Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No dokładnie... a ludziom w większości wyskakują własnie ze standardowych baniaków, gdzie wzmocnienia kończą się tak, że ryby mają każdy z rogów + każdy z krótszych boków.

Miałem tak w 240l, gdzie straciłem 2 ryby...

... w 423l, gdzie wzmocnienia wklejałem sam i z przodu były do końca, a z tyłu się kończyły wcześniej, straciłem 1 rybę...

.. także straszycie w stylu podobnym do 10str wcześniej, jak to fatalnie sklejone... ;)

ja też widziałem wiele, bo miałem bardzo agresywne pyszczaki w za małym baniaku i jak ktoś miał wyskoczyć to tylko sposobem o którym mówiłem ja czy Snocho... nigdy na środku baniaka... :P

Opublikowano

Szczerze to też nie widziałem aby ryby skakały na środku akwa (chyba że po żarcie:)) a wyskok w rogu w wykonaniu ściganego widziałem parokrotnie (nie tylko u pyszczaków)

Opublikowano

no dokładnie - ścigany zawsze dopływa do szyby pionowej i dalej ciśnie w górę... jak będzie 8cm bariera dookoła to nie ma szans... struktur kamiennych wystających z wody nie mam, więc "po betonie nie pójdzie" :P

Opublikowano

a jeszcze w temacie kurzu... nie wiem jak Ty Yaro, bo nie pamiętam czy masz sumpa czy kubły, ale u mnie z sumpem jakikolwiek kurz wpada do komina i jeśli biologia radzi sobie z rybami, to poradzi sobie i z kurzem... gąbki czyszczę regularnie ;)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kol. Makok jako że stwierdziłeś że w tym wątku nie ma OFFtopów, pozwole sobie zapytać. Nie żebym miał Cię odrazu za profesjonaliste ale coś tam już liznąłeś tematu ;)

Jestem świeżo po wymianie okien i udało mi się wyłuskać kilka szkiełek 5mm. Chciałem z tego skleić 60x60x40wys lub 50x50x40wys. Pytanie jak z wzmocnieniami? Kleić górą ramke w koło?

PS: Widziałeś tego typka?

[ame]

[/ame]
Opublikowano

hej,

jasne możesz pytać... nie ma OT

ja bym się nie odważył kleić z okiennych nic wyższego niż 30cm, ale to dlatego że naczytałem się wszędzie, że okna w szybach są słabsze niż float, że mogą mieć karby, mikrouszkodzenia, że były poddane działaniu UV itp...

niemniej jak już je masz to możesz spróbować i gdzieś na ogórdku/tarasie/balkonie zalać takie akwa...

inną sprawą jest że mógłbyś zrobić z dwóch takich szyb sklejonych silikonem dno - i to byłoby supermocne ;)

trochę trzeba pomóżdżyć żeby skleić dwie szyby płaską stroną ale da się!

a wtedy szkło na te boki 60x40 wystarczyłoby z czwórki i wyniosłoby Cię 30zł - oczywiście ze wzmocnieniami... także pomyśl

przy 40cm i 4mm szyby wzmocnienia wzdłużne jak najbardziej

jasne że znam tego gościa - to mój idol :D

dzięki temu filmikowi wogóle rozważyłem samodzielne klejenie...

Opublikowano

Ja mam odkryte akwarium -ale na brzegu mam 5mm wzmocnienie na krótszych bokach a dłuższych 1,5cmm i wystarczyło by rybcie nie wyskakiwały. Jest wada paruje na potęgę. Brzeg obsadziłem roślinką lacky bambo...

Opublikowano

Makok chodzi o to że ja tego akwa nie miałem w planach... ba - nawet nie jest mi potrzebne ;) Stwierdziłem że nóż olejowy zawsze może się przydać więc kupiłem. Ale poza nożem i (jeśli uda mi się dokładnie dociąć szyby) silikonem nie planuje żadnych wydatków. Mógłbym zlecić szklarzowi docięcie tych szyb, mógłbym kupić docięty float, mógłbym kupić sklejone. Ale chce spróbować ;)

Mam troche ciekawych kamyczków niby manten stone, na pierwszym planie glossostigma, między kamienie christmas moss widziałbym to wszystko z ławicą jakiejś drobnicy w takiej kostce w stylu iwagumi. ;)

Mógłbym pójść w 50x50x30wys ale chyba będzie ciężko urządzić przy tej wysokości?

Opublikowano

chyba żebyś poszedł w styl mizube (dół strony)

Cactus, ja nie mówię nie, ja mówię że może być kłopot, bo nie raz osoby ostrzegały przed szybami z okien... pytanie jeszcze co to za okna... Tobie zdecydować... mi pozostaje życzyć powodzenia i trzymać kciuki

wiesz mi też pisali że się moje rozklei ;):D

także próbuj

--

Ja mam odkryte akwarium -ale na brzegu mam 5mm wzmocnienie na krótszych bokach a dłuższych 1,5cmm i wystarczyło by rybcie nie wyskakiwały. Jest wada paruje na potęgę. Brzeg obsadziłem roślinką lacky bambo...

jakk obsadziłeś - pokazać ;)