Skocz do zawartości

Karmienie pyszczaków saulosi, co dodać co wyrzucić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po przejrzeniu kilkunastu tematow mam metlik w glowie. Moj bardzo wstepny plan karmienia to (nazwy podawane z glowy wiec sory za pisownie):

Sniadanie: tropical spirulina superforte 36% lub hikari cichild staple i hikari cichild excel (podchodze do niego bardzo sceptycznie bo jest stosunkowo drozszy a nie wiem czy sklad jest tego wart)

Drugi posilek: shramp-mix (jaka ryba mogr zastopic krewetki i co dodac na wybarwienie, poniewaz watpliwy jest sok z marchwi czy papryka w proszku, zdaniem niektorych); gotowane wazywa

Co drugi dzien: rozwielitka, artemia i ichtiovit (ktore juz mam, naprzemiennie oczywiscie

3 razy w tygodniu (czy rzadziej?) wybarwiajacy: hikari gold lub tropical cichlid color

Co o tym sadzicie. Co wybrac, co wyrzucic, ktore pozycje moga sie pokrywac skladem?

Aha. No i jaki granulat wybrac dla saulosi? Baby, mini? Czy lepiej postawić tylko na płatki?

Opublikowano
tropical spirulina superforte 36% lub hikari cichild staple i hikari cichild excel (podchodze do niego bardzo sceptycznie bo jest stosunkowo drozszy a nie wiem czy sklad jest tego wart)

Drugi posilek: shramp-mix (jaka ryba mogr zastopic krewetki i co dodac na wybarwienie, poniewaz watpliwy jest sok z marchwi czy papryka w proszku, zdaniem niektorych); gotowane wazywa

Aha. No i jaki granulat wybrac dla saulosi? Baby, mini? Czy lepiej postawić tylko na płatki?

Zrobisz jak uważasz, ale ja uznaję zasadę, że zarówno na rybach (zakup "czystych ryb" z dobrego i pewnego źródła), jak i na pokarmach nie należy oszczędzać.

Saulosi są wszystkożercami z dietą ukierunkowaną w stronę roślin, a więc jako podstawowy pokarm proponowałbym Ci dobrej jakości spirulinę (np. O.S.I. - jest w płatkach lub granulkach w wersji small) oraz np. NF Cichlid Plant S (granulat w wersji small). Do tego coś uzupełniającego np. O.S.I. Vivid Color w płatkach i NF Premium Cichlid S w granulkach w wersji small. To są pokarmy, które mają tak zbilansowany skład, że nie będziesz się musiała zabawiać w shrimp-mix'a itp.

Małe opakowania tych pokarmów nie kosztują majątku. Odpuściłbym sobie natomiast ten Ichtiovit Tropicala.

Jeśli chodzi o formę pokarmu tzn. płatki czy granulki, to z płatkami jest o tyle gorzej, że częstokroć rozprzestrzeniają się po całym akwarium i część z nich "ucieka" do filtra.

pozdrawiam

Opublikowano

Dzieki wielkie. Ale patrze na ceny osi i nf sa raz drozsze niz np hikari, rownie czesto polecany. A skoro nie mam nic i musze kupic podstawe zywienia to wole kupic jakis tanszy, dobry jakosciowo odpowiednik. Z pewnoscia co miesiac bede uzupelniac o jakas paczuszke tych drozszych ale jako starter musze kupic cos tanszego. Ktorymi pokarmami moge zastapic?

Tzn granulat mini bedzie zaduzy i kupic baby?

Opublikowano

Winner333

Ja karmię Hikari Cichlid Excel mini i jedyną jego wadą jest to, że moje małe trewki nie są w stanie go połknąć. Czyli ten pokarm ma trochę dużą granulację. Rozwiązuję to w ten sposób, że granulki namaczam i rozgniatam na mniejsze części (bywa to ciut upierdliwe). Pokarm jako taki uważam za bardzo dobry, gdyż ma w składzie zarówno spirulinę, czosnek, jaki i kryl na wybarwienie (kryl możesz też dodać do shrimpmixa na wybarwienie ryb).

Do tego karmię NF PREMIUM COLOR PLUS M, shrimpmixem no i spiruliną OSI.

Jednak dla malutkich ryb chyba najlepsze będą płatki.

Co do wydajności pokarmów to perez ma rację, że NF dajesz połowę normalnej dawki. Tylko ja jako początkujący akwarysta zawsze mam problem co to jest normalna dawka (nie wiem jeszcze jak dużo karmy dawać rybom) więc z połową tez mam problem :D

Moim zdaniem na razie jako podstawę kup coś tańszego np Hikari lub jakieś małe opakowanie dobrych płatków np, OSI, aby "poćwiczyć" karmienie a z czasem dokupuj lepsze wymienione wyżej przez kolegów pokarmy (oczywiście zakładam, że jesteś jak ja początkującym akwarystą, jeśli nie to przepraszam).

Opublikowano

Zgadza sie, dopiero pocztkuje i nie mam pojecia jakie dawki beda pozerac pyszczaki. Dlatego chyba jednak zostane przy tanszych odpowiednikach. Mam zamiar kupic jako podstawe jeden z wymienionych + spirulina forte 36%: hikari excel (nie wystarczy spirulina z tropicala?) lub hikari staple.

Na wybarwienie hikari gold.

Moze byc? Czy to bd zly pomysl?

Opublikowano

Winner karmiem pokarmami Hikari i juz konczę jak na razie przygodę. Jest troszkę uciążliwe namaczanie bez tego ani mowy. Na ogół jest to pokarm pływjący tylko hikari excel sinking jest pokarmem tonącym. Musisz też wiedzieć że hikari excel mini jest duży dla maluchów w ogóle się nie nadaje. Jak już bardzo chcesz to co napisałeś może być .Teraz używam nf i osi i jestem bardzo zadowolony i myślę że moje pysie też hihi polecam.