Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja oczekiwał od KM powrotu do przeszłości w tym co było dobre ;) a to chyba jednak nie możliwe od zaraz. Czytając teraz o tym, że wielu ludkom za daleko, za blisko, za słabo odnoszę wrażenie, że nikomu nigdy się nie dogodzi ale pewno zawsze tak było i będzie. Myślę jednak ze najistotniejsza dla KM jest liczba członków. Jeśli było 100 członków to ilość osób obecnych i zadowolonych na spotkaniach była wyższa a i integracja ściślejsza i pełniejsza. Niezadowoleni też byli ale rzesza ludzka ta zadowolona jednak dominowała a to niezbywalne prawo człowieka być lub nie być zadowolonym. Podobnie w pracy na rzecz KM było więcej ludzi - więcej rąk do pracy, naturalne wykruszenia uzupełniali inni chętni i jakoś to się toczyło. Pytanie czemu nas tak mało ? Pierwsze co się nasuwa to pytanie o wysokość składki. Opcja podwyższenia składki była dyskutowana ( osobiście byłem przeciwko ) i została tak przyjęta. Była to opcja która wydaje się spowodowała raczej więcej złego niż dobrego. Jej obniżenie jest też jedną z opcji do przedyskutowania na przyszłość bo 22 x 70 zł to jednak mniej niż 40 x 50 zł a 70 x 30 zł to jeszcze więcej. Pytanie czy faktycznie byłoby 40 osób i 70 osób i czy faktycznie odpływ klubowiczów to tylko kwestia podwyższenia składki. Sugestie jjacka są jednak do zbadania i być może obniżenie składki ( na zasadzie obniżenia podatków ) zachęci ludzi do wstępowania w dobie kryzysu w szeregi KM i ożywi Klub. Oczywiście w połączeniu z pełną jawnością w sprawie finansów i uporządkowaniem statusów co da pewność, że nie wpłacam pieniędzy na nieznane cele. Podsumowując oczekuje przesuwania kwestii członkostwa w KM w kierunku upowszechnienia a nie elitaryzmu. Elitarność byłaby możliwa, gdy KM byłby organizmem dwudziestokrotnie liczniejszym i gdyby zarząd miał problemy z ogarnianiem organizacyjnym rzeszy ludzkiej, wtedy poprzez podwyższenie składki można by ustabilizować ilość członków do rozsądnych granic. Jak na razie raczej nam to nie grozi ;).

Oczekiwałbym też gadżetów oczywiście odpłatnych bo naklejka na samochodzie chodzi za mną od kilku lat ( bo takie ładne były ;) ) a zarazem nie mam sam jakby i wiedzy i umiejętności aby się tym zająć a moja miejscowość nie dałaby chyba i możliwości technicznych realizacji tego gadżetu. Gadżety są świetną reklamą i budują więź a mało tego. Koszulkę zawsze biorę ze sobą na Impry gdzie mnie widać ( na komunii dziecka nie miałem ;) ) i jest efektowna a duża jest to i dobre ją widać ;).

Oczekiwałbym również reaktywacji Galerii ... ja na prawdę uwielbiałem i dyskutować i oglądać. Wstawiałem również chętnie. Wielu ryb nigdy bym nie zobaczył w takich ujęciach i w takiej jakości bo nie oszukujmy się foty przykładowo jjacka, jacka czy Marsa to majstersztyki i górna półka nie tylko polskiej ale i światowej fotografii malawistycznej ( i ogólnoakwarystycznej ).

Bazy Ryb lepszej jakości ... wiem, że w ta obecną już włożono ogromną ilość pracy i często opierała się ona na barkach jednej czy 2 osób, którym nic innego niż mocno za to podziękować ale wcześniejsze projekty były jednak bardzo ambitne i szkoda, ze nie zostały zrealizowane.

Merytoryczne spotkania na Zoobotanice poprzedzające część artystyczną ;) . Wystawienniczo i integracyjnie stoimy mocno ... i trwa to od długiego czasu ale jednak dowiedzieć się czegoś na takim spotkaniu można tylko przy piwku od kolegi a kiedyś był na takim spotkaniu nawet Ad Konings, więc przy całej sympatii dla kolegów i piwka ;) ... czegoś takiego brakuje na pewno. Być może na początku byłby to Klubowicz mający do przekazania coś ciekawego ale z czasem być może środki pozwoliłyby ściągnąć kogoś zewnętrznego.

I to wszystko co mi tak na szybkiego przyszło do głowy.

Swoją drogą fajnie, że coś się dzieje ;) ... dawno nie było tak abym w sprawach organizacyjnych nie miał czasu wszystkiego przeczytać ;).

Opublikowano

Pomysł odnośnie podwyższenia składki był właśnie spowodowany tym, że środki były mizerne i starczały ledwo na zoobotanikę i utrzymanie serwerów. Kto się wypowiadał i jak w dyskusji każdy klubowicz może sprawdzić, jak również można sprawdzić bilans za 2010, 11, i 12-ty. Wiele szukania nie ma tylko trzeba zaznaczyć w ustawieniach działu (dół strony) aby wyświetliły się tematy od początku, w standardzie ustawione z ostatniego roku.

------------------

Praktycznie mamy marzec a więc początek roku składkowego za progiem, temat można poddać pod osąd wszystkich dodając do wątku ankietę (najlepiej anonimową) "jaka powinna być wysokość składki" 10, 20, 35, 70, 100 zł ?

Opublikowano

Swojego czasu prowadziłem ze znajomymi forum tematyczne oraz sieć serwerów popularnej gry FPS i wiem ile to wszystko kosztuje czasu, zapału i nerwów. Co człowiek to pomysł. Trudno dogodzić każdemu.

Wracając do tematu to na pewno klub powinien organizować więcej zabaw/konkursów typu zdjęcia do kalendarza (oczywiście z większą skutecznością), ale mniejszych (rysunkowy dla dzieci był bardzo fajny). Dobrze, że organizuje się eventy, ale trzeba poszukać innych pomysłów na integrację.

Forum stworzone przez KM to potężne kompendium wiedzy, które można polecić każdemu z czystym sumieniem. Szkoda tylko, że serwis i galeria są martwe.

Do poprawy tych wszystkich rzeczy trzeba ludzi z zapałem i pomysłami. Cały czas mam nadzieję, że niektórzy się obudzą, a inni podejmą wyzwanie. Ktoś może oskarżyć mnie o hipokryzję bo dlaczego sam czegoś nie zainicjuje. Gdyby nie to, że dysponuję tak mała ilością wolnego czasu to na pewno próbowałbym coś działać.

Jedyna pomoc jaka mogę zaoferować to pomoc finansowa poprzez zapisanie się do szanownego grona KM, ale nie oszukujmy się - do tego muszę być jakoś zachęcony. Dlatego dobrze się stało, że powstał ten temat. Może coś w końcu ruszy.

Czuję w tym wątku dobrą stronę mocy.

Opublikowano
Praktycznie mamy marzec a więc początek roku składkowego za progiem, temat można poddać pod osąd wszystkich dodając do wątku ankietę (najlepiej anonimową) "jaka powinna być wysokość składki" 10, 20, 35, 70, 100 zł ?

Jeśli mogę coś zasugerować, może poczekalibyśmy do 10 marca na zakończenie badań ankietowych, które również odnoszą się do zagadnienia związanego z wysokością składki i ewentualnie po podsumowaniu wyników tej ankiety można byłoby coś takiego dodatkowo przeprowadzić jeśli widzielibyście taką potrzebę.

Początek nowego okresu składkowego wprawdzie już niebawem, ale wydaje mi się, że zarząd raczej nie powinien mieć problemu pod względem czasowym, żeby podjąć ewentualną uchwałę ustalającą nową składkę członkowską w przypadku gdyby zapadła decyzja o takiej konieczności.

Opublikowano

A ja uzyskałem wszytko co chciałem. Może nie od samego klubu, ale od klubowiczów - ludzi którzy go tworzą. Może wszystkich nie wymienię bo sporo osób mi pomagało przy projektowaniu i "budowie" akwa ale miedzy innymi makok, meszek, Perez, Zbigniew, nabe zawsze coś tam swego wcisnął czy eliot. Sporo jeszcze innych osób i w sumie nie tylko klubowiczów, ale dzięki klubowi wszyscy oni mogli zebrać się w jednym miejscu i mi/nam pomóc. Żeby nie zrzutka klubowiczów to by nie było możliwe. Nie wiem czy są jakieś jeszcze fora gdzie można się dowiedzieć czegoś więcej o funkcjonowaniu/budowie akwarium powyżej 450l i nie mowie tu o solankach.

Mimo że akwarium było budowane pod kątem malawi, miedzy czasie uległa zmiana obsady i tak na prawdę raczej nie wypowiem się na temat zachowania ryb, ale wiedzę którą zdobyłem w dziale DIY cenię sobie bardzo i swoimi doświadczeniami będę starał się dzielić dalej na forum.

Osobiście raczej nie będę miał możliwości osobiście tym wszystkim ludziom podziękować (no chyba ze pablo zrobi imprezę u siebie) więc jedynie co mogę zrobić to dorzucić cegiełkę żeby to forum dalej istniało.

PS.

Tak się zastanawiam czy by nie można było zrobić dobrowolnej składki 5, 10 zł a użytkownik w tedy by nie był klubowiczem a nazwijmy dobroczyńcą. Może by nie miał takich uprawnień jak klubowicz ze stałą składką ale jakiś tam "wgląd" czy przywilej do kontaktu z osoba sprzedająca gadżety by miał. Co o tym myślicie?

PS2.

Co do spotkania na śląsku - w ogóle wam się nie dziwę ze tam jest organizowane skoro główny organizator tam mieszka. Tez bym robił jak najbliżej siebie - to jest oczywista oczywistość (jeżeli tak można powiedzieć).

Pablo, jeżeli chcesz w centrum Polski to zrób. Siedzisz przy kompie, poszukaj noclegu za rozsądna kasę, zadzwoń, dogadaj się. Potem już tylko hasło na forum ustalenie terminu i tyle. Zbiórka pieniędzy, rezerwacja miejsc i nic tylko czekać ustalonej daty. Pablo - czemu nie zorganizujesz? Przecież to takie proste. I wszyscy będą mieli tak samo daleko.

Opublikowano

esku pisałem wyżej że żaden problem i latem można to na Mazurach zorganizować, yaro nawet podawał namiar- mi odpowiada więc jak dogadamy się cenowo i terminowo nie omieszkam o tym wspomnieć na forum.

Opublikowano
Tak się zastanawiam czy by nie można było zrobić dobrowolnej składki 5, 10 zł a użytkownik w tedy by nie był klubowiczem a nazwijmy dobroczyńcą. Może by nie miał takich uprawnień jak klubowicz ze stałą składką ale jakiś tam "wgląd" czy przywilej do kontaktu z osoba sprzedająca gadżety by miał. Co o tym myślicie?

Jedynym przychodem naszego stowarzyszenia mogą być składki członkowskie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie chce zaśmiecać innego wątku wiec odpowiem tu na stwierdzenie kolegi Waszek18

Ale Meszek, wy klubowicze musicie zrozumieć ze my nie widzimy zadnych korzysci z przystąpienia do klubu. I szkoda dac 50 zl żeby sprawdzic. Za to gdybym mial dac 20 zl to zaryzykowalbym i bym przekonal sie na wlasnej skorze. I wtedy jezeli mi się spodoba to gwarantuje ci ze zaplace w nastepnym roku nie 50 a 100 zl. Tylko cos musi mnie trzymac. Co kolwiek. Ale musi.

Ja wstąpiłem do klubu po trzech miesiącach od daty rejestracji. Nie oczekiwałem nic w zamian i nie chciałem nic sprawdzać. Ale to byłem ja. Tak po prostu postanowiłem.

Do czego zmierzam.

Napisałeś Wy klubowicze musicie zrozumieć.

Tak rozumiemy i nikogo na siłę nie namawiam Nurtuje mnie jedna myśl. Na początku pamiętasz jak było zapisując się do Klubu Malawi. Jakie zadawałeś pytania i ile było tych pytań. Wszystko dostawałeś jak na tacy, praktycznie całą wiedzę. Nie zrozum tego źle I wtedy nie było podziału Wy klubowicze musicie zrozumieć. Teraz już sam udzielasz porad początkującym. "Więc nie pisz że coś musi Ciebie trzymać. Cokolwiek". Zadaj sobie pytanie szczerze czy nic na prawdę nie podpowiada Ci aby zostać pełnoprawnym członkiem KM. Pisze to jako osoba prywatna

Z pełnym szacunkiem

Pozdrawiam

• Dziękuję 2
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.