mirsto Opublikowano 30 Października 2010 #1 Opublikowano 30 Października 2010 Przewertowałem całe forum i zdecydowałem się na gatunki do mojego akwarium 300l (120x50x50). Moje pytanie jest następujące: Czy mogę w takim akwarium trzymać następujące 4 gatunki? W jakiej dokładnie ilości z każdego gatunku? Pseudotropheus saulosi coral Labidochromis caeruleus Melanochromis cyaneorhabdos maingano Cynotilapia afra
Perez666 Opublikowano 30 Października 2010 #2 Opublikowano 30 Października 2010 4 gatunki będą miały już ciasno,pozostań przy pierwszej wymienionej trójce z Twojej listy.
mirsto Opublikowano 30 Października 2010 Autor #3 Opublikowano 30 Października 2010 Gdybym zdecydował się na 3 to w jakiej ilości? Z którego gatunku najlepiej zrezygnować tak, żeby w akwarium zostały rybki najbardziej kolorowe i najbardziej różniące się od siebie? Proszę o proponowane ilości: samiec - samice
Perez666 Opublikowano 30 Października 2010 #4 Opublikowano 30 Października 2010 Najlepiej zrezygnować z afry gdyż samice są szarobure a samiec bardzo agresywny(o jaką afrę Ci konkretnie chodziło?).Przy 3 gatunkach najlepiej gdyby wykrystalizowały się haremy 1+4,byłoby wtedy 15 ryb czyli akurat do tego akwa.Pewnie natura zadecyduje inaczej...ale to cały urok naszych podopiecznych
mirsto Opublikowano 30 Października 2010 Autor #5 Opublikowano 30 Października 2010 Jeszcze pytanko: będę kupował w takim razie pierwsze 3 gatunki - jak w małych osobnikach rozpoznać płeć? Jak sobie z tym poradzić? Czy może kupić na początek po 10 sztuk z każdego gatunku i potem jak się wykrystalizują haremy to resztę odłowić czy jak się postępuje kupując pierwszy raz rybki do akwarium?
Perez666 Opublikowano 30 Października 2010 #6 Opublikowano 30 Października 2010 Najłatwiej będziesz miał z saulosi z tego względu iż jest wyraźny dymorfizm płciowy.Przy pozostałych dwóch gatunkach będziesz miał kłopot z ustaleniem kto jest kto,długa i wnikliwa obserwacja zalecana Czy może kupić na początek po 10 sztuk z każdego gatunku i potem jak się wykrystalizują haremy to resztę odłowić Dokładnie tak
mirsto Opublikowano 30 Października 2010 Autor #7 Opublikowano 30 Października 2010 wszystko już rozumie:) Jeszcze jedno: gdybym chciał delikatnie przerobić zbiornik i wziąć minimalnie więcej niż 1+4 z każdego gatunku to co mógłbym dołożyć?
Perez666 Opublikowano 30 Października 2010 #8 Opublikowano 30 Października 2010 wszystko już rozumie:) Jeszcze jedno: gdybym chciał delikatnie przerobić zbiornik i wziąć minimalnie więcej niż 1+4 z każdego gatunku to co mógłbym dołożyć? Na "kontrolowane przerybienie" nikt Ci tutaj nie przyklaśnie... Dużo nie znaczy lepiej,niech te ryby mają gdzie pływać.
eljot Opublikowano 30 Października 2010 #9 Opublikowano 30 Października 2010 Minimalnie więcej (max 3+5/7) może udać się z saulosi ale zdecydują o tym ryby edit Przy max układzie saulosi pozostałe gatunki zostawił bym w układzie 1+3
Exasperatus Opublikowano 30 Października 2010 #10 Opublikowano 30 Października 2010 Do takiego akwarium polecam 5+10 P.saulosi. Super wygląda takie stadko. Do tego dobre oświetlenie,otoczaki,troszkę nurzańca i masz super akwarium.
Rekomendowane odpowiedzi