Raciczka Opublikowano 26 Maja 2016 Autor #71 Opublikowano 26 Maja 2016 Wczoraj po wstawieniu zdjęć trafiłam na Sciaenochromis ahli (czyli fryeri). Mocno obstawiam ten gatunek. Ryba jak do mnie trafiła była podkręcona hormonami Biały pasek z płetwy grzbietowej przechodził na czaszkę. Teraz wybarwia się inaczej niz zwykłe młode - bo z jednej strony dojrzewa i nabiera kształtu i barw dorosłej ryby a z drugiej strony traci sztucznie wymuszone barwienie. Inkubująca samica spokojnie może być samicą Sciaenochromis fryeri. Kształt pyska i ciała oby ryb nie bardzo mi pasuje do Aulonocary chociaż Aulonocara stuartgranti wygląda bardzo podobnie - przynajmniej na zdjęciach. W każdym razie jak poczekam to się doczekam rozwiązania zagadki
stan Opublikowano 26 Maja 2016 #72 Opublikowano 26 Maja 2016 Sciaenochromis ahli (czyli fryeri). Przykro mi ale ahli i fryeri to dwa oddzielne gatunki a nie te same.
Raciczka Opublikowano 26 Maja 2016 Autor #73 Opublikowano 26 Maja 2016 A to bardzo przepraszam za wprowadzenie ewentualnie kogoś w błąd. Już się dokształcam w tym kierunku.
stan Opublikowano 26 Maja 2016 #74 Opublikowano 26 Maja 2016 Spokojnie ;-) najgorsze co mogło spotkać fryeri to to że większość uważa iceberga za tą właściwą -jeziorową wersję, a to zwykły bastard.
Raciczka Opublikowano 26 Maja 2016 Autor #75 Opublikowano 26 Maja 2016 To akurat wiedziałam - tak samo jak Labidochromis caeruleus electric czy jakoś podobnie. Jeśli moja zagadkowa ryba to Sciaenochromis to pewnie raczej fryeri - przy zakupie biały pas zachodził na czoło ryby. Za pół roku będzie wiadomo
LECHPL Opublikowano 26 Maja 2016 #76 Opublikowano 26 Maja 2016 Wydaje mi się że nie każda ubarwiona młoda ryba musi być karmiona zaraz hormonami, może siedział w akwarium z innymi maluchami i kozaczył. Patrze na swój kotnik i samiec A Nyassae nie ma jeszcze 5 cm a ubarwiony jest prawie jak jego ojciec, ale jakbym go wrzucił do głównego baniaka to na pewno by kolory stracił.
Raciczka Opublikowano 26 Maja 2016 Autor #77 Opublikowano 26 Maja 2016 O tym bym nie pomyślała. Mam nadzieję że masz Lechu rację. Zwłaszcza ze mną to sens ☺ Miał ok 4-5 cm jak do mnie trafił tak samo jak reszta "zagadek". Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Raciczka Opublikowano 16 Czerwca 2016 Autor #78 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Drobna aktualizacja - telefonem, ale widać że sraluchy podrosły
troad Opublikowano 16 Czerwca 2016 #79 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Bardzo mi podoba to akwarium. Gratulacje! Super będzie jak się zaczną kolory, szczególnie Protomelas...
Raciczka Opublikowano 2 Lipca 2016 Autor #80 Opublikowano 2 Lipca 2016 Zaczyna się Protomelas zaczyna Okrzemki poszły sobie w siną dal, czekam na odrobinę zieleni. Muszle skójek tymczasowo - nie mogłam odmówić dziecku. Poniżej filmik [ame] [/ame]
Rekomendowane odpowiedzi