Skocz do zawartości

Programy w TV o Malawi etc.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
VDR i za ta wiadomość powiniennneś pochwałę otrzymać ! :D

Jeszcze nie wiadomo o czym bedzie... szperalem, szperalem na temat tego programu i na stronie uk Travel Channels znalazlem:

"AFRICA TREK: The Rift Valley. Here they finally reach the Rift Valley in time for the rainy season. After a meal of termites, they find out how AIDS has ravaged this part of the world, and spend some time with a fisherman and his family on Lake Malawi."

Ale nie wiem czy to jest opis dla tego programu. Moze nie byc o samym jeziorze, ale i tak zapewne pojawi sie choc przez moment to co nas najbardziej interesuje... Bo jak nie to... ;]

Opublikowano

Travel oczywiście przejdzie mi koło nosa, ale na pocieszenie zobaczyłem dziś filmik o pyszczakach na kanale Mini-mini (taki program z bajkami dla dzieci) filmik krótki ale z jeziora :)

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Notatki z wyprawy U źródeł świata Carnets D'Expedition

dokument

niedziela 13.04.2008 Planete 15:55

Program o Malawi

jeszcze po Polsku czegoś takiego nie widziałem.

A zdjęcia wyrywaja z butów.

No niestety nie cały był o Malawi ale i tak dużo było mozna ciekawych rzeczy się dowiedzieć.

Np to ze jezioro to czeka nieuchronny koniec i w końcu wszystkie pielęgnice wyginą. :(

Opublikowano

Jezioro Malawi w związku ze jest zalanym rowem tektoncznym, jest w stałym ruchu, co rou jego długość powiększa się o 10 mm.

Przyjdzie taki czas że j.malawi połączy się z oceanem i wody oceanu zmieszaja się z wodą słodką, nie musze chyba mówić ze będzie to koniec słodkowodnej fauny i flory.

Na szczęście ja tego nie dozyję - chyba że w kolejnych wcieleniach - bo ma być to za kilka milionów lat. ;)

Poza tym już tak serio to dużo mówili o ochronie środowiska tego jeziora o połowach, zanieczyszczeniu czy o wykorzystaniu jeziora w taki sposób jak j. wiktorii - na szczęscie wszystko na plus i powiedziano ze dba się o to aby jezioro wygladało jutro tak jak i dzisiaj.

Opublikowano

Ale chyba dałoby się jakoś to zabezpieczyć? Wiem że to takie teoretyzowanie ale w dzisiejszych nawet czasach to chyba nie byłby problem... no jednak chyba kasa odegrała by najważniejszą rolę.

Opublikowano

Na dzień dzisiejszy jeszcze ruchów tektonicznych nikt nie zatrzymał :)

Po drugie nie wiadomo czy ludzkość przeżyje te kilka milionów lat, czy chiniole lub inne nacje z bliskiego wschodu nie zrobią jakiegoś psikusa ludzkości :)

Co ciekawe było w programie to strasznie mętna woda - przezroczystość góra 3 - 4 metry a takie ławice pysi że głowa mała - no i pełno wybarwionych samców w ławicach.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.