Andrzej Głuszyca Opublikowano 22 Sierpnia 2016 #21 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 18 minut temu, krycha92 napisał: obawiam sie tylko jak to zrobic zeby wybrac pare mlodych zeby nie bylo tak ze samice okaza sie samcami ..wszystkie małe "saulosi " są żółte i nie odróżnisz samic od samców. Zrób tak jak Ci radzimy.Kup 10 szt a jak się wybarwią to zrobisz redukcję w zależności od układu jaki będziesz miał:)
krycha92 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Autor #22 Opublikowano 22 Sierpnia 2016 To bedzie rzeczywiscie najlepsze wyjscie. Dzieki bardzo za pomoc. Teraz musze zaczac pozbywac sie mojej obsady i startuje z Malawi chociaz troche sie boje bo to jednak co innego niz gupiki
Andrzej Głuszyca Opublikowano 23 Sierpnia 2016 #23 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 7 godzin temu, krycha92 napisał: Teraz musze zaczac pozbywac sie mojej obsady i startuje z Malawi chociaz troche sie boje bo to jednak co innego niz gupiki ...na pewno co innego ale z drugiej strony bardzo proste w "prowadzeniu". Ja zawsze twierdzę ,że to odwrotność roślinnego. Dasz radę bez najmniejszego problemu.
pozner Opublikowano 23 Sierpnia 2016 #24 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 (edytowane) Witaj. Nie tylko saulosi i rdzawy nadaje się do Twojego akwarium. Tu masz temat z propozycjami gatunków do takiego niedużego, jednogatunkowego akwarium. Może coś Ci się bardziej spodoba. http://forum.klub-malawi.pl/topic/14602-czy-km-nie-ma-innych-propozycji-do-112l-niż-psaulosi-i-isprengerae/ Edytowane 23 Sierpnia 2016 przez pozner
krycha92 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Autor #25 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Witam, Pojeździłem dziś po kilku zoologach i sprzedawcy raczej odradzają saulosi w 120 litrach:/ teraz mam dylemat zaczynać czy jednak nie. Nie chciałbym męczyć ryb ale bardzo mi sie podobają ich kolory:P nieznam bardziej koorowych ryb no chyba że morskie, ale to już wyższa szkoła jazdy na którą chyba mnie nie stać
Pleziorro Opublikowano 25 Sierpnia 2016 #26 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 A co ludzie w zoologach polecają zamiast Saulosi ?
Bezprym Opublikowano 25 Sierpnia 2016 #27 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Pewnie gupiki? A tak na poważnie to musisz kolego się zdecydować kto ma u ciebie większy autorytet sprzedawca z zoologa, który na pewno nie zna poprawnej nazwy pyszczaków które sprzedaje czy hodowcy tych rybek co niektórzy zkilkunastoletnim stażem.
Pleziorro Opublikowano 25 Sierpnia 2016 #28 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 No troszkę dziwne nie ? zazwyczaj to w sklepach wciskają co się da do byle czego, poza wyjątkami np. Acropora w Wawie, tylko to solonez Krycha nie przejmuj się tym co mówią sprzedawcy w sklepach, oni niewiele wiedzą jak ktoś z klubowiczów Ci poleca obsadę do 120 i mówi że Saulosi i Rdzawe lub podaje inne możliwości, to znaczy, że jest to sprawdzone i ryby mogą pływać w takim litrażu. Oczywiście lepiej mieć minimum 240l i to dość długie i szerokie, albo jeszcze lepiej 700+ ale na to przyjdzie czas, jak załapiesz bakcyla. A teraz marsz do lektury z linka Poznera i dobieraj obsadę.
krycha92 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Autor #29 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Ok uspokoiliscie mnie mysle ze harem 1/4 bedzie do mojego zbiornika odpowiedni co? Bo np 2/6 chyba troche bym sie bał
Pleziorro Opublikowano 26 Sierpnia 2016 #30 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Proponuję haremik Saulosków i Rdzawych i intensywne rozważania w domu jak wstawić większy baniak, ryby zanim podrosną nacieszą oko w 120l a potem przeniesiesz do mam nadzieję 450 i dołożysz kolejne gatunki.
Rekomendowane odpowiedzi