Wojciech Opublikowano 25 Listopada 2010 #1 Opublikowano 25 Listopada 2010 BTW firefish to ludzki wytwór,szkoda że akwaryści przyczyniają się do jego rozpowszechniania.... To wyżej napisał forumowicz Perez666 członek zarządu Szkoda tylko dla ciebie dla mnie nie i wielu innych, twoja uszczypliwość jest żenująca i niepotrzebna - no chyba że poczułeś się lepszy i bardziej dowartościowany. Polecam dalej 12 fire fiszów tak jak napisałem gdyż są piękniejsze od innych ( wrażenie subiektywne). Można zastanowić się nad tymi co masz. Widziałem dorosłe fire fish mierzyły max 15 cm więc raczej nie są duże ( ma ktoś inne dane ?). Moje chodź małe rybska (6cm) się normalnie zachowują dziobią piach jak zwykłą inna aulonocara, stroszą płetwy:) wyciągają pyski i przesiewają piach tak że nie martw się że jest w nich coś sztucznego. Ja piszę o większej liczbie z konkretnego powodu, gdyż one razem tworzą stado bo w takich stadach aulonocary żyją (oczywiście nie fire fish) nawet po kilkadziesiąt sztuk. Ta większa ilość tworzy stado a nie haremik i daje siłę w akwarium aulonocaże co jest bardzo ważne bo zwyczajnie jeśli będą w twoim akwarium objawy agresji to mbuna (15 szt) będzie systematycznie tłukła aulonocary gdyż one nie są tak "czupurne" i taki zwykły solusi jej wleje. Cytuj
yaro Opublikowano 25 Listopada 2010 #2 Opublikowano 25 Listopada 2010 taki kolego jesteś wrażliwy? Ja nie za bardzo widzę tutaj jakiekolwiek uszczypliwości. Poza tym każdy może mieć prawo do swojego zdania i nie możesz nikomu narzucać swojego, tylko dlatego że tobie się to podoba. Nie krytykujemy nikogo, gdy ma takie ryby, ale każdy z nas ma prawo do własnego zdania i uważać że człowiek nie powinien dłubać w genach jakichkolwiek stworzeń, wystarczająco natura jest piękna. Cytuj
slawek gorol Opublikowano 25 Listopada 2010 #3 Opublikowano 25 Listopada 2010 Hehe.. Temat rzeka..bylo o fire fish, calico etc.... szukajka nie twój wróg. Cytuj
Wojciech Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor #4 Opublikowano 25 Listopada 2010 A ja taką uszczypliwość widzę i ty jako członek zarządu powinieneś tą uszczypliwość usuwać ma nie jeszcze wspierać. Bo jeśli kolega chce porozmawiać o sztuczności fire fish i związanych w związku z tym problemach etycznych to niech założy pod tym tytułem wątek! i tam każdy się wypowie i będzie uczciwie po co przesączać jakiś jad. Cytuj
Wojciech Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor #5 Opublikowano 25 Listopada 2010 widząc znak zapytania odpowiadam tak mam te ryby i nawet jest na tym forum założony specjalnie o nich temat : http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=28&t=8169 widziałem też dorosłe osobniki tych ryb i mam kontakt z człowiekiem który je hoduje i przywiózł je z Niemiec tu, u niego też byłem i oglądałem te ryby, mogę też zasięgnąć szczególnej wiedzy u tego hodowcy jeśli ktoś ma jakieś pytanie , wyjaśniam że nie jest to mój żaden kolega. Cytuj
Perez666 Opublikowano 25 Listopada 2010 #6 Opublikowano 25 Listopada 2010 Widziałem dorosłe fire fish mierzyły max 15 cm więc raczej nie są duże Zależy do jakiego baniaka,bo do 240l zdecydowanie tak i to jeszcze przy kilkunastu innych rybach. Szkoda tylko dla ciebie dla mnie nie i wielu innych, twoja uszczypliwość jest żenująca i niepotrzebna Żadnej uszczypliwości z mojej strony nie było.Było to jako informacja dla kol.martyska,ażeby wiedział że w jeziorze takiej ryby niema.A jedyne co mamy z jeziora to właśnie ryby(któreś tam pokolenie z odłowu...)a firefish się do nich nie zalicza... Jak dla mnie 240l jest za małe na aulony i radziłbym oszczędzić kłopotów sobie i rybom. Cytuj
Michal_Chrzanowski Opublikowano 25 Listopada 2010 #7 Opublikowano 25 Listopada 2010 To ja Admina proszę niech się odniesie do mojego postu z 19:04 Twoj zarzut, wzburzenie jest tak absurdalne, że nie wiadomo co Ci odpisać. przeczytaj slowa Pereza jeszcze raz, ale spokojnie.. wez persen, przeczytaj jeszcze raz. Reagujesz na _NORMALNEGO_ posta jakby Ci sie krzywda stała... Przecież Perez napisał prawdę, red fish to wytwór skośnookich. A czy chcesz go mieć w akwa to Twoja sprawa..... Cytuj
Wojciech Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor #8 Opublikowano 25 Listopada 2010 To ja Admina proszę niech się odniesie do mojego postu z 19:04 Twoj zarzut, wzburzenie jest tak absurdalne, że nie wiadomo co Ci odpisać. przeczytaj slowa Pereza jeszcze raz, ale spokojnie.. wez persen, przeczytaj jeszcze raz. Reagujesz na _NORMALNEGO_ posta jakby Ci sie krzywda stała... Przecież Perez napisał prawdę, red fish to wytwór skośnookich. A czy chcesz go mieć w akwa to Twoja sprawa..... A czy ja zarzucam że napisał nie prawdę oczywiście że prawdę, tylko po co piszę że szkoda że ludzie rozpowszechniają tą rybe jawnie sugerując że moje fisze są gorsze od niego. Takiego stwierdzenia nie mogę inaczej odebrać jak ujmy dla mnie i wszystkich co mają te ryby, jako członek zarządu powinien z najwyższą starannością dobierać słowa , bo wszystko można napisać jak Pan Admin zauważa tylko w różnych formach. Tym bardziej, że te posty będą czytały dziesiątki ludzi i jeśli się nie zareaguję na taki "jad" a w nim nie wypowiedzianą sugestię to ci ludzie naprawdę pomyślą że te ryby są jakieś gorsze bo sztuczne. Gdzie są źródła że ta ryba jest podkreślam genetycznie modyfikowana ? - niech zarzucający poda link , ona jest wychorowana poprzez krzyżowanie gatunków , taka ryba jest gorsza ?, więc można powiedzieć że taki mulat, kreol, też jest gorszy i szkoda że tacy ludzie się rozmnażają ? można tak powiedzieć ? Hitler powiedział że żyd zły i ich wymordował o to chodzi ? To forum nie jest na hasło każdy tu może wejść i czytać więc ja będę bronił tych ryb i ludzi mających je i tak reaguje na NORMALNEGO posta na PUBLICZNYM forum gdzie jak uważam trzeba bardzo ważyć słowa - no chyba że nie trzeba i można drobną sugestią wyrazić krytykę na temat Fire Fish a wiem bo Prezes KM mi napisał że klub nie krytykuję Fire Fish . Jak admin pozwoli to ja też coś mogę zasugerować a nic nie napiszę . Dziękuje a admin się nie odniósł. Cytuj
nabe Opublikowano 25 Listopada 2010 #9 Opublikowano 25 Listopada 2010 Prosze bardzo http://fishofafrica.com/list/mpimbwe/aulonocara/a-orange-blueberry/ Są 2 linie, niemiecka i z Tajlandii. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:o-5K4O58TwIJ:www.aquaticsworlds.com/index.php%3Fshowtopic%3D3656+fire+fish+germany&cd=10&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-a Te ryby nie są genetycznie modyfikowane ale to sztucznie stworzone hybrydy (tak jak Flowerhorn) , pod publikę i tylko w celach handlowych. Nie występują w naturze, nie mają nazwy łacińskiej. Czy są gorsze czy lepsze... na pewno to nie jest oryginalny gatunek, bo w Niasa tej ryby nigdzie nie znajdziesz.Biotopowym purystom to przeszkadza, akwaryści "ozdobni" są zachwyceni niesamowitymi kolorami lepszymi prosto z fabryki. Koledze urażonemu się dziwię, bo chociaż dyskusja w necie rządzi się swoimi prawami, nikt się z ciebie nie naśmiewał za trzymanie takich czy innych ryb. Cytuj
kunta Opublikowano 25 Listopada 2010 #10 Opublikowano 25 Listopada 2010 To ja Admina proszę niech się odniesie do mojego postu z 19:04 Twoj zarzut, wzburzenie jest tak absurdalne, że nie wiadomo co Ci odpisać. przeczytaj slowa Pereza jeszcze raz, ale spokojnie.. wez persen, przeczytaj jeszcze raz. Reagujesz na _NORMALNEGO_ posta jakby Ci sie krzywda stała... Przecież Perez napisał prawdę, red fish to wytwór skośnookich. A czy chcesz go mieć w akwa to Twoja sprawa..... A czy ja zarzucam że napisał nie prawdę oczywiście że prawdę, tylko po co piszę że szkoda że ludzie rozpowszechniają tą rybe jawnie sugerując że moje fisze są gorsze od niego. Takiego stwierdzenia nie mogę inaczej odebrać jak ujmy dla mnie i wszystkich co mają te ryby, jako członek zarządu powinien z najwyższą starannością dobierać słowa , bo wszystko można napisać jak Pan Admin zauważa tylko w różnych formach. Tym bardziej, że te posty będą czytały dziesiątki ludzi i jeśli się nie zareaguję na taki "jad" a w nim nie wypowiedzianą sugestię to ci ludzie naprawdę pomyślą że te ryby są jakieś gorsze bo sztuczne. Gdzie są źródła że ta ryba jest podkreślam genetycznie modyfikowana ? - niech zarzucający poda link , ona jest wychorowana poprzez krzyżowanie gatunków , taka ryba jest gorsza ?, więc można powiedzieć że taki mulat, kreol, też jest gorszy i szkoda że tacy ludzie się rozmnażają ? można tak powiedzieć ? Hitler powiedział że żyd zły i ich wymordował o to chodzi ? To forum nie jest na hasło każdy tu może wejść i czytać więc ja będę bronił tych ryb i ludzi mających je i tak reaguje na NORMALNEGO posta na PUBLICZNYM forum gdzie jak uważam trzeba bardzo ważyć słowa - no chyba że nie trzeba i można drobną sugestią wyrazić krytykę na temat Fire Fish a wiem bo Prezes KM mi napisał że klub nie krytykuję Fire Fish . Jak admin pozwoli to ja też coś mogę zasugerować a nic nie napiszę . Dziękuje a admin się nie odniósł. Ja Ci napiszę szczerze i bez owijania w bawełnę - TAK dla mnie te ryby są gorsze i nie powinny mieć poklasku u akwarystów. Tak samo te jak i inne krzyżówki. Czy dla Ciebie godnym polecenia jest krzyżowanie dajmy na to kilku odmian barwnych Labeotropheusa Fuelleborni i to co wyjdzie (może być nawet kolorowe i ładne) rozpowszechniać? Da mnie jest to postawa negatywna i zawsze będę ją negował. Poza tym jestem miłośnikiem pielęgnic z Malawi, nie z Malezji czy innych Chin. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi