Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Prawdopodobnie to chów wsobny, rozumiecie - brat z siostrą... ;)

widać że kolega nie zna historii o yellowkach z której wynika żę wszystkie te rybki dostępne w hodowlach pochodzą od jednej parki

Opublikowano

Mojego Yellow, który nie chce rosnąć karmię pokarmem "TROPICAL CICHLID GRAN"

Wszystkie rybki były karmione tym pokarmem od początku i wszystkie były tej samej wielkości jak je kupiłem.

Opublikowano
Mojego Yellow, który nie chce rosnąć karmię pokarmem "TROPICAL CICHLID GRAN"

Wszystkie rybki były karmione tym pokarmem od początku i wszystkie były tej samej wielkości jak je kupiłem.

jezeli karmisz tylko tym pokarmem to powiem lipa.

yellowki spokojnie mozna karmic mrozonkami kryl,artemia,gammarus,mysis,krewetki i od czasu do czasu spirulina

polecam zaopatrzyc sie w lepsze suche pokarmy

Opublikowano

Ryby rosną różnej wielkości nawet z tego samego miotu. Pokarm wysokobiałkowy sprzyja szybkiemu wzrostowi, chociaż to akurat nie jest do końca dobry pomysł. Kiedy młode ryby trzymane są w dużym zagęszczeniu i w wodzie z wysokim NO3 i NO2 to prowadzi do karłowacenia.

Opublikowano

A ja podepne się do tematu. 1,5roku temu kupiłem msobo, dzisiaj mają max 6cm, imho to trochę mało (?) czyt. wolno rosną...

Karmione Dainichi, osi, naturefood, ichtyotropic

No3 - max 50 (woda w kranie 20...), kh,ph,no2 w normie, po4 - 0.1

Jakieś sugestie :( ?

Opublikowano

:o Dziwne masz stwierdzenie, msobo to delikatny gatunek. Nie ma co go porównywać do 'chwastów' gdzie rosną nawet w 100L akwarium.

Moje msobo z 4cm do 8-10cm wyrosły w... jakies 6mies., samce już prawie całkowicie wybarwione. No3 na poziomie 5-10 i oczywiście karmienie do sytego, bo młode się tak karmi i trzyma się w czystej wodzie. Każdy hodowca pyszczaków tak robi i obala jakieś teorie wymyślone przez kogoś, w No3-50 delikatniejsze aulonocary już tracą kolory i moga już łapać choroby. Dla mnie No3-50 to szambo i nigdy bym nie dopuszczał do tego, ale Twoje ryby i Twoje decyzje, musisz się nad tym zastanowić.

Jakbym miał 1.5roczne 6cm msobo, to za głowę bym się złapał, jest to niewiele większy od 'rozmiaru' handlowego trzy-czteromiesięcznych pyszczaków.