Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Azotany - 28.3mg/l
pH        - 7.5
Żelazo    - 20µg/l
Siarczany - 21mg/l

Rozumiem, że wersja 2, i przy takiej zawartości siarczanów purolite będzie działał?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
19 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

..nie ma znaczenia. Ja spuszczam bo zawsze demontuje i chowam.

Jest dokładnie jak Andrzej mówi, nie ma to żadnego znaczenia. Ja z lenistwa nie zlewam, wylewam tylko kilka pierwszych litrów w kanał przed każdą podmianką.

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Warto by też dodać informację o tym, żeby powoli lać wodę przez ustrojstwo. Zauważyłem u siebie to co inni koledzy, że przy tych przekrojach rurek i krućców które podane są w pierwszym poście filtr węglowy nie wylapuje całego chloru. Widać to po rybach bo zaczynają się ocierać o kamienie tuż po podmianie. Jak zmniejszam przepływ o połowę negatywnych objawów u ryb nie widzę.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, iquitos68 napisał:

Warto by też dodać informację o tym, żeby powoli lać wodę przez ustrojstwo.

..prędkość przepływu jest opisana na opakowaniu danego wkładu  czy to węglowego czy też np. sedymentacyjno - węglowego. Chyba ,że opakowanie jest foliowe jak w Castoramie.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
31 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

..prędkość przepływu jest opisana na opakowaniu danego wkładu  czy to węglowego czy też np. sedymentacyjno - węglowego. Chyba ,że opakowanie jest foliowe jak w Castoramie.

Tak wiem o tym. Nieco zgłębiłem teorię takiej filtracji. Zalecenia są takie, że im wolniejsza filtracja, tym lepsza jej wydajność. Poza tym prawdopodobnie taka filtracja usuwa tylko część chloru z wody. 

http://tylkowoda.pl/filtry-do-wody/wegiel-aktywny/

Wiadomo, powinno się teraz otworzyć temat doktorski, pomierzyć zawartość chloru w wodzie filtrowanej z różną prędkością przez ustrojstwo. Wtedy byśmy wiedzieli na pewno w jakim stopniu ta zależność występuje. Jednakże wiele osób pisze, że wolna filtracja przynosi lepszy efekt, który widzą po zachowaniu się ryb.

Skojarzyłem jeszcze jedną rzecz. Otóż w warszawskiej wodzie nie możemy obniżyć zawartości NO2 do wartości pożądanych, czyli niewykrywalnych. Może to jest sprawka tego chloru ?

• Lubię to 1