Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie :)

Chciałem się zapytać jak wygląda sprawa z temperaturą wody w baniaku.Bo nie wiem ,czy mam się już martwić :).

A więc tak do tej pory temp. utrzymywałem w przedziale 25-26 stopni C ,ale teraz zrobiło się ogólnie upalnie i temp waha się od 27,9 do 28,4 i za nic nie da się jej zbić.

Pytanie brzmi ,czy jest jakaś konkretna górna granica dla pyśków jak tak to jaka ?

Nie pytam oczywiście o temp. wrzenia wody ;-)....

Opublikowano

Myślę że nie masz co popadać w panikę.Wiadomo że w lecie temperatura Ci wzrośnie,jeżeli nie przekroczy ona 30 stopni to raczej nic złego im się nie stanie.Co tydzień i tak podmieniasz pewno wodę,tym sposobem zbijając im temperaturę.Ewentualnie możesz dla bezpieczeństwa wyłączyć im grzałkę,gdyby coś nie tak było z termostatem.

Opublikowano

Jeśli masz pokrywę na akwarium ściągasz ją, ewentualnie nie świecisz światła (zwłaszcza świetlówki wydzielają sporo ciepła). Możesz ustawić wiatrak na taflę wody, chłodzenie przez zwiększone parowanie działa ! Pomaga ugrać nawet do 3 °C.

Wrzucanie lodu to środek doraźny, czasem może ratować życie, ale

- potrzebne są duże ilości lodu

- lepiej zamrażać wodę w dużych butlach i umieszczać je w całości w akwarium, niż wrzucać bezpośrednio sam lud bo dość szybko się rozpuści

- jest to proces czasochłonny, Nawet 1,5l butla z wodą potrzebuje sporo czasu na zamarznięcie. Trzeba mieć więcej takich butli żeby mieć możliwość podmiany gdy się już lód stopi, a co za tym idzie trzeba by mieć ze 4 do 5 butli na stałe w zamrażarce - a to zajmuje sporo miejsca.

Są też chłodziarki akwarystyczne. TO rozwiązanie jest kosztowne pod względem samego zakupu jak i zużycia prądu. Równie dobrze można założyć klimatyzację w mieszkaniu lub pokoju :) Niektórzy tak też robią.

w sytuacji kryzysowej pomocna bywa podmiana wody na zimną kranówę. Jednak nie będziemy codziennie podmieniać 20% wody. Nieco większy komfort mogą mieć posiadacze stałej podmiany :)

Opublikowano

Dzięki za dobre rady :) . Na razie grzałka już nie działa od wczoraj , mam aluminiową pokrywę z 2 belkami pojedynczych świetlówek i pomiędzy nimi 2 listwy,które łatwo można zdemontować-więc spoko-nie pomyślałem :). Podmianki są właśnie wczoraj robiłem a w mieszkaniu jest duszno i gorąco niestety:( . A co do butelek z lodem ,to gdyby były konieczne ,to nie będzie kłopotu 3 zamrażarki w domu są :) - oby to nie było konieczne...Oki idę te listwy z obudowy zdemontować i niech paruje :).

Opublikowano
Jeśli masz pokrywę na akwarium ściągasz ją, ewentualnie nie świecisz światła (zwłaszcza świetlówki wydzielają sporo ciepła). Możesz ustawić wiatrak na taflę wody, chłodzenie przez zwiększone parowanie działa ! Pomaga ugrać nawet do 3 °C.

...dokładnie robię tak jak mówi Misiek..Pokrywę mam dzieloną ,jedną część zdejmuję zakładam wiatraczek BOYU FS-120 i po godzinie ( może szybciej ) temperatura spada mi o 3 stopnie. A światła nie wylączam:)

..ale można i tak:)

Chłodnica do akwarium - zmniejszanie temperatury podczas upałów - YouTube