Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:/

Przyznam, że nie mam zielonego pojęcia na temat używania silikonu akwarystycznego. Jak niby to się robi ? Ot po prostu kupuje się kawałek szkła i przykleja ? A co ze starym wzmocnieniem ? Usunąć ? a jeśli tak to jak ? Strasznie deprymujące :/ Człowiek kupuje akwarium które ma wytrzymać te 240l a po paru tygodniach pojawiają się pierwsze pęknięcia :/

Opublikowano

A co myślicie by zamiast szkła do wzmocnień zastosować plexi odpowiedniej grubości i odpowiedniego spoiwa w sytuacji kiedy mamy do czynienia z tego typu sytuacjami ?

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem dlaczego sugerujcie aby naprawiać akwarium. Z tego co zrozumiałem to akwarium jest świeże więc niech się o to martwi sprzedawca. 240l nie jest tak duże aby oddanie go do sklepu było wielkim problemem.

--

A! I ja osobiście wolę dopłacić parę złotych i kupić akwarium aquaboro niż firmy krzak. Może warto o tym pomyśleć?

Opublikowano

No dla mnie oddanie może być właśnie problemem. Tym bardziej, że ryby już są w zbiorniku. Nie mam ich komu oddać na przetrzymanie. Chyba lepiej będzie naprawić.

Cóź, zlałem 1/3 zbornika, wygięcie szyby po środku jest 2-3mm, podobno to normalne chociaż nie mierzyłem przed tym pęknięciem. Kupię dzisiaj bądź jutro kawałki szkła o grubości centymetra, stare usunę i wkleje nowe. Boje się tylko samego usuwania. W końcu pęknięte czy nie to nadal jakoś tą szybę wzmacnia. Oczywiście zleje wtedy jeszcze więcej wody, żeby to parcie na szkło było mniejsze ale mimo wszystko. Nie za bardzo wiem tylko czym to przymocować na czas klejenia. W końcu silikon to nie kropelka :/

Opublikowano

Jest jeden sposób, ale wymaga Twojego poświęcenia:)...

Jeżeli naprawdę nie masz komu oddać ryb to wpuść je do wanny.

Dużo zabawy z tym bedzie, ale oprócz korzyści z tego, ze akwarium bedzie puste to i jezscze zostanie ci woda ,którą bedziesz mógł ponownie użyć, do zalania nowego zbiornika, a nie nalewać świeżą i ponownie czekać na cykl. Jedyny minus to to, że ryby będą czyste, a ty nie:D