Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmmmm zaraz pod nim planowałem umieścić Filtr wewnętrzny , dziś przyjdzie to pokombinuje i wrzucę jakieś  fotki  :) 

Opublikowano
16 minut temu, raperek napisał:

A bo jest dość blisko Tafli wody i trochę w nocy przeszkadza słychać czasem takie delikatne pluski i zamierzam pod łączyć przez Timera i tak od 23:00 do 06:00 żeby się wyłączał . Uprzedzając pytanie o obniżenie go trochę to nie bardzo bo  mocno zamiata mi w zbiorniku zobaczę jeszcze dziś jak wsadzę Filtr wewnętrzny jaka będzie cyrkulacja może go całkiem zlikwiduję .

Nie wiem jaki falownik posiadasz,ale jak miałem JVP-100 podłączone pod timer to bardzo często zdarzało się że falownik nie chciał ruszyć lub ruszał w odwrotnym kierunku...

Także miej to na uwadze ;) 

5 minut temu, raperek napisał:

Hmmmm zaraz pod nim planowałem umieścić Filtr wewnętrzny , dziś przyjdzie to pokombinuje i wrzucę jakieś  fotki  :) 

To umieść go obok mechanika...

Ja mam tak u siebie

18448018_1316646128430763_1765787939_n.thumb.jpg.57f827e97290801c5748a17a50f8595e.jpg

Opublikowano

ja mam JVP 102B , ciekawe z tym ruszaniem to pewnie wina Timera bo one też są  różne od 8zł do ponad 100zł :) ale dzięki będę miał na uwadze

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem co może mieć wspólnego włącznik do nieprawidłowej pracy falownika ;) On tylko załącza linię.

A Andrzej ma rację z tym uruchamianiem w JVP, albo nie może zaskoczyć albo terkocze :) kręcenia w drugą stronę nie zauważyłem :). 

Opublikowano
Do 240 litrów proponowałbym zostać na dwóch gatunkach... Będą się zupełnie inaczej zachowywać, poza tym jak odejmijcie piach i kamienie to będzie ledwo 150 litrów wody...

U mnie po odjęciu piachu i kamieni jest 200 litrów

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, MatiK napisał:

No to masz różnicę na 3 dodatkowe ryby, super ;) 

A tak serio to jak to wyliczyłeś?

Pewnie sprawdził na liczniku jak zalewał baniak ;)

Sam tak zrobiłem uprzednio wysyłając żonę spać co by mi wody nigdzie nie puszczała :D

Edytowane przez Kubeq
Opublikowano

Pytam bo 200 litrów wody netto w baniaku 120x40x50 zakładając szkło 8 mm i wysokość słupa wody 47 cm (mniej więcej do wzmocnień) to dobry wynik ;) bez żadnych kamieni i piachu taki zbiornik przy wyżej wymienionych założeniach to 213 litrów realnej pojemności tylko rzadko niestety bierzemy to pod uwagę, że wymiary naszych zbiorników to ich wymiary zewnętrzne...

Opublikowano

Zalewałem wiadrem 20 litrowym. Może przesadziłem z tymi 200 litramu ale weszło grubo ponad 9 wiader.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Trzy książki w twardej oprawie: Malawi Cichlids in natural habitat cz1 Malawi Cichlids in natural habitat cz3 Malawi Cichlids in natural habitat cz5 Książki w idealnym stanie. Cena 700zl za komplet.
    • Wyjdzie w praniu , ale nie zakładam większych problemów 😉 . Po latach moczenia łapek to jest mój 1 filtr takiej konstrukcji . Wszystko przemyślane pod nowy zbiornik .Przemek z Akwarium Szczecin robi mi wzmocnienia pod ten kaseciak tak abym gąbkę wyciągał bez odchylania i tym podobnych problemów . Zobaczymy 😉  
    • Dzięki @jaras za wskazówki 🙂 Może jeszcze spróbuję z tym pokarmem. U mnie Aristo mam wrażenie że się męczy żerując na nim bo wygląda jakby próbował się najeść powietrzem 😅
    • Na 30 ryb wielkości od 12 do 25cm daję 2 łyżeczki czubate od herbaty raz  dziennie - pokarm aller Aqua Futura pomieszany z Malawi chips oraz spiruliną granulowaną. Proporcje w miarę równe. Dodatkowo, jak mi się przypomni, to daję kryła mrożonego,nie częściej niż raz w tygodniu w ilości 7 kostek. Od czasy do czasu jakąś rybę morską , jak akurat mam na obiad - morszczuk, dorsz. Oczywiście bez obróbki termicznej. Czasami sporadycznie jeszcze płatki dla paletek d-50i to jest wszystko . Ale ja mogę mieć słabe doświadczenie w pielęgnacji ryb 40lat😃
    • @jarasa mógłbyś mi powiedzieć ile sztuk ryb masz u siebie i ile im sypiesz Futury? Tak myślę że może ja po prostu za mało im tego żarcia dawałem. Byłbym wdzięczny jakbyś podał ile wynosi jednodniowa porcja u Ciebie (o ile nie w gramach to chociaż w łyżeczkach) 🙂
    • Ja nie mam małych ryb. Nic złego nie zauważyłem stosując future. Ale od jakiegoś czasu mieszam z innymi tak jak wyżej pisałem.
    • Moim rybom podobnie jak u Ciebie nie podszedł ten pokarm. Niby z apetytem się na niego rzucały, jednak po wzięciu do pyska po chwili wypluwały. I tak kilkakrotnie, w końcu rezygnując i pozostawiając granulki. Dodatkowo od tego pobierania i wypluwania powstawało duże zmętnienie wody. Próbowałem podawania na sucho i po namoczeniu - w zasadzie efekt ten sam. U mnie jedynie fryeri połykał ten pokarm bez zastanawiania się. Reszta obsady - tak jak opisałem powyżej. Dlatego ja zostaję przy Futurze. Tym bardziej, że mam mniejsze ryby od Twoich i póki co ten rozmiar pokarmu (1,3 - 2 mm) jest dla nich odpowiedni. 
    • @jaras z tego co czytałem to na najszybszy wzrost nastawiona jest właśnie Futura. Nie mniej ten Bronze kompletnie nie pasuje tym moim bydlakom. A nie zauważasz u siebie problemu z małym rozmiarem Futury? U mnie np. zauważyłem że ryby zaczęły mieć takie dziwne kupy (jakby przerywane bąblami gazu lub bardzo cienkie) i czytałem gdzieś że ryby takich rozmiarów powinny dostawać już większe "kawały" jedzenia. Nie wiem ile w tym prawdy ale jak kilka dni pod rząd karmię mrożoną stynką to problem znika. 
    • Po namyśle, ja  nie będę kombinował i zostanę przy aller aqua futura. U siebie mam właśnie ten, pomieszany z chipsami Malawi tropical oraz spiruliną. Z tymi innymi pokarmami aller aqua trzeba uważać, bo są to pasze, nastawione na szybki przyrost masy ciała ryb w krótkim czasie. Dlatego ha nie będę ryzykował innych pokarmów z tej serii. 
    • Fajny kaseciak, czekamy na recenzję po uruchomieniu.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.