianowicie zbiornik ma ponad pół roku ale startowany był z wody oraz filtrów ze starego akwa więc biologia ruszyła po tygodniu. Nastał czas okrzemków i nie przeszkadzało mi to zbytnio. Ale teraz zaczęło się coś dziać czego nie znam. W pierwszej fazie troszkę robiło się zielono na kamieniach więc pomyślałem że to po prostu zielenice i już, ale chyba nie bo teraz mam trochę okrzemków trochę czegoś zielonego i co najgorsze coś czarnego w kilku miejscach co włazi też na podłoże i je skleja. Podpowiedzcie proszę co to jest i co z tym robić. Docelowo chciał bym wychodować cos zielonego. Naświetlam 2 x 18W jedna 18000 druga 9500 kandeli chyba tak to się piszę, a jak nie to poprawcie mnie. Świeciłem przez jakieś 12-14 h teraz zmniejszyłem do 9-10 h Zmiana jak by na lepsze więcej okrzemka mniej tego paskudztwa, lecz może to być tylko moja wyobrażnia. Dodam na koniec że wszystko w miarę łatwo się czyści, co do czarnego to jak by taka skorupa i robią się takie płaty.

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na wskazówki.

Akwa 128L obsada 8 szt saulosi i maingano.

post-15486-14695721937815_thumb.jpg

Opublikowano

Ok dzięki za rozpoznanie, poczytam co do sinic, również za sprostowanie oczywiście jak napisałeś marcin73m kelwinów. A może jakieś rady na początek co do sinic, tak żebym nie tracił czasu i działał od zaraz?

Raz jeszcze dzięki za podpowiedzi.