eljot Opublikowano 25 Lipca 2013 #41 Opublikowano 25 Lipca 2013 U mnie dwie siatki się sprawdzają, pod warunkiem że wyjmę kamulce tworzące groty .
tom77 Opublikowano 25 Lipca 2013 #42 Opublikowano 25 Lipca 2013 U mnie największa grota jest w tle - stąd stosowanie siatek "stacjonarnych". Ale największym utrudnieniem były duże, wykładające się na powierzchnię wody kryptokoryny. Dlatego jestem zadowolony, że temat wyławiania na razie mnie nie dotyczy:) .
piotriola Opublikowano 26 Lipca 2013 #43 Opublikowano 26 Lipca 2013 U mnie jak ryby podpłyną do jedzonka wstawiam przegrodę z pleksi wielkości bocznej szyby akwarium . Wówczas łowię w zbiorniku 30x60h:)
moni89 Opublikowano 26 Lipca 2013 #44 Opublikowano 26 Lipca 2013 Można również wyławiać ryby nocą, jak śpią Wchodzą do siatki same, nie uciekają, nie kontaktują Po jakim czasie od zgaszenia światła ryby śpią na tyle mocno, żeby spróbować je wyłowić ?
zdrowy_zab Opublikowano 26 Lipca 2013 #45 Opublikowano 26 Lipca 2013 Hmm nigdy tego nie sprawdzałem Ja wyławiałem, jak było całkowicie ciemno jakies 4-5 godzin.
bajron1984 Opublikowano 26 Lipca 2013 #46 Opublikowano 26 Lipca 2013 A ja robię tak: pytam się rybki,czy za 50zł wejdziecie do siatki? i zawsze to działa:D
Kamil777 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 #47 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Dobrym motywem jest mieć kilka szkiełek dopasowanych do srodka akwarium. Przykładowo posiadając zbiornik o srednim litrazu 300L przeganiamy wszytkie ryby w jedna strone akwa za wzmocnieniem poprzecznym wsuwamy szkiełko i w ten sposob mamy 150L. Majlepiej wyjąc kamienie z drugiej czesci akwa i przesuwamy szybke dalej az zosatnie jakies 20cm akwa a wtedy to jest tylko kwestia czasu kiedy wyłowimy w ,krótkim czasie kilka samic ,które inkubuja ikre. Ten sposób jest dobry i skuteczny przy wiekszych litrazach nawet ponad 1000L tylko że bd potrzebowali wiecej szkiełek.
Rekomendowane odpowiedzi