przemo-h Opublikowano 22 Maja 2019 #31 Opublikowano 22 Maja 2019 13 minut temu, Tomasz78 napisał: To by wyjaśniało film z postu 19. To nie samica wybarwiona jak samiec tylko samiec noszący ikrę. Bardzo możliwe. Ubarwieniem raczej przypomina samca, niż dominującą samicę. Niestety nie udało się nakręcić tarła moich kulfonów. Oboje rodzice mieli pełne pyski. Zastanawia mnie, czy taka sytuacja może się zdażać, gdy ikry jest bardzo dużo? 1
Tom74 Opublikowano 22 Maja 2019 #32 Opublikowano 22 Maja 2019 22 godziny temu, pozner napisał: Może też być tak, że nie masz ani jednego samca i samica nosi niezapłodnioną ikrę. Jej kolor też nie jest samcowy. Samce są blado różowe. Może dominująca samica stara się upodobnić do samca. Miałem tak u siebie. Dominująca samica wyglądała jak samiec. "Wycierała" inne samice i nosiła ikrę. Dodatkowo rządziła w akwarium, nawet większy samiec kawangi od niej obrywał.
Jacek M. Opublikowano 26 Maja 2019 Autor #33 Opublikowano 26 Maja 2019 W dniu 22.05.2019 o 11:47, przemo-h napisał: Odnośnie tej inkubacji niezapłodnionej ikry... Z czasem wypluje. W moim zbiorniku trwało to 3 dni, jeśli mnie pamięć nie myli. W tym przypadku tak samo: po trzech dniach przestała nosić. Rozglądam się za samcem do stada, jestem bardzo ciekawy jak zareaguje na niego ten mój nieokreślony jeszcze płciowo osobnik
piotriola Opublikowano 30 Maja 2019 #34 Opublikowano 30 Maja 2019 W dniu 22.05.2019 o 15:43, przemo-h napisał: Bardzo możliwe. Ubarwieniem raczej przypomina samca, niż dominującą samicę. Niestety nie udało się nakręcić tarła moich kulfonów. Oboje rodzice mieli pełne pyski. Zastanawia mnie, czy taka sytuacja może się zdażać, gdy ikry jest bardzo dużo? Takie sytuacje występują w jeziorze Viktorii, wspominał o tym w swojej nowej książce pan Haja .
Jacek M. Opublikowano 23 Czerwca 2019 Autor #35 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Odświeżam temat. Nowego samca nie udało mi się znaleźć w okolicy, więc skład pozostał bez zmian. Opisywany osobnik nie przejawiał po wcześniej opisanej sytuacji żadnych zachowań związanych z gotowością do kolejnego tarła, przestał też zachowywać się agresywnie wobec innych ryb. Nadal więc nie wiem czy to samica czy samiec. Natomiast jedna z ryb, wielkości 6-7 cm rozpoczęła walkę o dominację w zbiorniku i znacznie pojaśniała. Jest szansa, że to samiec?
Tomasz78 Opublikowano 23 Czerwca 2019 #36 Opublikowano 23 Czerwca 2019 54 minuty temu, Jacek M. napisał: Jest szansa, że to samiec? Ryba na zdjęciu to jest na 100% samiec. To on wcześniej miał ikrę w pysku?
Jacek M. Opublikowano 23 Czerwca 2019 Autor #37 Opublikowano 23 Czerwca 2019 (edytowane) Nie. Ta była wcześniej pomarańczowa jak inne samice. Ikrę nosiła ta: Edytowane 23 Czerwca 2019 przez Jacek M.
Robson79 Opublikowano 23 Czerwca 2019 #38 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Czyli jednak masz 100% samca, więc niebawem wszystko się ustabilizuje...
SlavekG Opublikowano 23 Czerwca 2019 #39 Opublikowano 23 Czerwca 2019 7 godzin temu, Jacek M. napisał: Odświeżam temat. Nowego samca nie udało mi się znaleźć w okolicy, więc skład pozostał bez zmian. Opisywany osobnik nie przejawiał po wcześniej opisanej sytuacji żadnych zachowań związanych z gotowością do kolejnego tarła, przestał też zachowywać się agresywnie wobec innych ryb. Nadal więc nie wiem czy to samica czy samiec. Natomiast jedna z ryb, wielkości 6-7 cm rozpoczęła walkę o dominację w zbiorniku i znacznie pojaśniała. Jest szansa, że to samiec? Wygląd płetw wskazuje na 100% samca
marcin73m Opublikowano 24 Czerwca 2019 #40 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Ten jest zdecydowanie bardziej samcowaty, niż "to", co inkubowało
Rekomendowane odpowiedzi