Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy forumowicze rozumiem, że rura o fi110 jest dobrym wyborem, tylko pompa napędzająca musi być wystarczająca? Nikt nie próbował wpakować tej żywicy w coś ala pończochę a dopiero później w korpus/rurę czy coś podobnego? Tak ułożyć by nie było zbite ale woda spokojnie przechodziła przez wszystko, chyba regeneracja byłą by łatwiejsza :D?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Moje dzisiejsze NO3 to 7,ale z bloku wylatuje 15,coś nie halo.Przed blokiem mam filtr z adsorberem fosforanów,który tam siedzi już 2,5 miesiąca,czyżby tam się odbywała produkcja azotanów ? Blok regenerowałem 16 lipca.

Opublikowano

Marku toż ty morski a nie posłuchałeś jak radziłem ci "atrament"  nie miałbyś dzisiejszych dylematów. :)

Ile g.. w tym absorberze fosforanów przez 2,5 miecha się ukryło trudno dociec ale Purolite działa na jednym poziomie zależnym od pH wody aż do zapchania więc jak w baniaku NO3 -7ppm a z bloku wylata 15ppm to znak że się zapełnił. Pytanie dlaczego tak szybko to już inna bajka:e_geek: i tylko ty możesz sobie odpowiedzieć.

Opublikowano (edytowane)

Atrament stosowałem,w morskim jednak nie zbijał do zera i był zalecany powyżej 20mg/l.Ja mam PO4-0,05 więc malutko.W okresie jego działania raz go chyba płukałem,ale dziś go chyba wymienię.Czy blok może oddawać azotany ? Odpiąłem teraz ten filtr,dam czas na przepłukanie się bloku Purolite i sprawdzę jeszcze raz poziom NO3.Teraz zbadałem PO4 i mam poziom 0,04 więc teoretycznie zmiana nie jest potrzebna.

Filtr z Phosphate Minus jest OK,z bloku purolite wylatuje wylatuje więcej niż wlatuje,czyli blok oddaje ?

Edytowane przez inmar
Opublikowano (edytowane)

Cośtam Marku pokręciłeś z przecinkiem w tym PO4 pow 20ppm:D to chyba poziom tak w Malawi jak i morskich nie do akceptacji.

Atrament stosujemy w tych mniejszych dawkach do osiągnięcia prawdziwego poziomu PO4 =0,2ppm ( nie ma poziomu =zero zawsze coś tam jest fosforanów) przypominam że test JBLa kłamie i dla niego test musi pokazać PO4 = 0,05ppm wtedy jest na prawdę 0,15-0,2ppm jaki jest górny poziom fosforanów by stosować atrament to nie wiem ale i producent chyba nie określa. Przestrzega tylko przed przedawkowaniem.

Z mojego doświadczenia wiem a stsouję stale od dawna że atrament nie usuwa ze zbiornika fosforu tylko wytrąca PO4 do innych nie rozpuszczalnych w wodzie związków fosforu - dlatego korzystają  z tego rośliny i zapewne bakterie, glony ,grzyby. Dopiero jak wyrwę kubeł valisnerii i podaruję Plezi to wiem że wywaliłem ten fosfór z baniaka:biggrin: i tak co kilka miesięcy od dawna i bez PhosphateMinus.

Z moich doświadczeń wiem że blok może oddawać NO3 czyli na wylocie jest więcej niż na wlocie i w całym akwarium. Tak się dzieje w dwu przypadkach.

1/ gdy podniesiemy pH wody wtedy blok ustawia się na wyższy poziom adsorbcji np z 7ppm na 10ppm i szybko oddaje zgromadzony azotan czyli tę różnicę miedzy 7 a 10ppm

2/ gdy zrobimy dużą podmianę wody o niskim poziomie azotanów i w baniaku jest niższy poziom niż wynikało to z dotychczasowej pracy bloku . Czyli gdy pracował na poziomie 7ppm a zrobiłeś wodę o poziomie 5ppm.

Nie znam wpływu tego preparatu Phosphate Minus który stosujesz na pracę bloku więc nic nie podpowiem. Myślę że jak pracował 2,5 miesiąca to dawno się zapchał fosforanami i jest do wywalenia.

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano

Racja,zamiast ppm wpisałem mg/l i 0,20 miało być,tutaj jest opis http://erybka.pl/product-pol-1274-Microbe-Lift-Phosphate-Remover-473-ml.html

Zaraz zabieram się za regenerację.Wkład na fosforany powinno się wymienić jeśli zacznie rosnąć poziom fosforanów a mi nawet spadło od poprzedniego pomiaru z 0,5 na 0,4 choć to może być granica błędu pomiarowego.Pomiary wykonuję dużą Hanną.W morskim dążyliśmy do 0,00.Na razie mam 5kg adsorbera fosforanów a jak się skończy kiedyś to spróbuję z atramentem.

Opublikowano
Dnia 16.07.2016 o 13:54, daniel1022 napisał:

Taka sól tabletkowa mogę użyć? Bo w pracy mamy worki po 25kg

Z tego co mi wiadomo to tak.Tylko musisz to czymś roztłuc,bo inaczej rozpuszczanie tych tabletek zajmuje trochę czasu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 16.07.2016 o 21:57, Jargos napisał:

Andrzeju właśnie oto chodzi, że korpus jest zamocowany odwrotnie do kierunku przepływu i puszka nie spełni swojego zadania. Myślałem, że ktoś już to przetestował, ale chyba będę pierwszy. stan w swoim filmie ma właśnie w puszce, ale korpus zamocowany jest zgodnie z kierunkiem przepływu.

Odwrotnie  jak dasz plus puszkę zasypową też będzie działać ( a nawet jakiś czas temu rozmyslałem nad tym i nie wiem czy czasami nie będzie nawet lepiej) bo jest nadal zachowana zasada wolnego przepływu przez złoże purolite.

• Dziękuję 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Możem ale nie musi. @Pikczer widzisz tu blat?
    • No. Po wspólnych ustaleniach z rodziną doszliśmy do porozumienia - akwarium będzie stało w salonie, i najprawdopodobniej wymiarowo będzie wyglądało następująco: 200 cm długości, 80 szerokości i 60 wysokości. Czeka mnie pewnie sporo czytania żeby jakoś w miarę dobrze zgrać obsadę, z tatą zastanawiamy się generalnie nad mbuną (najbardziej podobają nam się rumowiska skalne/generalnie miejsca gdzie jest dużo skały) tata ma już z nią doświadczenia sporo, w przeciwieństwie do mnie, ale na pewno jeszcze zdążę się wiele dowiedzieć bo jeszcze jestem całkiem młody :). Także tak, dzięki za nakierowanie generalnie bo na pewno wyjdzie to dla pyszczaków na duży plus, a takie akwarium jak już zostało tutaj słusznie zauważone będzie piękną ozdobą salonu.
    • Jasne, macie racje, myślałem sobie nad tym i rzeczywiście nie ma co się z tym wszystkim spieszyć, finalnie akwarium najprawdopodobniej będzie w salonie bo u mnie w pokoju miejsca jest trochę, ale nie na tyle żeby móc postawić bardzo duże akwarium. Bardzo wam dziękuję za porady, bo uświadomiliście mi parę rzeczy . Tapatalkowane.
    • Koledzy podpowiadają Ci o maksymalizacji akwarium, uwierz mi, że mam akwarium 300 cm i do dzisiaj żałuję, że nie zrobiłem większego, bo mam miejsce. Gdyby go nie było i wcisnął bym na styk, nawet gdyby było to 200 cm to nie miał bym do siebie pretensji. Co do stelaża, blatu i innych ważnych rzeczy. Jeżeli ma to być w salonie, musi być to estetyczne i współgrać z całością. U mnie 3 tony stoi na meblu. Oczywiście mebel nie jest z IKEI ani z żadnej sieciówki, zrobiłem go pod zamówienie, a stolarz wiedział co robi. Pieniądze też są bardzo ważne, ale robienie czegoś , a potem poprawianie, bo coś się nie podoba, kosztuje dużo więcej. Ja swoje akwarium stawiałem 2 lata, zbieranie funduszy, czekanie na to co chcę. Dziś uważam, że warto, dozbierać kasę, przemyśleć wszystkie aspekty akwarystyczne, takie jak wielkość akwarium, sposób filtracji, podmiany wody itp. A moje o 60 cm za małe akwarium wygląda na szybko, tak.
    • Skoro to nie jest na 10cm gruby blat z prawdziwego orzecha włoskiego albo dębu to czy musisz koniecznie od niego zaczynać? Wyobraź sobie, że nie masz tego blatu i wtedy spróbuj obrać plan i wylicz to co chcesz. Ja wiem że ten blat też kosztuje ale przy takiej inwestycji nie ma sensu, aby się wszystko kręciło dookoła tego blatu, to nie Słońce.  Stelaż i akwarium najważniejsze elementy. Zobacz na ile wystarcza fundusze i to kalkuluj.  No i najważniejsze, odpowiedz sobie na pytanie: czy podoba mi się ten blat? Uwierz mi, że nawet jeśli nie jesteś pedantem to ten widoczny pod akwarium blat może szczypać w oczy, zawsze, każdego dnia.  Umiesz spawać? A Twój Tata umie? Idealny moment aby wspólnie zrobić stelaż pod akwarium. Jeśli masz taką możliwość to ją wykorzystaj.  Pamiętaj, że zarówno ja jak i większość tutaj ludzi absolutnie się nie mądrzy tylko są to zazwyczaj przytaczane własne doświadczenia i niekiedy wpadki.  Dobra, czas na kawę
    • Mogłem z tą grubością polecieć za mocno, za co przepraszam. Sprawdziłem przed chwilą i wyszło że ma 4 cm grubości, no miary w oczach to ja nie mam ;/. I tak, jest z płyty wiórowej.
    • Coo -Blat 10cm grubości? Jeszcze takiego nie widziałem z płyty drewnianej - wiórowej? Czy coś źle zrozumiałem?
    • Jak masz blat dwa metry to nie bierz akwarium 120cm. Miałem mniejsze i też takie 120 no i sobie były. Niby ładne. A teraz mam nieco większe 180cm i spod 50cm i przód 60cm. Mimo że skromne to na żywo robi na wszystkich wrażenie, bo jest "wielkie". Może nie gigant ale je widać w salonie.  Pomyśl nad stalowym stelażem. Ja chciałem nauczyć się spawać, bo taki miałem kaprys. Kupiłem więc materiały i chińską dobrą, wygodną spawarkę. Fajna zabawa a wyszło wszystko jakieś 70% tego co bym zapłacił za gotowca. Mocna, stabilna konstrukcja, która rozkłada ciężar i już. Przez 2lata ze sklejki miałem obudowę bo brakowało lasy ale i tak było estetycznie. Teraz mam obudowany spod pod wzór mebli. Nie wszystko na raz. Ale posłuchaj wszystkich powyżej i nie bierz akwarium 120cm, bo to na gupiki się nadaje tylko.  A jak sobie wstawisz takie 180 czy 200cm (albo większe ) to zapewniam Cię, że każdy (i Ty też) chociaż w myślach zawsze na widok tego akwarium będzie mówił : ale ku... fajne wielkie akwarium:)  A jak wstawisz 120cm to będą ( i Ty też) mówić: o jest akwarium, z rybkami, woda nawet chlupie sobie, no fajne...
    • Dobieranie akwarium do rozmiaru blatu to trochę dziwny pomysł.  Ale jeśli masz miejsce na akwarium 200x50 to nawet nie zastanawiaj się nad 120x40x50, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, że jest za małe i będziesz sobie pluł w brodę, że nie postawiłeś większego. Sprawdź jak duże akwarium możesz zmieścić w pokoju. Potem poprzesuwaj meble, żeby weszło większe. Potem pomyśl czy wszystkie meble są naprawdę potrzebne, sprzedaj te zbędne (budżet wzrośnie), poprzestawiaj znowu te które zostały, żeby zrobić więcej miejsca. Ścian na razie nie burz (to przyjdzie później, jak złapiesz bakcyla), blat olej i celuj w takie szkło i stelaż jakie tam wciśniesz.  Jeśli nie mieszkasz w zabytkowej kamienicy to stropem się nie przejmuj, akwarium 500l waży tyle co dwóch Amerykanów stojących obok siebie, stropy się pod nimi nie zawalają. Jeśli Twój tata się o nie martwi to możesz podłożyć płytę pod stelaż żeby lepiej rozłożyć obciążenie podłogi. Fajnie, że pytasz i szukasz rozwiązań, to dobrze wróży na przyszłość. Jeśli jednak zdecydujesz się na 120x40x50 to bierz tego Juwela o którym pisał @Bartek_De, też od niego zaczynałem - solidny zestaw na początek, służył mi lata bez żadnych problemów.       
    • Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.