Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
I tutaj kolega ma acei w 375l , ja mam 140cm dl. 60cm wys . i 50cm szer. takze jesli chodzi o wysokosc to by sie nadaly . To jaki inny byscie polecali ?

To ze ktos ma w 375 nie znaczy ze jest im tam dobrze.

Rownie dobrze mozna powiedziec ze ryba potrzebuje wody i bedzie szczesliwa, chyba jednak nie do konca, nie uwazasz? Nie o to w tym chodzi aby napakowac jak najwiecej i jak najbardziej kolorowo, bo mi sie tak podoba tylko aby zapenic podopiecznym jak najlepsze warunki do zycia.

Pseudotropheus acei w 375l. czy tez w takiej wielkosci jak Twoje tych warunkow zapewnionych mial nie bedzie.

Troche cie nie rozumiem.Najpier kupiles hongi i po kilku dniach stwierdziles ze Ci sie nie podobaja, nie ogladales ich wczesniej?:confused:

IMO jak tak bardzo Ci teraz przeszkadzaja to je komus oddaj, dokup kilka sztuk wiecej demasoni jak mowil aarset i pozostan przy 3 gatunkach, ktore to beda optymalnie do Twojego akwarium.:)

Oczywiscie nik nie zabroni Ci zrobic tego co bedziesz chcial, ale pamietaj ze wiecej nie zawsze znaczy lepiej/ladniej.;)

Opublikowano

Dlugo by opowiadac, po prostu jak je wpuscilem to troche mi nie pasuja , mam juz klienta na 3-4szt. i czekam moze sie znajdzie na pozostale jak nie to je zostawie , a jak tak to cos kupie . Acei byla nawet jako podstawowa obsada , ale koles nie mial takich. Dlatego chce cos fajnego znaleźc. Zmienilem biotyp bo znudzilo mi sie takie ogolne z duza roslinnoscia bo mialem takie kilka lat. Takze wole teraz sie na cos zdecydowac ;)

Opublikowano

Pytalem bo slyszalem ze ci co maja malawi czasami maja zbrojniki z nimi... A mam pytanie bo napewno mam 2 samce bo gonia sie nawzajem i gonia inne ryby , oraz pilnuja sobie dwoch terytorium i teraz pytanie bo mam okazje oddac jednego. Oddac go czy poczekac az podrosnie ??

Opublikowano

Ja też mam dwa samce (w moim przypadku Red Red) i na razie czekam aż podrosną. Nie biją się aż tak aby któremuś miała stać się krzywda. Jak podrosną wybiorę jednego i wtedy zdecyduję, który zostanie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie wiem gdzie jest dzial gdzie mozna pokazac swoj zbiornik , o ile taki jest to prosze o informacje.

Zbiornik 420l 140cm x 50cm x 60cm

Filtry: zew: JBL e901 , Eheim Proffesional II 2028 wew: JP-025F 1600l\h

Obsada:

Pseudotropheus Acei 8szt.

Pseudotropheus Demasoni 8szt.

Pseudotropheus Socolofi Albino 6szt.

Metriaclima sp. membe deep 8szt.

Zbrojniki niebieskie chyba 5-6szt.

Ślimaki świderki xxx szt. i heleny z kilka szt.

Roślinność: Vallisneria

Oświetlenie 2x 36W 120cm Marine-glo i 1x 30W 90cm Power-glo , oraz ledowe nocne oświetlenie.

Testy :

Ph- 8

GH-wyszlo 16-17

Kh- 12-13

NH3- 0

No2 - 0

No3- 5-10mg\l

Po4 - 0-0.25mg\l

Karmienie:

Naturefood premium color plus-s

OSI Spirulina

Hikarri Cichlid cold

Hikarri Excel

JBL novo rift

JBL fur diskus -pozostałość po paletkach

ogólny pokarm płatkowy, nie pamiętam jak on się nazywał.

do tego artemia 1x w tyg.

Co do filtracji to zmieniłem troche bieg i teraz jest zaczynając od lewego tylnego rogu i idąc według wskazówek zegara to tam jest ustawiony filtr wewnętrzny i wylot z JBL oby dwa skierowane wzdłuż tylnej ściany . Prawy tylny róg ustawiony wlot-zasys do filtra Eheim . Prawy przedni róg wylot z filtra Eheim i lewy przedni róg wlot-zasys filtra JBL.

Pisałem w dziale filtracji , że po kupieniu tego filtra wewnętrznego zrobiła mi sie tzw. pralka , ale założyłem końcówke z dwoma wylotami i wymieniłem filtr na Wate w pojemnikach i zmiejszyło to przelot także jest teraz ok.

Tutaj filmik :

post-12541-14695713379272_thumb.jpg

post-12541-14695713379921_thumb.jpg

post-12541-14695713380261_thumb.jpg

post-12541-14695713380579_thumb.jpg

post-12541-14695713380897_thumb.jpg

Opublikowano

Nie ma działu gdzie moglbym wypisac parametry itp. czy wszystko jest ok. W galerii tego chyba nie zamieszcze , prawda. A robic osobne tematy w dziale zywienie, osprzet itp. Zeby tylko wypisac czy jest ok to troche mija sie z celem moim zdaniem.