Skocz do zawartości

Dojrzewający zbiornik 375l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium 375l zalałem 17.12.2010r. Startowałem na URYNIE, dodałem 3 kapsułki BACTOZYM do filtra i leję regularnie Sera Nitrivec. Parametry: pH 7,4; NO3=5 (od samego początku), NO2 przez 10 dni = 0, od 3 dni powoli rosło do 0,3 i teraz tak się utrzymuje. Czy to już odpowiedni czas aby wpuścić część obsady? Myślałem żeby wpuścić ok. 5 Yellow. Później reszta. Czy to dobry pomysł czy zaczekać jeszcze aż będzie NO2=0 i zaczną wzrastać Azotany?

Opublikowano

Jak zaczynałeś start sposobem na urynę to się go trzymaj. Poczekaj aż NO2 będzie niewykrywalne i dopiero wpuszczaj ryby ( nie dolewaj więcej nitrivecu).

Opublikowano

A czy Uryny dolewać? Wlałem 3 razy ok. 100ml. Mam cały czas mętną wodę - białą. Czytałem, że przy używaniu Substrat pro z EHEIM tak się dzieje. Czekać cierpliwie? Założyłem dziś gęstą gąbkę na głowice - zobaczymy czy coś się poprawi.

Opublikowano

A czy Uryny dolewać? Wlałem 3 razy ok. 100ml.

A po co tak dużo?Raz by wystarczyło.

Daj czas baniakowi na ustabilizowanie cyklu azotowego i dopiero wtedy zaczynaj zarybiać zbiornik.Nie nerwowo,jeszcze zdążysz się nacieszyć rybami :wink:

Opublikowano

No to cierpliwie czekam:) Już kiedyś przy zakładaniu akwarium do Skalarów zbytnio się pośpieszyłem i potem od samego początku problemy. Czekam co dalej z parametrami.

Opublikowano

A takie jeszcze podstawowe pytanie: czy w czasie dojrzewania akwarium ma być podłączone napowietrzanie do głowicy? U mnie chodzi cały czas i jest mnóstwo bąbelków. Czy wpływa to jakoś na bakterie?

Opublikowano

Raczej nie. Bąble pomagają w napowietrzeniu wody, poprzez zwiększenie powierzchni styku woda-powietrze. Oczywiście w akwa są zbędne, wyloty z filtrów dostatecznie napowietrzą wodę.