Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
[mention=7930]Lukasz22[/mention] Nie pisz z podkreślaniem : to raz. Dwa : wpisz phosguard a nie phoaguard a znajdziesz wiele tematów.
Napisało się tak jak wziąłem cytuj nie wiem dlaczego , po drugie dobrze wpisywalem tylko ostatni post posiada błąd ;)

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@Lukasz22 Masz zbiornik 1000L, żeby Purigen w nim coś zdziałał to musiałbyś go tam napakować że 4 litry co nie ma sensu. Ponadto w kwestiach technicznych Purigen nic nie robi z No3 bezpośrednio, on działa na no2. Lepszym rozwiązaniem w tym wypadku będzie Purolite A520E lub PA202. Jeśli jednak myślisz o zielonych glonach to nie widzę powodu do obniżania no3, a nikt Ci nie zagwarantuje że je uzyskasz. Jedni je mają, inni nie. Alternatywą dla Phosguard jest JBL Phosex i ML Phosout4.

• Lubię to 1
Opublikowano

Mnie nie chodzi o obniżenie no3 bo mam je w normie czyli przed podmianka może z 20 , chodzi mi o wyklarowanie bo dalej nie jestem usatysfakcjonowany klarownoscia wody , wydaje mi się że bardziej klarowna wodę miałem w swoim 420l ze szkłem float niż tutaj z OW . Zamontowalem niedawno tzw. Media basket na ostatniej przegrodzie i dałem wate , może to coś pomoże .

Opublikowano
8 godzin temu, SlavekG napisał:

Purigen nic nie robi z No3 bezpośrednio,

To nie do końca jest prawda, w początkowej fazie zbije część NO3 później redukuje pozostałe związki azotu ograniczając produkcję azotanów. Klaruje wodę podobnie jak purolite tylko ciężko mi stwierdzić który z tych produktów robi to dłużej (stosowałem oba). Aktualnie do likwidacji zażółcenia wody i poprawy klarowności stosuję węgiel.

Opublikowano

A jakieś media które mogę włożyć go sumpa? Czytałem trochę ten temat o tym purigenie i nie chciałbym aby mi zbilo azotany do minimum i co za tym idzie aby rozwinely się sinice . Może zeolit albo coś innego .

Opublikowano
2 godziny temu, Lukasz22 napisał:

Czytałem trochę ten temat o tym purigenie i nie chciałbym aby mi zbilo azotany do minimum i co za tym idzie aby rozwinely się sinice

Nie zbije ci do minimum, przy stosowaniu purigenu nigdy nie miałem problemu z sinicami. 

• Lubię to 1