eljot Opublikowano 6 Września 2016 #51 Opublikowano 6 Września 2016 Godzinę temu, pozner napisał: Samiec nigdy nie pokaże pełni ubarwienia, jeśli nie ma konkurenta. To chyba trochę zbyt kategoryczne stwierdzenie, praktycznie każdy samiec pokaże pełnię ubarwienia podczas tarła, poza tym okresem i brakiem konkurenta u niektórych gatunków barwy bledną. Cytuj
Bezprym Opublikowano 6 Września 2016 #52 Opublikowano 6 Września 2016 Chodziło mi o to że samiec, pierwszy dominant obecnie jest taki sam jak za czasów swego panowania tylko wtedy ja jest w swoim rewirze. Kiedy tylko w czasie karmienia wpłynie na rewir obecnego dominanta przybiera barwy samicy. Wysłane z mojego LG-D722 Cytuj
piotriola Opublikowano 6 Września 2016 #53 Opublikowano 6 Września 2016 Dnia 2016-09-04 o 22:40, krycha92 napisał: A czy mogę do tego użyć testów 5 lub 6 w jednym? Nie bardzo mam teraz kasę na testy które jak wiadomo są drogie . Wiem że te testy są niedokładne ale dadzą jakiś obraz pewnie. Poprawcie jeśli się myle Witaj ,jeżeli nie masz testów pierwszy cykl trwa 7-14 dni drugi cykl trwa 10-21 dni równowaga biologiczna 40-45 dni Proces ten zachodzi w temp. 28-36 ^C dla ph 7,6- 8, nieczystości i zbyt duża obsada zakłóca ten proces Cytuj
pozner Opublikowano 6 Września 2016 #54 Opublikowano 6 Września 2016 Eljot, obydwaj mamy tetrastigmy. Ty masz jednego samca i już wcześniej pisałeś, że Twój samiec nie łapie zaczernienia dolnej partii ciała. Wczoraj zrobiłem zdjęcia samców w czasie walki. Czy u swojego samca zaobserwowałeś ciemne, poprzeczne pręgi? Domyślam się, że nie. To jest ta właśnie różnica między tarłem, gdzie pojedyńczy samiec nie musi się wykazywać wszystkimi walorami, a walką o pozycję, gdzie musi pokazać wszystko, co ma do pokazania. Załączam fotki. Kiepska jakość, bo z telefonu, ale widać pasy. Cytuj
krycha92 Opublikowano 6 Września 2016 Autor #55 Opublikowano 6 Września 2016 Kupiłem właśnie testy w wolnym czasie zrobię testy i podam wam wyniki Cytuj
eljot Opublikowano 6 Września 2016 #56 Opublikowano 6 Września 2016 Pozner mój samiec wygląda podczas tarła jak twoje (poza tym że szczuplejszy ) ale niestety to jedna z tych ryb która traci na ubarwieniu bez stymulacji . Mój jest dodatkowo najniżej w hierarchii wśród wszystkich samców w akwa, o dziwo rządzi najmniejszy 10 cm Yellow któremu nawet 16cm gissel schodzi z drogi . Co do czerni to już łapie . Poprzeczne pręgi pojawiają się również podczas tarła Exochromisa który to po odbyciu tarła potrafi się zmienić totalnie w samicę z pięknymi kropkami, (również jeden samic + 2 samice) Cytuj
pozner Opublikowano 6 Września 2016 #57 Opublikowano 6 Września 2016 (edytowane) Cholera, a właśnie nosiłem się z zamiarem dokupienia do obsady yellowów. Czyli kicha Kropy też często pokazują się u słabszego samca...i przestańcie mi dosrywać z "dobrym wyglądem" moich ryb...nie są wcale przekarmiane Edytowane 6 Września 2016 przez pozner Cytuj
eljot Opublikowano 6 Września 2016 #58 Opublikowano 6 Września 2016 21 minut temu, pozner napisał: Cholera, a właśnie nosiłem się z zamiarem dokupienia do obsady yellowów. Czyli kicha To że rządzi w tym wypadku nie oznacza jakiegoś ganiania, ot nikt mu w jego grotę bezkarnie nie wpływa IMHO śmiało możesz dokupić. -------------- Sorrki za OT bo ryby o których piszemy nie nadają się do 120 literków 1 Cytuj
krycha92 Opublikowano 6 Września 2016 Autor #59 Opublikowano 6 Września 2016 Właśnie zrobiłem testy i albo zrobilem coś źle albo nie mam pojęcia o parametrach moje wyniki: Ph 8 Kh 10 Gh nie wyszło mi tzn nie doszedłem do koloru zielonego przy dodaniu 20 kropel które by odpowiadało 20 dGH co jest mało realne chyba No2 0 nie wiem czy dobrze odczytałem kolor bo było pomiędzy skalą ale bliżej 0 No3 0 to samo co z NO2 Akwarium zalane od środy na razie nie chodzi filtr i grzałka Cytuj
egon44 Opublikowano 6 Września 2016 #60 Opublikowano 6 Września 2016 6 minut temu, krycha92 napisał: Akwarium zalane od środy na razie nie chodzi filtr i grzałka Filtr powinien być włączony 24/h na dobę kolego!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi