Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

oleraf -jak pompa to ja bym skłaniał się na Omnigena http://allegro.pl/pompa-obiegowa-25-40-180-omnigena-srub-2l-gw-i2886893484.html koledzy mają ją w sumpach i do tego ma 3 różne biegi (moce) i to już konkretny sprzęt, a wylot z niej możesz rozdzielić nawet na dwa i wtedy ładnie pozamiatasz akwa.

Stan76- takie coś właśnie rozpatruje i zastanawiałem się czy jvp 100 czy 101, ale chyba do moich 200l setka wystarczy, a masz ją w pracy ciągłej czy załączanej na kilka minut oraz czy ona sama zmienia kierunek?

--

Oleraf- większa wydajność wymaga większej średnicy-ciśnienia i straty na tłoczeniu.

Opublikowano

Wiesz nawet nie sprawdzałem czy ma zmienny kierunek, ale u mnie na pewno musi pracować w ciągłej pracy bo woda wylatując z chinola nie robi szału , a i z biologa też za bogato nie jest !

Opublikowano

Raczej myslałem o czymś takim http://allegro.pl/aquarium-systems-new-jet-2300-pompa-obiegowa-i2860593564.html Co Wy na to, warto?

Sprawdziłem swój falownik - to koralia nano o przepływie 1600 l/h i daje radę choć szału nie robi, a to tylko 112l Pamiętaj że falowniki mają bardzo rozproszony strumień, to nie cyrkulator. Imho dla ciebie mój razy dwa to minimum. Czyli 101-ka powinna być dobrym wyborem. Oczywiście ja polecam koralie, jest droższa ale działa bezszelestnie! Czytałem gdzieś że jpv-ki lubią się zawieszac przy rozruchu - wskazana jest prca ciągła - choc mogą być to bzdury.

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Twoja pompa IMHO ma jedną zaletę, końcówki gotowe do węży poza tym droga jak BYK, a to tylko plastik, Omnigena (58l/min!!) jest żeliwna i zazwyczaj obsługuje centralne ogrzewanie więc inna jakość, a kosztuje połowę mniej.

Jeśli chodzi o markę (NEW) to jest OK, robi trwały i mocny sprzęt. Kwestia tylko Twojej wygody ;).

Dzięki za info o strumieniu falownika, tego typu sprzętu jeszcze nie testowałem.

Opublikowano

Cześć wszystkim, mam pytanko. Miesiąc temu założyłem swoje pierwsze malawi, niestety nie jest zbyt duże, a nawet powiedziałbym że małe (80x40x40). Jako filtr biologiczny chodzi Aquael Midi Kani 800, na wlocie zamontowałem filtr narurowy z wkładem z fizeliny jako mechanika. Podczas podmiany wody zrobiłem pomiar przepływu i wychodzi około 430-480l/h. Niestety nie spełnia to moich oczekiwań jeśli chodzi o mechaniczne oczyszczanie wody, ciągle widzę dookoła pływający shit. I stąd moje pytanie, co myślicie jeżeli na wlocie do filtra tuż przy dnie założył bym dodatkową pompę (cyrkulator) czy wmocni to przepływ?? Proszę o wsparcie.

Opublikowano

Pierwsza podstawowa sprawa to jeżeli juz narurowiec to przed biologiem a nie za. Przed dajesz narurowca jako prefiltr biologa. A jak chcesz wzmocnić oczyszczanie zbiornika to daj mechanika o przepływie 1500l/h + gąbka

Opublikowano

Narurowiec jest pierwszy, przed biologiem. Myślałem właśnie o dodatkowym filtrze ale nie chce pchać nic wiecej do akwa, jedyne o czym pomyślałem to właśnie cyrkulator tylko właśnie nie wiem czy przyniesie on zamierzony efekt, dlatego pytam na forum bardziej doświadczonych użytkowników:) dokładnie myślałem o czymś takim http://allegro.pl/hydo-pico-1000-1000l-h-60cm-7w-i2919271499.html

--

Panowie a może zamiast standardowej pompy tego filtra wstawić pompę cyrkulacyjną c.o. tylko nie wiem czy ona nie zrobi mi pralki w moim 112l baniaczku, proszę o jakieś podpowiedzi...:(

Albo zainstalować drugą taką pompę jak mam od środka przy zasysaniu http://allegro.pl/pompa-silnik-minikani-80-i-120-aquael-mini-kani-i2909768891.html tylko czy to przyniesie zamierzone efekt

Opublikowano
Tylko niebardzo wiem jaką. Oryginalna ma niby max800l/h a tak naprawdę około 450. Nie wiem co mam zrobić, tak jak pisałem mam trzy pomysły i nie wiem który wybrać. :(

Powiem tak ja u siebie mam podłączony do kubełka o pojemności 2,7l cyrkulator o wydajności 1400l/h i wogóle szału nie ma jeżeli chodzi o siłę wylotu wody z kubła, więc może się okazać że u ciebie wymiana na wydajniejszą pompę wiele nie da. Ja na twoim miejscu wywaliłbym tego narurowca dał na wlot od biologa gąbkę jako prefiltr(wydajniejsza będzie pompa) i zamontował pompę cyrkulacyjną około 1500l/h z regulacją mocy + gąbka jako mechanik.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.