Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie@egon44 lepiej poczekać. Ja miałem podobną sytuację przy starcie na wa, no2 poza skalą i wysokie no3. Po trzech dniach no2 zaczęło wyraźnie spadać i po kolejnych dwu dniach było już nie wykrywalne, a no3 dobiło do 80 ppm i dopiero wtedy robiłem podmiankę.@Dyzio jeśli w ciągu trzech dni nic się nie zmieni jeśli chodzi o no2 to wtedy zrób podmiankę, taka jest moja sugestia

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Bartek_De napisał:

Dokładnie@egon44 lepiej poczekać. Ja miałem podobną sytuację przy starcie na wa, no2 poza skalą i wysokie no3. Po trzech dniach no2 zaczęło wyraźnie spadać i po kolejnych dwu dniach było już nie wykrywalne, a no3 dobiło do 80 ppm i dopiero wtedy robiłem podmiankę.@Dyzio jeśli w ciągu trzech dni nic się nie zmieni jeśli chodzi o no2 to wtedy zrób podmiankę, taka jest moja sugestia emoji4.png

W poniedziałek robię kolejny test na no2 i jeśli faktycznie nie spadnie to tak jak mówicie zrobię podmiane wody?

Edytowane przez Dyzio
Opublikowano
W poniedziałek robię kolejny test na no3 i jeśli faktycznie nie spadnie to tak jak mówicie zrobię podmiane wody
No2!

• Lubię to 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bartek_De napisał:

No2! emoji6.png

To miałem na myśli nie wiem czemu napisałem no3?

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Dyzio napisał:

W poniedziałek robię kolejny test na no2 i jeśli faktycznie nie spadnie to tak jak mówicie zrobię podmiane wody?

Czekaj jeszcze z tydzień czasu...Jeśli w tym czasie NO2 będzie stało w miejscu,to można pomyśleć o (zaznaczam małej) podmianie wody...

Jedynie możesz od razu dodać do wody 1 ampułkę bakterii Prodibio Biodigest i nic poza tym...Od razu piszę że tylko i wyłącznie takie,a nie inne bakterie...

Edytowane przez egon44
  • Lubię to 3
Opublikowano
Czekaj jeszcze z tydzień czasu...Jeśli w tym czasie NO2 będzie stało w miejscu,to można pomyśleć o (zaznaczam małej) podmianie wody...
Jedynie możesz dodać do wody 1 ampułkę bakterii Prodibio Biodigest i nic poza tym...Od razu piszę że tylko i wyłącznie takie,a nie inne bakterie...
Bardzo dobry pomysł

• Lubię to 2
Opublikowano
5 godzin temu, egon44 napisał:

Zapewne masz rację,tylko tutaj jest mały haczyk z mojej strony :P ,bo ja wbrew panującej opinii na forum posługiwałem/posługuję się testem Zooleka,oraz JBL na NO3,aby mieć jakieś porównanie wyników...W obu przykładach po zmierzeniu tego parametrów w kilku zbiornikach testy wskazywały zawsze ten sam poziom NO3

Wydawało mi się że kolega używa kropelkowych JBL, jak się mylę to mnie popraw :)

To że Tobie pokazywały to samo nie neguje tego że przy bardzo wysokim NO2 JBL zakłamuje, sam  zresztą piszesz że nie miałeś nigdy NO2 poza skalą, ja miałem podobnie jak kolega i właśnie wtedy też błąd pomiarowy wystąpił.

Ja jak tylko pokończyły mi się testy kropelkowe z JBLa przerzuciłem się na Salifert(NO2,NO3)i sobie chwale.

5 godzin temu, Dyzio napisał:

W poniedziałek robię kolejny test na no2 i jeśli faktycznie nie spadnie to tak jak mówicie zrobię podmiane wody

Możesz spokojnie poczekać kilka dni dłużej , może samo się obniży i nie bedzie rzeba jeszcze robić podmianki.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kubeq napisał:

Ja jak tylko pokończyły mi się testy kropelkowe z JBLa przerzuciłem się na Salifert(NO2,NO3)i sobie chwale.

O ile Salifert na NO3 to fajny test - mniejszy i większy zakres to na NO2 jak dla mnie niewypał. Ile bym nie robił testów to zawsze woda kryształ czyli 0 gdzie JBL pokazuje 0,05.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Żadna różnica czy 0 czy 0,05. Zwykły błąd testu, tak...niestety testy mają swoje błędy. Przy niskich wartościach i dojrzałym zbiorniku nie ma to żadnego znaczenia i nie robi żadnego problemu. 

Tyle, że w świeży zbiorniku jak no2 jest poza skalą, nie ma znaczenia granica błędu 0.05. Trzeba czekać, aż no2 zniknie i cykl azotowy nie może stanąć, póki jest No2 to bakterie mają co żreć i trzeba czekać, aż wyżrą wszystko i no3 zapewne urośnie, wtedy przed wpuszczeniem ryb parę podmianek i gitara. Wszystko perfekcyjnie opisał @darkon

W malawi najważniejsze jest no3, potem PH i KH (zależnie od ujęcia wody w kranie). A jakie no3? Temat rzeka... tysiące testów przerobiłem i... lubię zooleka, porównywałem z salifertem i kropka w kropkę to samo przy czym zoolek tani i ma wyrażny odczyt barwy na skali... jbl unikam, nie potrafię i nie chcę odczytywać ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Jerry_jerry napisał:

O ile Salifert na NO3 to fajny test - mniejszy i większy zakres to na NO2 jak dla mnie niewypał. Ile bym nie robił testów to zawsze woda kryształ czyli 0 gdzie JBL pokazuje 0,05.

To że JBL pokazuje 0,05 wcale nie musi oznaczać że  tyle masz. Możliwe że oba testy pokazują dobrze.

Z czasem skala w jbl blaknie i mając 0 pokazuje że masz 0,05 @deccorativokiedyś o tym wspominał.