marine Opublikowano 18 Stycznia 2013 #11 Opublikowano 18 Stycznia 2013 u mnie bylo to samo z 12 yellow 2 byly karlowate mysle ze to genetyka
Maciej Opublikowano 18 Stycznia 2013 #12 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Prawdopodobnie to chów wsobny, rozumiecie - brat z siostrą...
Bezprym Opublikowano 18 Stycznia 2013 #13 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Prawdopodobnie to chów wsobny, rozumiecie - brat z siostrą... widać że kolega nie zna historii o yellowkach z której wynika żę wszystkie te rybki dostępne w hodowlach pochodzą od jednej parki
Meniu Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor #14 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Mojego Yellow, który nie chce rosnąć karmię pokarmem "TROPICAL CICHLID GRAN" Wszystkie rybki były karmione tym pokarmem od początku i wszystkie były tej samej wielkości jak je kupiłem.
Damian87 Opublikowano 18 Stycznia 2013 #15 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Mojego Yellow, który nie chce rosnąć karmię pokarmem "TROPICAL CICHLID GRAN" Wszystkie rybki były karmione tym pokarmem od początku i wszystkie były tej samej wielkości jak je kupiłem. jezeli karmisz tylko tym pokarmem to powiem lipa. yellowki spokojnie mozna karmic mrozonkami kryl,artemia,gammarus,mysis,krewetki i od czasu do czasu spirulina polecam zaopatrzyc sie w lepsze suche pokarmy
nabe Opublikowano 18 Stycznia 2013 #16 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Ryby rosną różnej wielkości nawet z tego samego miotu. Pokarm wysokobiałkowy sprzyja szybkiemu wzrostowi, chociaż to akurat nie jest do końca dobry pomysł. Kiedy młode ryby trzymane są w dużym zagęszczeniu i w wodzie z wysokim NO3 i NO2 to prowadzi do karłowacenia.
zdrowy_zab Opublikowano 18 Stycznia 2013 #17 Opublikowano 18 Stycznia 2013 A ja podepne się do tematu. 1,5roku temu kupiłem msobo, dzisiaj mają max 6cm, imho to trochę mało (?) czyt. wolno rosną... Karmione Dainichi, osi, naturefood, ichtyotropic No3 - max 50 (woda w kranie 20...), kh,ph,no2 w normie, po4 - 0.1 Jakieś sugestie ?
Raffy Opublikowano 18 Stycznia 2013 #18 Opublikowano 18 Stycznia 2013 No3, to oczywiste - za wysokie masz. Ja staram się utrzymywac na poziomie 5-10
zdrowy_zab Opublikowano 18 Stycznia 2013 #19 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Teoretycznie, do 50 jest ok, więc ten element eliminuje, bo ryby w przerybionach baniakach z no3 sporo poza 50 rosną, ale rosną.
Raffy Opublikowano 18 Stycznia 2013 #20 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Dziwne masz stwierdzenie, msobo to delikatny gatunek. Nie ma co go porównywać do 'chwastów' gdzie rosną nawet w 100L akwarium. Moje msobo z 4cm do 8-10cm wyrosły w... jakies 6mies., samce już prawie całkowicie wybarwione. No3 na poziomie 5-10 i oczywiście karmienie do sytego, bo młode się tak karmi i trzyma się w czystej wodzie. Każdy hodowca pyszczaków tak robi i obala jakieś teorie wymyślone przez kogoś, w No3-50 delikatniejsze aulonocary już tracą kolory i moga już łapać choroby. Dla mnie No3-50 to szambo i nigdy bym nie dopuszczał do tego, ale Twoje ryby i Twoje decyzje, musisz się nad tym zastanowić. Jakbym miał 1.5roczne 6cm msobo, to za głowę bym się złapał, jest to niewiele większy od 'rozmiaru' handlowego trzy-czteromiesięcznych pyszczaków.
Rekomendowane odpowiedzi