Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no i nie dopisałem - oczywiście z tą moją folią jest jakieś 25% ciemniej niż bez... czyli to co potwierdziłeś Norbitek - widmo i lumeny

Opublikowano
Ale co w tle miałoby powodować rozrost sinic Question

Raczej nie są to jakieś substancje chemiczne, bo zasłonienie nic by nie dało. A tło samo w sobie Question Tez nie bardzo mi pasuje...

Jedyne sensowne wytłumaczenie, to sinice pozostałe w szczelinach tła, ale tam zazwyczaj nie ma zbyt dużo światła... Ewentualnie brud i brak cyrkulacji w niektórych miejscach, np. za tłem.

Trudno jednoznacznie określić...

nie do końca związane z tematem ale w czasie pracy w zoologu mieliśmy powtarzajacy się problem z zakwitem wody (mlecznobiałym) ani podmiany wody ani chemia ani dezynfekcja zbiornika z wymianą podłoża nie dawały rezultatów. Finalnie okazało się że winne było obciążenie z pękniętego termometru akwarystycznego.To tak w temacie subst.chemicznych z elementów wyposażenia

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hej

Tak podsumowując moją przygodę z sinicami.

Minął miesiąc od 2 tyg zaciemnienia i na razie jest ok. Zmieniłem tylko trochę sposób oświetlania akwarium. Od rana do 16 świeci tylko 18W Philips Aqua real( i tak nikogo nie ma w domu więc zbędna strata energii), od 16.00 do 21.00 przełącza się na 2x30W Aqua real i Aqua Sky i od 21.00 do 22.00 znów tylko 18W. Dzięki temu delikatna oszczędnośc na rachunkach i znacznie mniej dostarczanego światła ewentualmnie rozwijającym się sinicom. Na inne glony w akwa specjalnie negartywnie to nie wpłynęło - kamloty i tło mam bardzo zarośnięte. A dodatkowo zauważyłemże znacznie mniej porastają mi szyb

Tak więc zaciemnienie jest ok - mam nadzieje że już tak się utrzyma

pozdro

Opublikowano
nie mowilam ze byly z sufitu ale Twoje stwierdzenie zabrzmilo jednoznacznie

erytro - anihilacja glonow

a to bzdura :)

natomiast ja mowie o "czystych" tabletakch erytro a nie wzbogaconych jak davevin; nie chce mi sie na ta chwile ustalac co ta reszta moze robic :)

moze cos moze nic

ale napewno same czestsze i wieksze jak sadze podmianki wody obojetne dla glonow tez nie byly :)

aditu...

zgodze sie w 100% z czesterem, jaki ma zwiazek nie wiem, ale po zastosowaniu ertytromycyny (kiedy mnie spotkaly sinice, kiedys tam) moje wszystkie glony powiedzialy pa-pa, wapienie i piaskowce, jak nowe :(

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

To i ja może pokuszę sie o małe podsumowanie :wink:

Od czasu napisania tego wątku minęło prawie 1 1/2 roku. Od tego czasu i po takich działaniach jakie zastosowałem, tylko raz zdarzyła mi się "reaktywacja " sinic, ale w tym kolejnym przypadku - zareagowałem znacznie szybciej. Oczywiście użyłem tej samej sprawdzonej metody co za pierwszym razem. Z racji wcześniejszego zareagowania, cały proces trwał zdecydowanie krócej, bodajże po 3 dniach - problem przestał istnieć tak szybko jak nagle się pojawił :D

p.s.

od tamtego czasu, co pewien okres ( jakiś raz na dwa, trzy miesiące ) profilaktycznie robię krótkie ( na dwa-trzy dni ) zaciemnianie akwa, czy to pomaga nie wiem, ale do tej pory mam spokój :wink:

Jeszcze raz wielkie podziękowania dla hagrzesiek :wink:

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki temu tematowi pozbyłem się 2 razy sinic jestem wam wdzięczny ale…mam tez dziwny wniosek tzn. gasiłem światło w akwarium i zasłaniałem rolety kompletna ciemnica w pokoju sinice znikają po 3 dniach odsłaniam roletę sinic niema, zaświecam światło na dłużej sinice wracają…wykręcam 1 żarówkę Narva colours znikają i nie wracają zmieniałem świetlówki na inne i niema sinic wkręcę colours znów sa.. od takie zwierzenie :)

Opublikowano

A czy można się pozbyć sinic całkowicie? Wiedza moja jest jeszcze mała w tym temacie, ale przy sprzyjajacych warunkach to chyba zawsze mogą zaatakować?