Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przedstawiam zbiornik po zmianie z tanganiki o wymiarach 160x60x60

Filtracja

HW302

Eheim 2226

Filtr wewnetrzny o przepływie 1400 l/h

Grzałka jager 250W

Obecna obsada

18 seudotropheus saulosi

10 Metriaclima zebra "Maisoni reef"

12 Pseudotropheus sp. acei Luwala Reef

10 Pseudotropheus elongatus neon spot

8 Melanochromis cyaneorhabdos -maingano

Obsada do redukcji

skały serpentynit różne odcienie z 2 składów, podłoże grys dolomitowy drobno mielony+tło kupne wewnętrzne

d7aj.jpg

yoy4.jpg

jhwo.jpg

obecny wystrój odrobinę się zmienił przybył korzeń na środku zbiornika ubyło kamieni

trochę nabiegałem sie za skałami ale i tak nie dostałem dużych odłamków, mam jeden w ogrodzie waży 40 kg ale nie odważyłem się wcisnąć go do zbiornika pomimo podkładek styropianowych szkło mogło pęknąć.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Wygląda fajnie tylko, że odłowienie jakiejkolwiek ryby będzie graniczyło z cudem.

To samo tyczy się odchodów pomiędzy głazami. Całe siedlisko wydostającego się NO3 i PO4.

Opublikowano

właśnie wygląda jakby było full kamienia w rzeczywistości z powodu braku serpentynitu pod spodem sa 4 duże kawały skał zamaskowane mniejszymi kawałkami serpentynitu więc tak naprawdę brud nie ma jak sie zbierać ponieważ są duże przestrzenie między nimi i z bliska inaczej to widać. W całosci i z daleka wygląda na duże gruzowisko. Co do łapanie ryb to rzeczywiście może być problem ale wystarczy wyjąć mniejsze skały. Obecnie na wysokości środka usunąłem skały i w tym miejscu umieściłem korzeń (nie wydziela garbników) w którym jest mnóstwo kryjówek. Na razie trochę kiepsko wygląda ze względu na kolor jest jasny za kilka dni zciemnieje i mam nadzieje że nie będzie się aż tak wyróżniał.

Opublikowano

Bardzo klimatyczny zbiornik. Na prawdę super! Możliwe, że autor tematu nie ma zamiaru odławiać ryb - naturalna redukcja ;)

Pzdr.

Opublikowano

Hej kolego,

Bardzo fajna aranżacja. W przyszłości chcę zrobić podobne gruzowisko w moim nowym akwarium. (tylko mniejsze z racji litrażu ;)). Jestem ciekaw jak dalej będzie z tym NO3 i PO4, bo też mam obawy o ich nadmiar z powodu gromadzenia się odchodów. Liczę na Twoje spostrzeżenia ;)

Pozdrawiam,

K.D.

Opublikowano

Wygląda wręcz bajecznie,ale jak już moi przedmówcy zauważyli będzie poważny problem w odławianiu,a druga sprawa to gromadzący się syf w tym gruzowisku,no i problemy z utrzymaniem właściwych parametrów wody.Ale to są tylko moje spostrzeżenia ;)

Ogólne wrażenie......SUPER!!!

pozdrawiam...

Opublikowano

Gorsze gruzowisko mialem w tandze jak bede mial czas to wkleje zdjecie radzilem sobie dzieki zywicy ktora mam w jednym koszu w filtrze zewnetrznym. Jedyny problem to co 3 tygodniowe plukanie zywicy w solance aby ja uzdatnic. Podmiany wody 200 l na tydzien NO3 w granicach 20 tyle bylo w tandze przy wiekszym gruzowisku i przy 100 szt tropheusow oczywiście nie wszystkie dorosle

Dziekuje za pochwaly sporo sie nameczylem aby to wyglądało zxsensem a ibtak niexdo konca mi sie podoba

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2