Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dziś przynajmniej po części udało mi się odwzorować zdjęcie zrobione w głębinach jeziora Malawi.

Zdjęcie jeziora:

image.png

Zdjęcia akwarium:

20190524_114056.jpg

20190524_114753.jpg

Edytowane przez Falcowski
  • Lubię to 1
Opublikowano

Kamienie przesuwałem i mi się piasek spylił, ale 15 minut filtracji i wszystko wróciło do normy.

Dzięki temu przynajmniej udało mi sięodwzorować naturalne zmętnienie z jeziora :)

• Lubię to 3
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Chciałbym się podzielić moimi obserwacjami.

Od kilku dni mam przemeblowany zbiornik. Myślę, że teraz już tak zostanie. Jestem usatysfakcjonowany.

Wystrój w porównaniu z poprzednim wygląda, jakby przybyło kamieni, jednak jedyne co dołożyłem to 3 najmniejsze z widocznych.

Od tych kilku dni zauważyłem zmianę zachowania u ryb.

Część z nich polubiła nowe kryjówki, których zdecydowanie przybyło. Kryjówki te są również lepiej widoczne teraz dla mnie.

Cytrynka, czyli największa Yellow, polubiła grotę w centralnej części i wiele razy w ciągu dnia tam przesiaduje, wychylając łeb jak jakaś murena.

Raz próbowała się nawet wcisnąć w jaskinię z dwóch kamieni po lewej, co nawet jej się udało i skutecznie przez nią przepłynęła.

Co ciekawe, sporo pysiów lubi pływać przy nowo utworzonym wyniesieniu skalnym na środku.

Pływają trzymając się go blisko, co można porównać do zachowań w naturalnym środowisku przy ścianie skalnej w Malawi bądź na rafie koralowej w oceanach.

Ponadto mój samczyk Yellow dojrzewa i zaczyna tańczyć wokół samiczki. Dodatkowo wybarwiły mu się czarne paski przy ustach wyglądające jak wąsy (zdjęcia niżej).

20190606_205022a.thumb.jpg.a3f3cb87f431b717423ed9f6239368d1.jpg

Samczyk:

20190609_212542a.thumb.jpg.705b5dc3159f6b52a0c6215386c7bf95.jpg

Samiczka:

20190609_212732a.thumb.jpg.283135968dd4e08a1d93cebaa15718de.jpg

• Lubię to 6
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Może warto by dołożyć nieco kryjówek. Sam ostatnio chcąc ograniczyć agresję po wpuszczeniu nowej ryby zagraciłem dodatkowo zbiornik. Pomogło. Teraz jak sytuacja się unormowała jaskinie polikwidowałem i zostawiłem plaże.

• Lubię to 1
Opublikowano
Nom właśnie się zastanawiałem, czy kubków nie przeprosić
Kubki spoko, ale nie lepiej dać doniczki? Z jednej możesz zrobić dwie kryjówki, rozcinając doniczkę na pół, a jakby się pobawić to można jeszcze wyciąć kawałek dna doniczki i w ten sposób uzyskasz przelot z mniejszym wyjściem, przez które ryba goniona może uciec. Mowa oczywiście o doniczkach ceramicznych. Moim zdaniem wyglądają bardziej naturalnie niż kubki

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1