Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dla mnie wygląda z daleka jak morszczyzna,

o, dzięki.. masz piffko u mojej żony :)

Opublikowano

Przeprowadziłem test ciśnienia. Manometr podłączony w punkcie zasilania w świeżą wodę (po stronie ssącej pompy), ustawiony na wysokości dolnego (ssącego) króćca pompy. Testy przeprowadzone przy aktualnym lekkim zabrudzeniu wkładów. Niestety nie dysponuję manometrem o mniejszym zakresie pomiaru.

Fot.1. Ciśnienie "0" - manometr niepodłączony.

[center:3nfdgfqe]p1.jpg[/center:3nfdgfqe]

Fot. 2. Ciśnienie statyczne w w/w punkcie - pompa nie pracuje.

[center:3nfdgfqe]p2.jpg[/center:3nfdgfqe]

Fot. 3. Ciśnienie przy pracy pompy na I biegu.

[center:3nfdgfqe]p3.jpg[/center:3nfdgfqe]

Fot. 4. Ciśnienie przy pracy pompy na II biegu.

[center:3nfdgfqe]p4.jpg[/center:3nfdgfqe]

Fot. 5. Ciśnienie przy pracy pompy na III biegu.

[center:3nfdgfqe]p5.jpg[/center:3nfdgfqe]

Opublikowano

Z tego pomiaru można dowiedzieć się że pompa wytwarza większe ciśnienie niż ciśnienie statyczne :wink:

Jak chcesz się dowiedzieć jakie ciśnienia wytwarza pompa, to daj manometr po stronie jej wylotu.

Opublikowano

Jak już to błąd opisu lub założenia pomiarowego. Manometr mierzy ciśnienie statyczne fot. 2 a nie mierzy ciśnienia pompy fot 3,4,5, choć gdybyś nie miał ogranicznika to wskazówka wychyliłaby się pewnie poniżej zera :wink:

Opublikowano

Ogranicznika nie ma.

Mierzy statyczne ciśnienie w przyłączonym punkcie, w każdym przypadku wyższe lub równe atmosferycznemu.

Kolejna dwója z poprawki :)

Opublikowano
Ogranicznika nie ma.

No to chyba mam przewidzenia lub wina zdjęcia, bo widzę trzpień przy wskazówce na którym się ona opiera :wink:

Ale może się nie rozumiemy i napiszesz co chciałeś zmierzyć :?: i co to za manometr, bo podejrzewam że z jednozwojową sprężyną rurkową Bourdona. Jeśli tak to po podłączeniu pompy wytworzy się na nim podciśnienie i manometr nie pokaże ci nic, lub wychyli się w drugą stronę (zależy do jakiego zakresu pomiaru został wykonany)

Edit

"Fot. 2. Ciśnienie statyczne w w/w punkcie - pompa nie pracuje."

W tym przypadku mierzy ci ciśnienie słupa wody w rurce między pompą a wyjściem rurki z akwarium (zależne od różnicy poziomów) ciśnienie atmosferyczne możemy pominąć bo raczej jest to manometr względny a nie bezwzględny.

Opublikowano

Zdjęcia są "2D" więc nie możesz zobaczyć, że płaszczyzna ruchu wskazówki została przesunięta poza zasięg ogranicznika, chociaż na fotce 5 wprawne oko wypatrzy co trzeba . :)

Rodzaj manometru nie ma znaczenia, co dokładnie ilustrują zdjęcia poszczególnych odczytów. Oczywiście, że jest to pomiar ciśnienia względnego, bo i po co tu komu odniesienie do próżni?

Dlaczego dostałeś dwie dwóje:

Zgodnie z opisem pomiarów w punkcie przyłączenia manometru przy wyłączonej pompie panuje ciśnienie wynikające z grawitacji, czy w tym konkretnym przypadku jakieś 0,1 bara. Włączenie pompy na I bieg generuje podciśnienie po stronie ssącej wielkości około 0,04 bara (wypadkowe ssania pompy i oporów dynamicznych na wkładach), więc manometr pokazuje ciśnienie wypadkowe, równe 0,06 bara. Wyższe biegi pompy dają większe podciśnienie na ssaniu, większy przepływ i związane z nim większe opory na filtrze, więc ciśnienie wypadkowe spada. Mierzony okład ma tak, że na III biegu opory przepływu na filtrze i pompa "generują" ciśnienie równe mniej więcej 0,1 bara, stąd wskazanie manometru w 5 przypadku mniej więcej (kiepska dokładność pomiaru) równe "zero".

Opublikowano

Jednak się nie zrozumieliśmy. Myślałem że chcesz zmierzyć ciśnienie jakie ma pompa na poszczególnym biegu. I do tego ten miernik się nadaje, z tym że tak jak pisałem musiałbyś zamontować go po stronie wylotu z pompy no i oczywiście zamknąć zawór za manometrem.

Niestety tym manometrem nie z mierzysz tego co chciałeś różnice we wskazaniach są tak niewielkie że mogą wynikać z kąta patrzenia na skalę :wink: (i tak nie kumam po co ci ten pomiar? no chyba że chciałeś potwierdzić prawo bodajże Bernouliego.)

Więc jak już stawiasz oceny to poproszę jedynkę za niezrozumienie intencji autora :wink: .