Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zainspirował mnie artykuł z serwisu KM na temat łączenia aulonek z mbuna.

Nie mogę oderwać oczu od fire fish red line.

W chwili obecnej dysponuję akwa 240l z obsadą saulosi 1+4, sprengerae 2+3 oraz yellow 2+3.

W wymienionym artykule była mowa m.in. o następującej obsadzie: aulonocara sp. rubin red 2+5; labidochromis caeruleus yellow 1+4; pseudotropheus saulosi 3+6.

Idąc za tym przykładem zastanawiam się jakby pasowało połączenie saulosi, sprengerae i aulonki ale nie red rubin a fire fish.

Pod względem żywieniowym chyba tak średnio, nie? Niby saulosi i sprengerae wszystkożerne, chociaż saulosi z naciskiem na zieleninę a aulonka mięsożerna.

Czy waszym zdaniem dałoby radę pogodzić dietę dla wszystkich?

Czy 240l nie będzie za małe na trzy gatunki w tym powiedzmy dwa średnio agresywne?

Czy red rubin różni się zasadniczo w usposobieniu i żywieniu od fire fish? Bardziej zależałoby mi na tych drugich ze względu na ładniejsze samiczki.

Moja przygoda z pyszczakami zaczęła się jakieś 2 lata temu i mimo mojego przywiązania do obsady chciałabym coś zmienić. Powiedzcie czy jest sens kombinować z aulonkami czy raczej dać sobie spokój. Na dzień dzisiejszy "jest mi zbyt żółto" ;)

Opublikowano

Dużo za małe...? ;)

Bo gdyby z aktualnej obsady zostawić sprengerae 2+3 i saulosi 1+4 a dorzucić fire fish w układzie 1+4 będzie ciasno? Czy dla aulonek 120cm niezależnie od towarzystwa jest za małe?

Ewentualnie u sprengerów zamienić jednego samca na samicę i zostanie po jednym chłopaku z gatunku na cały zbiornik, po 40cm na rewir dla każdego może dałoby radę, nie?

Opublikowano

zasugerowałam się przykładem z artykułu, nie znam się specjalnie na nonmbunie ;)

skoro mówisz, że 1+2 będzie ok to ja więcej nie chce :)

dzięki za sugestie

Opublikowano

ja bym brał fire fish , auluna jest mięsożerna , ale firefish będzie jadł płatki tylko będzie się dymiło - polecam astacolor , ja daje kryla i artemie jeszcze. Moim zdaniem weź z 12 sztuk ( bo ja tak mam) , terytorializmu u nich nie ma a co do agresji to ja nie wiem jak to wygląda. Oświetl to GroLux , ryba szybko rośnie szybciej od innych (odczucie subiektywne). Co do samców to szkoda gadać bo aż przytyka ich piękno, ale samiczki :) pięknie łososiowe i dla nich warto brać większą ilość, bo tworzą razem jedną bryłę gdyż trzymają się razem jak weżniesz mniej to ni będzie miało wyglądu. Pooglądaj na Yotube .

Opublikowano
Moim zdaniem weź z 12 sztuk ( bo ja tak mam)

Do takiego baniaka to nawet jednogatunkowo bym tyle nie wpuścił...

BTW firefish to ludzki wytwór,szkoda że akwaryści przyczyniają się do jego rozpowszechniania....

Opublikowano

12 szt samych fire fish w ogóle nie wchodzi w rachubę, w tej chwili mam 15 ryb w akwa i czasem mam wrażenie, że już jest ciasno.

Jeśli się zdecyduję to max 5 sztuk.