Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, pozner napisał:

A dlaczego nie chcesz zostawić crabro i maisona? Z crabro i yellowami będziesz miał bardzo yellowowo :) To moim zdaniem ładniej będzie z Cynotilapią.

Przede wszystkim ze względu na dietę, a to że będzie zbyt żółto to mi nie przeszkadza.

Opublikowano (edytowane)

Cały czas mam u siebie samotnego nimbochromis livingstonii. Dwa, trzy razy w tygodniu karmię go stynkami. Przy pierwszych próbach nakarmienia tylko jego to słabo to wychodziło i mało zostawało dla niego, większość szamała nienażarta mbuna ;) Teraz nauczył się walczyć o swój obiad, co widać na załączonym filmiku.

Edytowane przez timi
  • Dziękuję 2
Opublikowano

Całe szczęście, że te stynki są takie duże, bo gdyby nie to, to chłopina by z głodu padł. Ale natrętne są te ryby. Nie dadzą spokojnie mu zjeść. Siła złego na jednego :) 

Opublikowano

Super sprawa widzieć u kogoś Crabro! Poluję na nie od pewnego czasu. Zbiornik jest już spory, to i mogę sobię pozwolić. Były by świetnym towarzystwem dla moich Lepidiadaptesów. Miałem okazje kupić 1+2 już porośnięte, ale zbyt długo się zastanawiałem i okazja przeszła koło nosa. Wstrzymaj się z redukcją do czerwca. Będę w PL na urlopie, a w drodze powrotnej zatrzymam się w Łomży na kawę i odkupię kilka ;-) 

Czy rzeczywiście samce traktują swoje wybranki należycie? Jakie do tej pory masz spostrzeżenia? 

Opublikowano
3 godziny temu, przemo-h napisał:

Czy rzeczywiście samce traktują swoje wybranki należycie? Jakie do tej pory masz spostrzeżenia? 

Jak na razie trudno cokolwiek napisać, bo te ryby są jeszcze młode. Największy z nich ma około 7-8 cm. W ostatnim czasie zauważyłem dopiero jakieś pierwsze przepychanki. Kiedyś ta sielanka na pewno się skończy :)

3 godziny temu, przemo-h napisał:

Wstrzymaj się z redukcją do czerwca. Będę w PL na urlopie, a w drodze powrotnej zatrzymam się w Łomży na kawę i odkupię kilka ;-)

Jak się same do tego czasu nie zredukują to zapraszam ;)

Opublikowano

Crabro bym na Twoim miejscu zostawił ale na pewno nie z yellow. Do ryby nieterytorialnej wybrałbym terytorialiste. Niekoniecznie mbuniaki mięsożerne , gdyż crabro jest wszystkożerny. Katalog ryb jest bardzo duży. Cynotilapia zebroides mają problem samic , które są zazwyczaj  brzydkie . Oczywiście są gusty i gusciki a bez wątpienia wybór zebroides nie jest złym wyborem.  

Opublikowano
2 godziny temu, harisimi napisał:

Crabro bym na Twoim miejscu zostawił ale na pewno nie z yellow. Do ryby nieterytorialnej wybrałbym terytorialiste. Niekoniecznie mbuniaki mięsożerne , gdyż crabro jest wszystkożerny.

Pozostawienie Maisona zamiast Crabro byłoby lepszą opcją?