Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.01.2017 o 18:01, pozner napisał:

Jak bym widział swojego Stefana. Protki takie są ;). Widać gdzie obrał sobie terytorium. Ładny baniak.

Ten mój  był łagodny jak baranek i do wczoraj trzymał się bardziej lewej części baniaka. Od rana "głupieje"

Edytowane przez jaras
Opublikowano

U Ciebie jest od niedawna więc dopiero zapoznaje się z otoczeniem. Poza tym jest jeszcze młody. Nie chcę być złym prorokiem, ale swój charakterek to dopiero pokaże. Jak dojdzie do 15 w porywach 17cm. to przynajmniej połowa akwarium będzie jego.

• Dziękuję 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam. 

Minęło 3m-ce od zalania baniaka. Nie dawno zakupiłem sterownik od Romka - rewelacja

Dołożyłem trochę skał oraz wywaliłem całą ceramikę z turbo kasety.

Wniosek - moim zdaniem żadne złoża ceramiczne, matrixy, lawy ect. W dojrzałym baniaku nie są w ogóle potrzebne. Całą filtrację mam opartą na gąbce 45ppi o wymiarach 15x5x38cm wspomaga to falownik oraz blok z litrem purolite. Przez cały ten czas wodę podmieniałem 2 razy w grudniu 50l. i dzisiaj 80l. 

Parametry bdb.

Ph 7,6-7,8

No3 5-10

Jedyne co mnie wkurza to film bakteryjny na tafli wody. Zauważyłem, że duży wpływ na niego ma falownik - gdy jest skierowany w górę na taflę wody (więcej odchodów trafia do filtra) wtedy skimer w kasecie słabo go wyłapuję.Jak skierowany bardziej na wprost film nie istnieje  ale farfocli w toni więcej pływa. Na czystość wody nie mogę narzekać.

Tak wygląda na chwilę obecną oraz zdjęcie moim zdaniem najładniejszego mieszkańca- niestety nie mam lepszego aparatu

20170205_211942.jpg

20170205_211913.jpg

20170205_195234.jpg

Edytowane przez jaras
Opublikowano
9 godzin temu, jaras napisał:

Wniosek - moim zdaniem żadne złoża ceramiczne, matrixy, lawy ect. W dojrzałym baniaku nie są w ogóle potrzebne.

9 godzin temu, jaras napisał:

Jedyne co mnie wkurza to film bakteryjny na tafli wody.

A moim zdaniem to jest ze sobą połączone, do spółki ze zbyt małą cyrkulacją... Akwarium to jednak nie otwarty zbiornik wodny i jakie by dojrzałe nie było to jakąś filtrację biologiczną powinno mieć... Ale to tylko moje zdanie, ja się nie znam ;) 

Opublikowano

Moim zdaniem nie wiele wiemy Jaras.;)

Podaj przyczyny dlaczego usunąłeś złoże ceramiki z kasety turbo - czy psuła pracę filtracji? czy tylko by udowodnić że bez tego biologia też jakoś tam pracuje.?

Podaj NO2 JBLem ale nie dziś tylko tak po tygodniu od tej podmianki i wtedy dopiero możemy sądzić czy biologia jest bez tej ceramiki tylko na piasku i gąbce wystarczająca czy jednak nie jest takie halo jak piszesz.

Reszta - miodzik:D

rybcie, clear wody, kamole - podoba mi się.

Z filmem bakteryjnym powalcz albo wycinając drugą szczelinę skimmera w kaseciaku albo daj wodę z kasety by pompa wylewała ciut nad taflą wtedy topi ten film - możesz też zrobić obie te rzeczy :).

Jak masz stale NO3 -srednio 7,5 ppm to zainteresuj się poziomem PO4 żebyś się z sinicami nagle nie zapoznał, bo fajnie jak nie musimy stale co tydzień podmieniać po 20-50% wody ale wtedy wszystko się kumuluje w takim bezobsługowym baniaku.

Ciekawe jak ML Clarifier poradziłby sobie u ciebie z tym filmem bakteryjnym?  może taka fotka a może widzę leciutką mgiełkę przez te 170cm :D?

Opublikowano

Henio. Sam przecież przewidziałeś prace turbo kasety na samej gąbce ? Przecież ta gąbka ma objętość prawie 3l. Ceramikę wywaliłem bo zbyt szybko malał poziom wody w kasecie i obawiałem się o grzałkę.

Co do mgiełki w akwarium to na moje oko nie występuje- to wina zdjęcia i czarnego tła z pcv na bocznej ścianie. Akwarium ma 200cm a nie 170 jak piszesz:) No 2 zmierzę i podam wyniki po tygodniu.

Matik- Ale ja się znam w końcu akwarystyką zajmuje się już prawie 30 lat:) Filtracja biologiczna jest-  chociażby na gąbce o piachu i dekoracji nie wspomnę

Opublikowano

Wiem, że jest w piachu i na gąbkach, nie musisz mnie uświadamiać. Gratuluję stażu, niemniej jednak coś musi być nie tak, skoro film powstaje. Moim zdaniem to właśnie przez niewystarczającą filtrację...

Opublikowano
3 godziny temu, MatiK napisał:

Akwarium to jednak nie otwarty zbiornik wodny i jakie by dojrzałe nie było to jakąś filtrację biologiczną powinno mieć... 

Właśnie dlatego uświadamiałem

Opublikowano

Skrót myślowy, zapewne zresztą się domyślasz tylko czepiasz się słówek. Chodziło mi oczywiście o dodatkową filtrację biologiczną, ale skoro piszę z osobą o takim doświadczeniu, nie dodawałem jak żółtodziobowi.

Opublikowano

Dobra. Nie ma co Matik. Po tygodniu zrobię test No2 i wtedy się zobaczy- czy może tak zostać czy nie. Co do filmu bakteryjnego to przestawiłem trochę falownik i wyciąłem drugą szczelinę w kasecie. Flm już zdecydowanie zmalał. Falownik lepszy na pewno by się przydał ale na razie nie uwzględniony w budżecie domowym