JemioloSeba Opublikowano 5 Marca 2015 Autor #11 Opublikowano 5 Marca 2015 Wynika z tego, że te moduły lepiej dawać niżej. W sumie dla samych blików warto pokombinować bo obstawiam, że im wyżej tym jest ich mniej.
Topielec Opublikowano 5 Marca 2015 #12 Opublikowano 5 Marca 2015 Dzięki, lampę mogę zawsze powiesić nisko nad wodą, ale może to się nieco gorzej prezentować, choć rozważam jeszcze hqi. Akwarium będzie miało 60 cm wysokości.
Neosternik Opublikowano 10 Marca 2015 #13 Opublikowano 10 Marca 2015 Jestem na etapie budowania belki oświetleniowej, moduły juz zabudowane, sterownik również, z pierwszych testów wynika że najlepszy efekt daje montaż do 10 cm powyżej lustra wody. Mam zbiornik o wysokości 50 cm i to moje odczucie.
Neosternik Opublikowano 14 Marca 2015 #14 Opublikowano 14 Marca 2015 Witam. Co może być przyczyną deformacji modułu led Samsung? Dotyczy to koloru białego oraz niebieskiego, czerwonego nie dotyczy. http://naforum.zapodaj.net/8e2872a3a6bb.jpg.html
stan Opublikowano 14 Marca 2015 #15 Opublikowano 14 Marca 2015 Wygląda mi to na efekt wysokiej temperatury. Mam u siebie jakieś 40 przeróżnych modułów i nigdy takiego efektu nie miałem.
Neosternik Opublikowano 14 Marca 2015 #16 Opublikowano 14 Marca 2015 Co może być powodem wysokiej temperatury? moduły nie zabudowane, nie zamknięte w żadnej obudowie, wklejone na folie Alu żeby nie powodowały uszkodzenia odkształceń okleiny. Świeciły tylko kilka godzin bo testuje dopiero belkę. Zbyt wysokie napięcie? tak wygląda belka: http://zapodaj.net/dff5fe1b7f4f5.jpg.html
spiochu Opublikowano 14 Marca 2015 #17 Opublikowano 14 Marca 2015 Jakieś zwarcie i przez to za duży prąd płynął przez moduł? Wada elektroniki? Nieszczelność i woda się dostała? Wysłane z telefonu
Neosternik Opublikowano 14 Marca 2015 #18 Opublikowano 14 Marca 2015 Do sterowania używam conrada, nieszczelność odpada bo belka nie była w pobliżu wody, nawet gdyby znalazły się te moduły nad wodą to powinny być szczelne ip 68. Możliwe że to wynik zastosowania do zasilenia conrada zasilacza od laptopa 19V 4,74A??? Wydaje mi się że po to między innymi jest sterownik żeby pilnował zbyt dużego napięcia. Moduły przez kilka godzin świeciły na max ale przecież po to się je stosuje.
spiochu Opublikowano 14 Marca 2015 #19 Opublikowano 14 Marca 2015 No to wszystko jasne, zasilaczem spaliłeś moduły. Wyjścia sterujące Conrada nie obniżają napięcia do 12V tylko z niewielką stratą podają napięcie zasilające. A to dlatego, że jest tam zastosowane wyjscie sterujące typu otwarty kolektor lub mosfetowe otwarty dren. Wysłane z telefonu
Jargos Opublikowano 22 Marca 2015 #20 Opublikowano 22 Marca 2015 Seba napisz proszę czy same moduły RGB dają dużo światła ?
Rekomendowane odpowiedzi