Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Darku szczep:) tak czytam i próbuję usystematyzować.

Baniak 2,2m długi a z fotki woda nieco przez te ponad 2 metry mętnawa, ale widziałem taką identyczną w 120cm i  właściciel był zdania że woda kryształ.;)

Baniak chodzi 3 miesiące a nagle od 2-3 tygodni tak się stało ? przedtem było doskonale?  czy zawsze tak było tylko czekałeś?

IMHO po 3 miechach nawet pylący piasek by się wypsztykał więc piach zostaw w spokoju.

Odpowiedz czy było dobrze a się zepsuło czy zawsze było żle od 3 m-cy.

Gąbkę masz bardzo drobną ppi45 a przepływ:D zaj.. sty więc mechanika jest super-chiper i ta gąbka nic nie puszcza natomiast  jeśli to nie są pierwotniaki co też jest podejrzewane - a odpowiesz jak na kilka dni zaciemnisz baniak i nie pomoże to ten wariant eliminujemy.

Gąbkę masz OK bo ppi45 jest tak gęsta że moja 10cm ( stosujemy zazwyczaj 5cm) zatrzymuje nawet produkty wytrącania mineralizacji.

Proponuję taką metodologię.

1/ zaciemnienie kocem bez żadnych działań na kilka dni i

wynik na + = pierwotniaki

wynik na - = żródło mineralne

2/ watę możesz włożyć bez żadnych kubłów wprost pod pompę w kaseciaku i tylko bieg jej dostosować do zmniejszonego przepływu. - to dobry pomysł eljota.:) ale uważam że gąbka ppi45 robi to równie dobrze co wata.

3/ a Dareczku możesz zmierzyć i podać Salifert PO4 w baniaczku?? albo  także JBL SiO2.? czy za wiele wymagam.:)

Napisałeś że osad na szybie jest wyczuwalnie grudkowy a nie mazisty - wskazuje to na mineralny charakter problemu.

W zależności co wyjdzie z punktów 1 i 2  a gdyby wyniki z p3 to mam gotowy dalszy plan działań ratunkowych:D

Opublikowano (edytowane)

Henryku poniżej odpowiedzi.

25 minut temu, deccorativo napisał:

Baniak chodzi 3 miesiące a nagle od 2-3 tygodni tak się stało ? przedtem było doskonale?  czy zawsze tak było tylko czekałeś?

Woda była parę razy mnie mętna niż teraz. Ale ogólnie to czekałem z myślą że się poprawi ale niestety nie poprawia się.

Odpowiedz czy było dobrze a się zepsuło czy zawsze było żle od 3 m-cy.

Idealnego kryształu nie było od samego początku.

3/ a Dareczku możesz zmierzyć i podać Salifert PO4 w baniaczku?? albo  także JBL SiO2.? czy za wiele wymagam.:)

Napisałeś że osad na szybie jest wyczuwalnie grudkowy a nie mazisty - wskazuje to na mineralny charakter problemu.

W zależności co wyjdzie z punktów 1 i 2  a gdyby wyniki z p3 to mam gotowy dalszy plan działań ratunkowych:D

Mogę zmierzyć ale najpierw muszę zakupić a to dopiero po świętach bo do Piątku paczka nie dojdzie.

Oby dwa są potrzebne czy jeden wystarczy jeśli jeden to który?

PO4 będę miał dziś. :-) wieczorem podam wynik.

Edytowane przez szczep85
Opublikowano
12 minut temu, deccorativo napisał:

Też o tym pomyślałem, mam to samo, ciągle mętna woda, która krystalizuje się po wlaniu atramentu, i przez tydzień jest ok :) 

Opublikowano

kup tylko Salifert PO4 bo krzemianów na bank masz poza skalą więc szkoda kasy na testy by się okazało że jest tak dużo że aż niemierzalne.:(

Jeśłi przykrycie kocem nie pomoże to masz "efekt wody z Natolina" ;) ale dziwne bo ci Purolite działa  - a nie powinno.

Opublikowano

Pierwotniaki mało prawdopodobne aby utrzymywały się przez 3 miesiące ale sprawdzić można.

Zastanawia mnie skąd w 3 miesięcznym baniaku takie stężenie PO4 aby wywołało zmętnienie wody ?

Jak pisałem łatwo sprawdzić czy to wina piachu, wystarczy go przemieszać i zmętnienie powinno się zwiększyć. Jeśli tak jest to wata, jak da się ją sensownie zamontować w kaseciaku to OK.

Opublikowano
6 minut temu, eljot napisał:

Pierwotniaki mało prawdopodobne aby utrzymywały się przez 3 miesiące ale sprawdzić można.

Zastanawia mnie skąd w 3 miesięcznym baniaku takie stężenie PO4 aby wywołało zmętnienie wody ?

Jak pisałem łatwo sprawdzić czy to wina piachu, wystarczy go przemieszać i zmętnienie powinno się zwiększyć. Jeśli tak jest to wata, jak da się ją sensownie zamontować w kaseciaku to OK.

Dziś sprawdzę jak wymieszam piach czy będzie gorzej.

Watę wsadzę pod pompę lub owinę koszyczek od pompy.

Opublikowano
51 minut temu, szczep85 napisał:

Dziś sprawdzę jak wymieszam piach czy będzie gorzej.

Zawsze jak ruszysz piach jest gorzej niż przed ruszaniem:( więc to żadem dowód.  Mogę ci za chwilę przesłać zdjęcie po 2 latach pracy baniaka przed i po ruszeniu piasku - masakra wyjdzie.

pytanie czy to piach jest powodem  mętności przez 3 miesiące - moim zdaniem już by się z wierzchu wypłukał a jak ruszysz od spodu zawsze zmuli bo tam już i g.. rybie rozpuszczone jest i czeka aż bakterie gnilne to rozłożą.

Darku daj tą watę jak piszesz ale zbyt wiele się nie spodziewaj - takie jest moje zdanie - obym się mylił.

.

Opublikowano
6 minut temu, deccorativo napisał:

Zawsze jak ruszysz piach jest gorzej niż przed ruszaniem:( więc to żadem dowód.  Mogę ci za chwilę przesłać zdjęcie po 2 latach pracy baniaka przed i po ruszeniu piasku - masakra wyjdzie.

pytanie czy 

Darku daj tą watę jak piszesz ale zbyt wiele się nie spodziewaj - takie jest moje zdanie - obym się mylił.

Mam rozumieć ze jak wata nie pomoże to mam się pogodzić z tym ze taka woda będzie? 

Opublikowano

A co ty nigdy  z tym się nie godzimy - dopiero się rozkręcamy z Rafałem Plezi :D

jak pisałem przykryj kocem to wyeliminujesz cały ciąg biologicznych przyczyn opartych na fotosyntezie czyli glony, pierwotniaki i inne biologiczne cholerstwo fruwające w wodzie.

potem dając watę potwierdzisz że gąbka ppi45 daje to samo co wata - ale trzeba się przekonać samemu i udowodnić innym.

jak to nie pomoże a zmierzysz wreszcie to PO4 ale Salifertem to przejdziemy do walki najpierw biologicznej a potem chemicznej.

ale najpierw wyeliminuj te proste przyczyny mętności.

Opublikowano
20 minut temu, deccorativo napisał:

Henryk nie widzisz różnicy między 2 letnim baniakiem w którym zapewne nie odmulałeś piasku a 3 miesięczną świeżynką?

21 minut temu, deccorativo napisał:

pytanie czy to piach jest powodem  mętności przez 3 miesiące - moim zdaniem już by się z wierzchu wypłukał a jak ruszysz od spodu zawsze zmuli bo tam już i g.. rybie rozpuszczone jest i czeka aż bakterie gnilne to rozłożą.

Jeśli jest zbyt mocna cyrkulacja i słaba mechanika (przez gąbkę 45 przedostanie się pył z pisku stwierdzone organoleptycznie) + buszujące ryby to będzie pylił jeszcze długo.

9 minut temu, deccorativo napisał:

ak pisałem przykryj kocem to wyeliminujesz cały ciąg biologicznych przyczyn opartych na fotosyntezie czyli glony, pierwotniaki i inne biologiczne cholerstwo fruwające w wodzie.

Jak najbardziej można tak zrobić.