Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witaj deccorativo.

Od wielu miesięcy nagabujesz każdego o to, żeby podawał wodociągi, z których czerpie wodę. Mało tego, wyjawiłeś, że namawiałeś Zarząd, żeby ta informacja była obowiązkowa przy rejestracji!!! Wtedy zapaliła mi się czerwona lampka. W moim wypadku, ale na pewno nie tylko w moim, musiałbym podać również dzielnicę, gdyż w Warszawie jest wiele ujęć wody (nie chce mi się szukać ile) Uznałem to za grubą przesadę, wręcz atak na moją prywatność ;) , tym bardziej, że nie widziałem w tym najmniejszego sensu. Nigdzie nie znalazłem Twojego wyjaśnienia celowości tej praktyki. Jak widzę, wszyscy traktują to jako prawdę oczywistą. Dla mnie ta prawda nie jest oczywista. W innym poście napisałeś, że jestem dociekliwym gościem, więc poczułem się zobowiązany. Założyłem ten wątek, żebyś wyjaśnił celowość podawania danych z wodociągów. Przy okazji może i mnie przekonasz ;) 

Edytowane przez pozner
Opublikowano

Jeśli jeszcze ktoś, oprócz mnie, liczył na odpowiedź ze strony deccorativo, to muszę go rozczarować. Deccorativo napisał mi na pw., że nie odpowie na forum na moje pytanie. Zresztą na pw. też mi nie odpowiedział. Nie będę ujawniał treści tej wiadomości, ale najważniejsza informacja jest właśnie taka. Trochę szkoda. Liczyłem na wyjaśnienie tej kwestii, tym bardziej, że ,podobno, jest to takie ważne.

Pozostaje mi w takim razie zadawanie tego pytania po każdym poście, w którym deccorativo będzie nagabywał o to innych forumowiczów. Może w końcu doczekam się odpowiedzi. Nie chciałbym, żeby było to odbierane jako jakaś krucjata przeciwko deccorativo. Nic z tych rzeczy. Nie czepiam się przecież wszystkiego, co pisze deccorativo. Od wielu miesięcy to mnie intryguje, a teraz tylko postanowiłem o to zapytać. To tyle.

• Dziękuję 2
Opublikowano

Powiadacie że pytał by pytać? Rozumiem,  że w części postów kolega deccorativo argumentował to możliwością sprawdzenia parametrów wody w wodociągch, ale skoro teraz nie podał przyczyny...to ja już nie wiem

Opublikowano

może po prostu chciał pomóc .. żeby wiedzieć np. jaki poziom NO3 ma w kranie dany użytkownik, żeby jak najlepiej doradzić ..

jaki inny / prywatny interes mógłby mieć w poznaniu lokalizacji danego użytkownika ?

• Dziękuję 1
Opublikowano
14 minut temu, michal_j napisał:

może po prostu chciał pomóc .. żeby wiedzieć np. jaki poziom NO3 ma w kranie dany użytkownik, żeby jak najlepiej doradzić ..

Jestem tego samego zdania...

Opublikowano

Ponieważ pracuje w laboratorium badania wody,mogę powiedzieć z doświadczenia jaki to ma sens.A mianowicie taki że jak wspomniała kolega michal_j,pozwala to stwierdzić w sposób bardzo prosty i tani jaką wodę mamy w kranie,no może poza chlorem wolnym.Z chlorem wolnym jest tak że na ujęciu (a te wyniki są podawane w internecie) przeważnie jest go więcej niż w waszych kranach.Oczywiście te wszystkie dane uzyskane ze stron wodociągowych mają sens pod warunkiem że:

• nie stosujemy wody studziennej :)
  • nie mamy w domu zainstalowanej jakiejś stacji uzdatniania wody
  • Dziękuję 1
Opublikowano
Ponieważ pracuje w laboratorium badania wody,mogę powiedzieć z doświadczenia jaki to ma sens.A mianowicie taki że jak wspomniała kolega michal_j,pozwala to stwierdzić w sposób bardzo prosty i tani jaką wodę mamy w kranie,no może poza chlorem wolnym.Z chlorem wolnym jest tak że na ujęciu (a te wyniki są podawane w internecie) przeważnie jest go więcej niż w waszych kranach.Oczywiście te wszystkie dane uzyskane ze stron wodociągowych mają sens pod warunkiem że:

• nie stosujemy wody studziennej
  • nie mamy w domu zainstalowanej jakiejś stacji uzdatniania wody

Sorry, za OT, ale jaki jest koszt badania wody na NO3? :)

Opublikowano

ma to może sens jeśli ktoś takiej pomocy potrzebuje....

obstawiam, że woda w karnie jest mniej problematyczna i tworząca problemy w akwarium niż inne czynniki np pochodzenie ryb, filtracja czy dodawanie chemii...

• Dziękuję 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.