Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odpaliłem swój pierwszy blok z rury 75mm z zatyczkami 76mm. Spiłowałem delikatnie te blaszki w zaslepkach. Dałem pompkę 400l/h i leży teraz na szybach nakrywowych. Tylko że przecieka na styku zaślepki z rurą. U was też tak było?!

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam NO3 w kranie na poziome 40 ppm czy po zrobieniu bloku na bazie filtra liniowego 2" i podłączeniu bezpośrednio pod kran mogę to od razu lać do baniaka czy raczej woda musi kilka razy przepłynąć przez złoże by obniżyło NO3 do 0 ?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Danelu zbuduj ustrojstwo wersja II czyli korpus z węglem a po nim ten liniowy 2" wypełniony Purolite A520E - na wylocie będzie ok 0,5-1ppm jeśli przepływ nie będzie zbyt silny tak max 3l/min .

Przy tak dużym poziomie azotanów w kranie taki korpus z 0,5l Purolite zapcha się i będzie wymagał regeneracji po każdych 300-400l wody.

Opublikowano
Danelu zbuduj ustrojstwo wersja II czyli korpus z węglem a po nim ten liniowy 2"

Rozumiem że korpus z węglem po to by się pozbyć chloru itp. ? Na ile taki typowy wegiel do korpusów starcza ? Jak nie ma chloru w wodzie to nie muszę stosować tego węgla ? Czy węgiel nie obniży mi PH ?

Jeżeli chodzi o baniak czy spięcie dwóch liniowych równolegle (1 l purolite ) zamiast szeregowo nie ( wylot 2 rurki z każdego liniowego osobno do baniaka) nie zwiększy przepływu przez złoże?

W tym przypadku nie chodzi o zbijanie NO3 tylko krystalizacje wody .

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ktoś pytał o zaślepki rury. Ja u siebie zastosowałem zaślepki do rury kanalizacyjnej fi75. Nic nie przecieka, ładnie się trzyma. Jest jeden mały haczyk, nie ma takich krótkich odcinków rury pcv, które były przygotowane do założenia takiej zaślepki z dwóch stron. Trzeba kupić dwa krótkie i zesztukować je obejmą.

IMG_20170325_183638.jpg

IMG_20170325_183738.jpg

IMG_20170325_184044.jpg

IMG_20170325_174800.jpg

Opublikowano (edytowane)

Podobnie ja kolega d3sign przebrnąłem przez cały wątek.  Mając przygotowany blok zrobiony na głowicy Hydor Pico oraz litrowym opakowaniu po złożu pozostają mi 2 pewnie banalne wątpliwości - jeżeli było to mogę tylko wytłumaczyć się ilością materiału i różnych rozwiązań, jakie znalazłem na forum po powrocie do akwarystyki :) po 10 letniej przerwie.

1. Purolite wkładać do pończochy/worka na wkłady czy zaryzykować tylko gąbkę 45 ppi po obu stronach?

2. Jeżeli opcja pończocha/worek - czy do formatowania/regeneracji wyciągać czy tylko przepłukać z zewnątrz  i formatować w worku.

Edytowane przez marcinc
Opublikowano

ad1 - dasz pończochę to woda pójdzie między ścinką i pończochą omijając złoże.

ad2 tak zrób byś mógł wyjmować gąbki z obu stron do płukania a wszystko resztę czyli formowanie wstpne a potem regeneracje rób bez wyjmowania złoża z pojemnika. Wypełnienie gąbkami musi zlikwidować wolne przestrzenie w pojemniku ale nie może ścisnąć złoża.

Opublikowano

Jak myślicie czy dałoby radę wykorzystania inżektora http://allegro.pl/inzektor-gz-1-do-pobierania-plynnego-nawozu-i6765755502.html do napędzenia bloku purolite ? Mam dopiero co zakupioną pompę Tunze 1073.06. Wydajność 5000l/h. Myślę, że może mieć ona lekką nadwyżkę mocy do kaseciaka i ten nadmiar mocy chciałbym wykorzystać. Kaseciak będzie miał gąbkę o powierzchni 250x480.

Opublikowano

Zrobiłem sobie mały blok na purolite na bazie korpusu liniowego (320 ml żywicy )do wody wodociągowej ( 70-80 mg/l) po trzeciej regeneracji zauważyłem spadek wydajności żywicy. Na początku zwalała NO3 z 70-80 mg/l do 0 mg/l a teraz bezpośrednio po regeneracji daje 5 mg/l .Dodam że wspniany korpus jest bezpośrednio podpięty po wodociągi i przepływ ustawiam kropelkowy lub ledwo cieknący ok 5l na 30 min.
Czy to jest ok że tak szybko purolite zaczyna się kończy ?

Zrobiłem sobie mały blok na purolite na bazie korpusu liniowego (320 ml żywicy )do wody wodociągowej ( 70-80 mg/l) po trzeciej regeneracji zauważyłem spadek wydajności żywicy. Na początku zwalała NO3 z 70-80 mg/l do 0 mg/l a teraz bezpośrednio po regeneracji daje 5 mg/l .Dodam że wspomniany korpus jest bezpośrednio podpięty pod wodociągi a przepływ ustawiam kropelkowy lub ledwo cieknący ok 5l na 30 min.
Czy to jest ok że tak szybko purolite zaczyna się kończy ?