Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak piszą koledzy, zrób coś z tą ilością ryb, bo długo tak nie pojedziesz...

Jak najszybciej zacznij szukać kupców na rybki, dziwne to że tak ci poradzono...

Opublikowano

W takim razie powiedzcie mi jaki zbiornik musiałbym kupić na te rybki co mam? Niby myślę, że oddam i już, ale jak na nie patrzę za chwilę, to mi żal, bo już się troszkę do nich przywiązałem... A może gdybym teraz dokupił na szybko 240 l to jakoś bym je rozłożył na te 2 zbiorniki? Co polecacie? Dziękuję bardzo za wyrozumiałość, pisałem już na różnych forach o różnej tematyce i zazwyczaj są bluzgi i besztanie, a tutaj profesjonalizm dobra wola.

Opublikowano

Kolego ciężko to widzę. w 240 możesz zmieścić 3 gatunki, więc:

1. Yellow + Hongi + redred

2. Saulosi + maingano + afra

Jak by nie było ja nie widzę możliwości zatrzymania 7 gatunków nawet w 2 baniakach. No chyba że 2 baniaki po 240 albo jeszcze dłuższe tak po 130 cm.

Pozostaje jeszcze kwestia filtracji bo tutaj masz duuuży problem.

Zwróć uwagę że zmiana filtracji w tym zbiorniku i drugi kompletny zbiornik szarpnie cię po portfelu w okolicach 1K. Zastanów się lepiej czy nie kupić jakiegoś długiego zbiornika 150 + (oczywiście jeżeli masz miejsce) i zejść z 7 do 4 czy 5 gatunków. Później sprzedasz ten zbiornik i część kasy odzyskasz.

Opublikowano

Rozumiem, że w 720 l już bym mógł docelowo trzymać te 7 gatunków. A powiedzcie mi jak to jest z ilością na dany gatunek, bo się mówi o liczbie gatunków, a przecież w gatunku może być 1+2/3 a może być 2+5/6/7? a wypali gdybym do zimy zostawił tutaj saulosi 2+3 i red red 2+3?

Opublikowano

Tylko saulosi 1+4, chociaż to co widziałem dzisiaj przekonuje mnie że ten zbiornik się nie nadaje na hodowlę pyszczaków.

Co takiego widziałem?

Samca saulosi który miał dobre 11cm...

Patrząc w przyszłość (mowa o Twoim planowanym 720l zbiorniku) to i tak obsada jest źle dobrana.Mianowicie jest spory konflikt żywieniowy na linii hongi vs yellow/afra.

A takiemu "pseudohodowcy" co zaleca trzymanie pyszczaków parami (nie wspominając o złym doborze względem diety) serdecznie podziękuj.Ta znajomość ci (a raczej Twoim rybom) na dobre nie wyjdzie.

Ochotkę wyrzuć jak najszybciej.

Na zakończenie polecam lekturę forum, dowiesz się sporo ciekawych i mądrych rzeczy.

Witaj w klubie (sorry że na końcu) ;)

--

Kolego ciężko to widzę. w 240 możesz zmieścić 3 gatunki, więc:

1. Yellow + Hongi + redred

Kvasir, proszę Cię, nie wypisuj takich bzdurnych rzeczy...jakim cudem chcesz połączyć stricte roślinożernego hongi z yellowkiem który wcina larwy, skorupiaki...?

Opublikowano

Tak sobie policzylem i masz 25 ryb w 125 litrach to wychodzi 5l na rybe.

Ja miałem 2,5l/rybe w roslinnym przy trzymaniu neonów. A ciezko porównywac wielkosc neonow i pyszczakow.

Miejsca jest stanowczo za mało - na ta ilosc ryb 400-500l bylo by w sam raz.

Na upartego 240+126 moglo by dac rade ale:

- uklad symetryczny samcow i samic do tych ryb nie pasuje,

- jak podrosną to beda miały jeszcze mniej miejsca i wzrosnie agresja,

- niedługa beda tak "kupac", ze w takich malych zbiornikach mozesz miec problem z rownowaga biologiczna + masę glonów.

Ja bym sugerował zmiane na te 240 (lub wieksze jesli masz mozliwosc), _ostre_ ciachniecie ilosci gatunków i dodanie samic tak aby bylo ich przynajmniej 2x wiecej niz samcow.

Nie wiem czy koledzy potwierdzą ale 12 rybek do 240 to chyba max....

Opublikowano

A w 720 l ile rybek i ile gatunków polecacie? 7 może być? bo najprawdopodobniej taki będzie mój następny baniak (kusi mnie 1050l, ale chyba nie będę przesadzał :P )

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.