Skocz do zawartości

Obsada do 120L

krycha92

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, pozner napisał:

Samiec nigdy nie pokaże pełni ubarwienia, jeśli nie ma konkurenta.

To chyba trochę zbyt kategoryczne stwierdzenie, praktycznie każdy samiec pokaże pełnię ubarwienia podczas tarła, poza tym okresem i brakiem konkurenta u niektórych gatunków barwy bledną.

Dnia ‎2016‎-‎09‎-‎04 o 22:40, krycha92 napisał:

A czy mogę do tego użyć testów 5 lub 6 w jednym? Nie bardzo mam teraz kasę na testy które jak wiadomo są drogie . Wiem że te testy są niedokładne ale dadzą jakiś obraz pewnie. Poprawcie jeśli się myle

Witaj ,jeżeli nie masz testów
pierwszy cykl trwa 7-14 dni
drugi cykl trwa 10-21 dni
równowaga biologiczna 40-45 dni
Proces ten zachodzi w temp. 28-36 ^C dla ph 7,6- 8, nieczystości i zbyt duża obsada zakłóca  ten proces

Eljot, obydwaj mamy tetrastigmy. Ty masz jednego samca i już wcześniej pisałeś, że Twój samiec nie łapie zaczernienia dolnej partii ciała. Wczoraj zrobiłem zdjęcia samców w czasie walki. Czy u swojego samca zaobserwowałeś ciemne, poprzeczne pręgi? Domyślam się, że nie. To jest ta właśnie różnica między tarłem, gdzie pojedyńczy samiec nie musi się wykazywać wszystkimi walorami, a walką o pozycję, gdzie musi pokazać wszystko, co ma do pokazania. Załączam fotki. Kiepska jakość, bo z telefonu, ale widać pasy.

DSC_0508.JPG

DSC_0502.JPG

Pozner mój samiec wygląda podczas tarła jak twoje (poza tym że szczuplejszy ;) ) ale niestety to jedna z tych ryb która traci na ubarwieniu bez stymulacji :( . Mój jest dodatkowo najniżej w hierarchii wśród wszystkich samców w akwa, o dziwo rządzi najmniejszy 10 cm Yellow któremu nawet 16cm gissel schodzi z drogi ;).

Co do czerni to już łapie ;) .

Poprzeczne pręgi pojawiają się również podczas tarła Exochromisa który to po odbyciu tarła potrafi się zmienić totalnie w samicę z pięknymi kropkami, (również jeden samic + 2 samice)

Cholera, a właśnie nosiłem się z zamiarem dokupienia do obsady yellowów. Czyli kicha :( Kropy też często pokazują się u słabszego samca...i przestańcie mi dosrywać z "dobrym wyglądem" moich ryb...nie są wcale przekarmiane :)

Edytowane przez pozner

21 minut temu, pozner napisał:

Cholera, a właśnie nosiłem się z zamiarem dokupienia do obsady yellowów. Czyli kicha :(

To że rządzi w tym wypadku nie oznacza jakiegoś ganiania, ot nikt mu w jego grotę bezkarnie nie wpływa ;) IMHO śmiało możesz dokupić.

--------------

Sorrki za OT bo ryby o których piszemy nie nadają się do 120 literków :( 

• Dziękuję 1

Właśnie zrobiłem testy i albo zrobilem coś źle albo nie mam pojęcia o parametrach :P moje wyniki:

Ph 8

Kh 10

Gh nie wyszło mi tzn nie doszedłem do koloru zielonego przy dodaniu 20 kropel które by odpowiadało 20 dGH co jest mało realne chyba  

No2   0 nie wiem czy dobrze odczytałem kolor bo było pomiędzy skalą ale bliżej 0

No3   0 to samo co z NO2

Akwarium zalane od środy na razie nie chodzi filtr i grzałka