Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taka tam moja wariacja nt panelu filtracyjnego:

PANEL FILTRACYJNY Z AUTOPODMIANĄ WODY

na pompie jebao DC6000 :P

Bardzo Was proszę oglądajcie na stronie Youtube z wyłączonym blokowaniem reklam - zbieram na nowe akwarium. Dzięki. ;)

• Dziękuję 3
Opublikowano
Taka tam moja wariacja nt panelu filtracyjnego:

:P

Skoro nie akceptujesz nazwy kaseciak to dlaczego swój materiał zamieszczasz właśnie w tym temacie? Przecież mogłeś założyć temat "Filtracja panelowa" i tam opisywać jak to działa. Jak dla mnie to jednak nie do końca to samo a Twój film mnie tylko w tym utwierdza. Nie wiem też skąd u Ciebie to przekonanie, że ktoś tu na forum chciał przypisać sobie wynalezienie kaseciaka. Od początku autor wspominał, że temat zaczerpnięty od "morszczaków" z kilkoma zmianami. To, że udało mu się wielu przyciągnąć do tego pomysłu to już inna sprawa. Wcześniej tu na forum były dwie opcje szeroko polecane : kubeł lub narurowiec. Teraz mamy trzecią i uważam to za sukces.

Skoro ta filtracja taka wszystkim znana to dlaczego wcześniej nikt nie pokusił się o dokładny jej opis i ewentualne przystosowanie pod Malawi? Czytam forum długo i nie spotkałem się z tematem filtracji panelowej, który miałby choć połowę odsłon KASECIAKA.

Mimo wszystko Makok cieszę się, że zmieniłeś sump na kaseciaka yyy sorry panel filtracyjny ;))

Opublikowano

Panele były na forum - poszukaj przed 2008 rokiem - wyglądały podobnie, ale fakt nikt nie zadał sobie trudu opisania ich tak dokładnie. ;)

Też się cieszę... ale z racji podmiany wody. ;)

A zamieściłem w tym temacie, bo po co miałem zakładać nowy wątek skoro filtracja taka sama - czarny prostopadłościan z wkładem i pompą, wewnątrz akwarium. :P

• Dziękuję 1
Opublikowano

A ja tam się zgadzam z Sebą. Sorry Makok, z cały szacukniem do Ciebie, Twojej wiedzy i doświadczenia, na które długo jeszcze będę musiał siedzieć w akwarystyce, komentarz nt. deccorativo był co najmniej niepotrzebny. Wiele osób tu skorzystało z tego wątku tylko dzięki temu, że Jemu chciało się to opisywać (a tak, jak zaznaczył Sebastian, decco od razu zaznaczył, że pomysł oparty jest na zmodyfikowanej filtracji panelowej wziętej z morszczaków i w żadnym wypadku, nic sobie nie przypisywał...)

• Dziękuję 1
Opublikowano

On nie przypisywał, zaczęli mu przypisywać użytkownicy potem. Nie znając, albo nie wiedząc, albo bo nie chciało się spojrzeć na to co to panele w morskim... i dzisiaj słychać na czacie, w innych wątkach itd. utrwaloną nazwę "kaseciak ala deccorativo". Ja z tym nie walczę, chwała mu za to że opisał sprawę. Ja jedynie chciałbym zwrócić uwagę na nazewnictwo. ;) EOT

Opublikowano

Owszem, zaczęli mu przypisywać, ale on zwracał uwagę, z tego co mi wiadomo, że to stara metoda, tylko trochę zmieniona ;) a na czacie może i słychać, może dlatego, że tu na KM każdy złapie o co chodzi jak usłyszy "kaseciak ala deccorativo", też nazywam to "kaseciakiem" bo jest krótko i chytliwie, a ci którzy zaczęli swoją przygodę z akwarystyką bardziej poważnie, zupełnie niedawno chyba mieli prawo nie zdawać sobie sprawy ze sposobów filtracji w akwariach morskich... ;) EOT ;)

Opublikowano

A ja z innej beczki. Skoro już robisz film to się do niego przygotuj, ok? Choćby zrób test czy pompa na 3 biegu zassa powietrze a nie robisz to w czasie nagrywania i Twoje przewidywania się nie sprawdzają. Przez co film, który mógł zająć z 5 minut ciągnie się jak brazylijska telenowela. Wiedza wiedzą, ale trzeba jeszcze ja umieć ciekawie sprzedać ;)

Przepraszam za off-top

Wysłane z telefonu

• Dziękuję 1