Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, michal_j napisał:

może po prostu chciał pomóc .. żeby wiedzieć np. jaki poziom NO3 ma w kranie dany użytkownik, żeby jak najlepiej doradzić ..

Wystarczy zmierzyć testem kropelkowym JBL wodę z kranu i już wiadomo ile jest NO3. Informacja z dokładnością miejsc po przecinku jest zbędna. Zresztą po co mierzyć wodę z kranu, wystarczy w akwarium

55 minut temu, michal_j napisał:

jaki inny / prywatny interes mógłby mieć w poznaniu lokalizacji danego użytkownika ?

Nie widzę w tym żadnego interesu. Jeśli jednak chce się kogoś zmuszać do wpisywania miejsca zamieszkania, powinno się wykazać tego celowość. Ja tego nie widzę i dlatego pytam.

Opublikowano
48 minut temu, grzegorz77 napisał:

Oczywiście te wszystkie dane uzyskane ze stron wodociągowych mają sens pod warunkiem że:

• nie stosujemy wody studziennej :)
  • nie mamy w domu zainstalowanej jakiejś stacji uzdatniania wody

Dodam, że powszechnie stosowane i zalecane jest tu ustrojstwo z węglem do nalewania wody.

Opublikowano

to, że wszędzie i przy każdej okazji wciska kaseciaka, ustrojstwo oraz kilka innych rozwiązań to inna sprawa.. 

jeśli chodzi o samo ustrojstwo - używam go, nie stwierdziłem żadnej różnicy bez i z jego stosowaniem, ale mój kot to zweryfikował - miał do wyboru wodę kranową i "uzdatnioną" - wybrał uzdatnioną, od kranowej się odwrócił - nie chce jej pić ..

jednak taki wkład węglowy nie ma większego wpływu na główne parametry fizyko-chemiczne wody (twardość, odczyn, azotyny, azotany)

Opublikowano
53 minuty temu, grzegorz77 napisał:

.Oczywiście te wszystkie dane uzyskane ze stron wodociągowych mają sens pod warunkiem że:

• nie stosujemy wody studziennej :)
  • nie mamy w domu zainstalowanej jakiejś stacji uzdatniania wody

Grzegorz..mam pytanie do Ciebie .  Sorry za OT. Powiedz mi czy i  jak się różnią   parametry gdy pomiary są   dokonywane  na początku biegu wody ( np. robione w miejscu gdzie wodociągi pompują do nas wodę) i na końcu czyli u nas w domu? Czy i ile się mniej więcej różnią a jak się różnią co ma na to wpływ? Czy sama instalacja ( np. stara0 ma wpływ  na zmianę parametrów? Jeszcze raz przepraszam za OT.

Opublikowano
45 minut temu, pozner napisał:

Zresztą po co mierzyć wodę z kranu, wystarczy w akwarium.

I tu się z tobą nie zgodzę. Warto zmierzyć żeby sprawdzić czy lać wodę przez sam węgiel czy dołożyć drugi stopień z Purolite A520E. U mnie z kranu leci NO3 w okolicach 20, gdybym nie zmierzył dalej lałbym taki syfek do baniaka.

Opublikowano
43 minuty temu, AndrzejWalb napisał:

Jeszcze raz przepraszam za OT.

Twoje pytanie jest jak najbardziej w temacie.

36 minut temu, darkon napisał:

U mnie z kranu leci NO3 w okolicach 20, gdybym nie zmierzył dalej lałbym taki syfek do baniaka.

Ok. masz rację. Czyli Twój wynik zgadza się z tym, co podają wodociągi. Ale gdyby się nie zgadzało, tym bardziej nie widziałbym sensu w sięganiu do tych danych.

Opublikowano (edytowane)

To może ja też dopowiem, że wodociągi (przynajmniej Krakowskie) wode badają nie tylko na wyjściu ze stacji ale również są miejsca (studzienki) na terenie miasta z których okresowo pobierane są próbki do badań.

Edytowane przez bizonkrk17
  • Dziękuję 1
Opublikowano
2 godziny temu, AndrzejWalb napisał:

Grzegorz..mam pytanie do Ciebie .  Sorry za OT. Powiedz mi czy i  jak się różnią   parametry gdy pomiary są   dokonywane  na początku biegu wody ( np. robione w miejscu gdzie wodociągi pompują do nas wodę) i na końcu czyli u nas w domu? Czy i ile się mniej więcej różnią a jak się różnią co ma na to wpływ? Czy sama instalacja ( np. stara0 ma wpływ  na zmianę parametrów? Jeszcze raz przepraszam za OT.

Największa różnica jest w chlorze wolnym,wynika to z tego że gdy przepłynie woda z ujęcia często dziesiątkami kilometrów rurociągów do Twojego kranu to reakcja np.podchlorynu sodu z wodą ciągle następuje.Dlatego na początku ujęcia dopuszczalna dawka to od 0,2 do 0,5 mg/l a na końcówkach nie może być mniejsza niż 0,05 mg/l.I na podstawie tych stężeń dobierana jest odpowiednia ilość podchlorynu.Co do pozostałych parametrów wody jak np.NO3,NO2,amoniak,twardość,pH zmiany są nieznaczne,czy wręcz znikome.Co do wpływu instalacji jaką macie w domu to jej jakość może mieć wpływ na wodę.Taki prost przykład,jeśli masz na bogato domową instalację w miedzi to i w wodzie będziesz miał jej podwyższoną ilość.Czy też pewno nie raz spotkaliście się z tym że np.w starych instalacjach trzeba "odpuścić wodę" żeby zabrała ze sobą tą całą rdzę co w niej siedzi.Natomiast częsta zmorą,są wszelakie stację uzdatniania wody,czy też zamontowane w domu na instalacji zwykłe filtry sznurkowe.Ludzie zapominają że wszelakie filtry trzeba regularnie wymieniać,i często zanieczyszczenie wody zwłaszcza bakteriologiczne wynika z niewymienianych filtrów i to często przez wiele miesięcy.

• Dziękuję 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.