Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oj z tym rozkładaniem się agresji na 2 samce to różnie bywa...

Mój przykład Saulosi.

4 samce - 3 ładnie wybarwione podzieliły zbiornik między siebie - 4 szary dostawał od każdego wybarwionego.

Wybarwione miały tylko delikatne potyczki na granicach rewirów.

Pozbyłem się zdominowanego i następnego dnia 2 pięknie wybarwione, zbiornik podzielony na 2 części, najsłabszy z poprzednio wybarwionych zmienił się w śledzia i dostawał od dwóch pozostałych.

Po czasie podrósł synek jednego z nich, został zdominowany i znowu w akwa były 3 rewiry, i jeden samiec szary który z każdej strony dostawał bęcki...

Z tego wynika, że żeby ktoś był dominantem, ktoś musi być zdominowany. Czy może zawsze trzeba mieć takiego jednego chłopca do bicia?

Opublikowano
A czy połączenie P. Saulosi i Maingano z Yelow nie będzie błędem ze względu na żywienie? Podobno yelow je skorupiaki a saulosi i maingano są roślinożerne. Mam rację?

Da rade saulosi i maingano to wszystkozercy dodajac yellowa diete dajesz w kierunku bardziej miesnym.

Kup po 10 szt maluchow z kazdego gatunku a haremy wyklaruja sie same,reszte odlowisz.

Opublikowano
Z tego wynika, że żeby ktoś był dominantem, ktoś musi być zdominowany. Czy może zawsze trzeba mieć takiego jednego chłopca do bicia?

Nie do końca, zazwyczaj dzieje się tak przy układzie wielosamcowym z jednego gatunku. W układach kilku gatunków z jednym samcem, najczęściej jest szef któremu inni schodzą z drogi bez większych bijatyk, oczywiście jeśli dobrze dobierzemy obsadę gatunkowo (poziom agresji, podobieństwo samców, terytorializm)

Opublikowano

Nie do końca, zazwyczaj dzieje się tak przy układzie wielosamcowym z jednego gatunku. W układach kilku gatunków z jednym samcem, najczęściej jest szef któremu inni schodzą z drogi bez większych bijatyk, oczywiście jeśli dobrze dobierzemy obsadę gatunkowo (poziom agresji, podobieństwo samców, terytorializm)

I czy wtedy każdy samiec, z każdego gatunku ma szansę się wybarwić?

Opublikowano

Trzeba podkreślić że do tego potrzebne są dobre warunki ,

przy stresie i nieodpowiednim towarzystwie raczej się nie będą chciały trzeć.

Ale fakt często to robią , u kumpla saulosi noszą non stop/nie kłamię.

Jedna , druga wypluwa to następne 3 już mają...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A gdybym zdecydował się na jednogatunkowe Saulosi 5+10 to pytanie do Exasperatus: co to znaczy dobre oświetlenie - jakie proponujesz?

Opublikowano

Co do rozpoznania płci u małych rybek sytuacja jest trudna ale nie niemozliwa do wykonania:

- najłatwiej jest u Labidochromis caeruleus, jeśli rybki sa z jednego miotu samce zazwyczaj są troszke większe i mają ciemniejsze płetwy. Jak mają po 3 cm zaczynają juz delikatnie rywalizować.

- maingano - patrzeć trzeba na brzuch i płetwy - samce od małego mają ciemniejsze końcówki płetw a samice mają jaśniejsze brzuchy. Teraz to wiem, ale swego czasu miałem 6 szt. i wszystkie okazały się samcami. Do ok. pół roku było ok. aż pewnego dnia zaczeły się po prostu mordować, przeżyły dwa. Po tym zajściu kupiłem dwie samiczki i dopiero wtedy zrozumiałem jak wyglądają.

- saulosi - nie mam pojęcia - miałem kiedyś siedem i wszystkie wyglądały tak samo aż pierwszy samiec zaczoł się przebarwiać.

Opublikowano

Nie chcę zaczynać nowego tematu bo wątek ten sam. Zaszła natomiast dosyć istotna zmiana: wymieniam akwarium na większe - 375l 150x50x50.

I tu moje pytanie: chce pozostać przy Saulosi Coral, Maingano i Yellow. Jaki 4 gatunek będzie pasował do tego zestawienia? Żeby urozmaicić kolory a i żeby pokarm pasował?