Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.01.2017 o 18:01, pozner napisał:

Jak bym widział swojego Stefana. Protki takie są ;). Widać gdzie obrał sobie terytorium. Ładny baniak.

Ten mój  był łagodny jak baranek i do wczoraj trzymał się bardziej lewej części baniaka. Od rana "głupieje"

Edytowane przez jaras
Opublikowano

U Ciebie jest od niedawna więc dopiero zapoznaje się z otoczeniem. Poza tym jest jeszcze młody. Nie chcę być złym prorokiem, ale swój charakterek to dopiero pokaże. Jak dojdzie do 15 w porywach 17cm. to przynajmniej połowa akwarium będzie jego.

• Dziękuję 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam. 

Minęło 3m-ce od zalania baniaka. Nie dawno zakupiłem sterownik od Romka - rewelacja

Dołożyłem trochę skał oraz wywaliłem całą ceramikę z turbo kasety.

Wniosek - moim zdaniem żadne złoża ceramiczne, matrixy, lawy ect. W dojrzałym baniaku nie są w ogóle potrzebne. Całą filtrację mam opartą na gąbce 45ppi o wymiarach 15x5x38cm wspomaga to falownik oraz blok z litrem purolite. Przez cały ten czas wodę podmieniałem 2 razy w grudniu 50l. i dzisiaj 80l. 

Parametry bdb.

Ph 7,6-7,8

No3 5-10

Jedyne co mnie wkurza to film bakteryjny na tafli wody. Zauważyłem, że duży wpływ na niego ma falownik - gdy jest skierowany w górę na taflę wody (więcej odchodów trafia do filtra) wtedy skimer w kasecie słabo go wyłapuję.Jak skierowany bardziej na wprost film nie istnieje  ale farfocli w toni więcej pływa. Na czystość wody nie mogę narzekać.

Tak wygląda na chwilę obecną oraz zdjęcie moim zdaniem najładniejszego mieszkańca- niestety nie mam lepszego aparatu

20170205_211942.jpg

20170205_211913.jpg

20170205_195234.jpg

Edytowane przez jaras
Opublikowano
9 godzin temu, jaras napisał:

Wniosek - moim zdaniem żadne złoża ceramiczne, matrixy, lawy ect. W dojrzałym baniaku nie są w ogóle potrzebne.

9 godzin temu, jaras napisał:

Jedyne co mnie wkurza to film bakteryjny na tafli wody.

A moim zdaniem to jest ze sobą połączone, do spółki ze zbyt małą cyrkulacją... Akwarium to jednak nie otwarty zbiornik wodny i jakie by dojrzałe nie było to jakąś filtrację biologiczną powinno mieć... Ale to tylko moje zdanie, ja się nie znam ;) 

Opublikowano

Moim zdaniem nie wiele wiemy Jaras.;)

Podaj przyczyny dlaczego usunąłeś złoże ceramiki z kasety turbo - czy psuła pracę filtracji? czy tylko by udowodnić że bez tego biologia też jakoś tam pracuje.?

Podaj NO2 JBLem ale nie dziś tylko tak po tygodniu od tej podmianki i wtedy dopiero możemy sądzić czy biologia jest bez tej ceramiki tylko na piasku i gąbce wystarczająca czy jednak nie jest takie halo jak piszesz.

Reszta - miodzik:D

rybcie, clear wody, kamole - podoba mi się.

Z filmem bakteryjnym powalcz albo wycinając drugą szczelinę skimmera w kaseciaku albo daj wodę z kasety by pompa wylewała ciut nad taflą wtedy topi ten film - możesz też zrobić obie te rzeczy :).

Jak masz stale NO3 -srednio 7,5 ppm to zainteresuj się poziomem PO4 żebyś się z sinicami nagle nie zapoznał, bo fajnie jak nie musimy stale co tydzień podmieniać po 20-50% wody ale wtedy wszystko się kumuluje w takim bezobsługowym baniaku.

Ciekawe jak ML Clarifier poradziłby sobie u ciebie z tym filmem bakteryjnym?  może taka fotka a może widzę leciutką mgiełkę przez te 170cm :D?

Opublikowano

Henio. Sam przecież przewidziałeś prace turbo kasety na samej gąbce ? Przecież ta gąbka ma objętość prawie 3l. Ceramikę wywaliłem bo zbyt szybko malał poziom wody w kasecie i obawiałem się o grzałkę.

Co do mgiełki w akwarium to na moje oko nie występuje- to wina zdjęcia i czarnego tła z pcv na bocznej ścianie. Akwarium ma 200cm a nie 170 jak piszesz:) No 2 zmierzę i podam wyniki po tygodniu.

Matik- Ale ja się znam w końcu akwarystyką zajmuje się już prawie 30 lat:) Filtracja biologiczna jest-  chociażby na gąbce o piachu i dekoracji nie wspomnę

Opublikowano

Wiem, że jest w piachu i na gąbkach, nie musisz mnie uświadamiać. Gratuluję stażu, niemniej jednak coś musi być nie tak, skoro film powstaje. Moim zdaniem to właśnie przez niewystarczającą filtrację...

Opublikowano
3 godziny temu, MatiK napisał:

Akwarium to jednak nie otwarty zbiornik wodny i jakie by dojrzałe nie było to jakąś filtrację biologiczną powinno mieć... 

Właśnie dlatego uświadamiałem

Opublikowano

Skrót myślowy, zapewne zresztą się domyślasz tylko czepiasz się słówek. Chodziło mi oczywiście o dodatkową filtrację biologiczną, ale skoro piszę z osobą o takim doświadczeniu, nie dodawałem jak żółtodziobowi.

Opublikowano

Dobra. Nie ma co Matik. Po tygodniu zrobię test No2 i wtedy się zobaczy- czy może tak zostać czy nie. Co do filmu bakteryjnego to przestawiłem trochę falownik i wyciąłem drugą szczelinę w kasecie. Flm już zdecydowanie zmalał. Falownik lepszy na pewno by się przydał ale na razie nie uwzględniony w budżecie domowym

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• hej nie chce zakładać osobnego tematu o budowie sumpa , ale przymierzam się u siebie do zmiany obecnego na większy. Mam pytanie. Czemy nie robić przegód na przepływ wody z góry, później z dołu, zaś z góry itp, tylko tak ustawiane są żeby było od góry (jak w tym temacie) ? Zakładam że od dołu w szybie będzie odstęp np 5 cm i wolna przestrzeń, więc woda też będzie media omywać, czemu zatem robicie tak że jest tylko od góry? 2ga rzecz to media filtracyjne i to co jest na filmiku na poprzedniej stronie.  czemu gąbki mają być złe i czemu ciemny osad w filtrze jest zły? https://aquariumscience.org/index.php/7-filter-media/ tu na stronie ktoś zrobił test i wyszło że gąbka jest spoko bo jest porowata , wiec zapewnia możliwość gromadzenia się bakterii, a samo "błotko", ciemny osad itp jest wg niego pozytywny. Na forum są osoby co filtrów nie czyszczą i wody nie wymieniają więc przecież jakoś te filtracje muszą działać.  Czy czasem takie "błotko" nie jest pozytywne? 
    • Hej mam taki problem że mam zewnętrzy komin w akwarium, ale niestety wzmocnienia boczne w akwarium nie do końca dobrze wklejone - za nisko (lub wlew do komina za wysoko zrobiony) przez co przy mocniejszej pracy pompy woda za bardzo się spiętrza w akwarium i zalewa mi wzmocnienia boczne (górne) w akwarium. Źle to wyglada. Wiec woda do komina się leje i dalej ma być do sumpa. Przy czym przepływ będzie mały (jak liczyłem około 1200L na godzine a akwarium ma więcej) - sama rura z komina po za akwarium jest 32 (calowa) ale ma zawór i na nim przepływ jest stłumiony - dopasowany do powrotnego "wlewu" wody przez pompę.  Komin wypełniony gąbkami Pomyślałem że jak zwiększe możliwość wlotu wody z akwa do komina, to te spiętrzenie nie będzie takie duże i można nie dławić już spływu z komina do sumpa, mocniej pompe ustawić, i będzie obieg wody szybszy.  W samym kominie mam dziury które porobiono przy produkcji, tak na w razie czego gdyby jakieś inne pomyły były. Wygląda jak na rysunku (na dole z akwarium do komina 3 otwory, i później na dnie komina też 3) Wykorzystuje je aktualnie, jedne są zatkane , przez inne mam rury lub kable. Ale umówmy się że są wolne , bo po prostu chce ten przepływ zwiększyć:] Macie jakieś pomysły.  ?
    • Od ostatniego wpisu minęło  15 miesięcy. Trzeba przyznać, że regularnie zamieszczam aktualizacje. W mojej obsadzie sporo  się zmieniło. Większe drapieżniki w tym Tyrannochromis maculiceps i Nimbochromis livingstonii znikneły ze zbiornika. Stworzyło to super warunki do hodowli głównego i mojego ulubionego gatunku Lichnochromis acuticeps. W tym momencie mam jednego dużego samca ok 23 cm i trzy samice 13-18 cm. Małe samiczki dołączyły ostatnio i są teraz w fazie zgrywania się z pozostałymi rybami. Doświadczenie mi podpowiadało, że żeby hodować te ryby z sukcesem nie mogą mieć dominacji nad sobą i teraz jej nie mają. Dlatego  jako  tło dla nich i uzupełnienie obsady pływają z nimi trzy Aulonocary baenschi benga, stuartgranti cube i firefish oraz nieszkodliwy sciaenochromis fryeri iceberg. Te ryby zajmują się sobą tak więc Lichno mają spokój.
    • Dzięki @ziemniak że o mnie pomyślałeś, nie wiem co ja Ci takiego zrobiłem 🤪 Niestety nie jestem demokratą, po zostaniu prezesem wprowadziłbym tu odrazu dyktaturę i obowiązkową składkę co miesiąc. Najlepiej będzie jak odmówię. 
    • Miesiąc po starcie wszystko póki co wygląda ok. Woda się wykrystalizowała.  IMG_4034.mov
    • Widziałem gdzieś na YouTube takie rozwiązanie, że na rurze prowadzącej do akwarium jest odgałęzienie z zaworem, połączone z rurą spustowa, lub rewizją. Zawór na rurze prowadzącej oczywiście za rozgałęzieniem. Można wtedy puścić wodę małym obiegiem bezpośrednio z ostatniej komory do pierwszej. To, że poziom wody w sumpie po spuszczeniu jej z akwarium się wyrówna nie ma znaczenia, dodatkowa pompa lub główna, pracująca w małym obiegu podniesie poziom w pierwszej komorze i przepływ wróci. Chciałem zastosować to rozwiązanie i siebie, ale pan, który mi kleił akwarium i który zajmuje się również serwisem, wybił mi to z głowy, mówiąc, że w sumpie jest duża powierzchnia wymiany i tak szybko bakterie się nie wyduszą. Woda przez filtr narurowy chyba płynie szybciej, niż 3 l/min, u mnie przynajmniej tak jest. Za takim filtrem, zwłaszcza, jeżeli napuszczać wodę przez półtorej godziny, warto założyć elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, albo jakiś alarm. Tyle czasu to dość okazji, żeby zapomnieć o lejącej się wodzie (żona każe wynieść śmieci, przyjdzie sąsiadka po cukier 😉, ktoś zadzwoni itp.)
    • Właśnie wolę dopytać kogoś kto ma sumpa i tak robi, niż później żałować. Przy kasecie nie mam tego problemu, bo pompa może chodzić cały czas.
    • Woda niech sobie spłynie, nie przeszkadza. Boisz się zostawić sumpa bez obiegu na 100 minut więc podpowiedziałem jak temu zaradzić. Ale tak czy siak nic się nie stanie, po co kombinować?
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.