doolga Opublikowano 22 Września 2010 #11 Opublikowano 22 Września 2010 Zgadza sie. Co do wysokiego no3 polecam hydroponike. Koszt znikomy, efekt rewelacyjny. U mnie no3 zmalalo z 50 do 5. Po 3 tygodniach bez podmian wynosilo 10. Jak ktos chce to za 4 piwka dam 10 wyrosnietych trzykrotek z mojego filtra. hehe. na czym ty wciaz tą donice utrzymujesz, na chmielu? Co jedzą te twoje samotne rośliny hydroponiczne? A może przesadziłeś je w glebę?
slawek gorol Opublikowano 23 Września 2010 #12 Opublikowano 23 Września 2010 Hehe. Od przerabiania chmielu w moim domu jestem ja a roslinki rosna w kuflu po piwie, zjadajac wysokie no3 z kranowki. Podmiana wody raz w tygodniu, okolo 70% i rosna jak na drozdzach.
pietach Opublikowano 28 Września 2010 #13 Opublikowano 28 Września 2010 A może trochę więcej światła. Przecież glony w Malawi to wskazany dodatek a przy okazji zeżrą troszke NO3....
nabe Opublikowano 28 Września 2010 #14 Opublikowano 28 Września 2010 To będzie taka niezauważalna, pomijalnie mała "troszka". Rośliny wyższe mają daleko większe możliwości pochłaniania związków azotowych. Wymagają też innych magnez, potas, żelazo itd więc hydroponikę karmić trzeba.
Grosheck Opublikowano 28 Września 2010 Autor #15 Opublikowano 28 Września 2010 dzis znowu padła mi ryba... tym razem msobo magunga... bez zadnych objawow, reszta ryb w rewelacyjnej kondycji... co sie dzieje?
eljot Opublikowano 28 Września 2010 #16 Opublikowano 28 Września 2010 Ciężko coś powiedzieć może jakieś dziadostwo masz w kranówie :?: Profilaktycznie wsadził bym do filtra węgiel aktywowany. Jakie masz aktualnie parametry wody.
-Przemo- Opublikowano 29 Września 2010 #17 Opublikowano 29 Września 2010 A jakie masz te testy? Może jakieś paskowe i przeterminowane bo takie padanie ryb może świadczyć o dużych związkach azotu. Może nawet jakimś cudem jest NH3/4. Masz testy kropelkowe? Dodam jeszcze, że dobrym sposobem na zmniejszenie NO3 jest zwiększenie ilości roślin, a jak nie to chociaż nawożenie potasem i mikroelementami. Ja zaobserwowałem u siebie 50% spadek NO3 jak zacząłem delikatnie tym nawozić. I jest to logiczne, rośliny szybciej i ładniej rosną i tym samym pochłaniają z wody więcej związków azotu. Piszę o tym dlatego, że napisałeś że masz rośliny bo generalnie w akwariach malawi się rzadko spotyka.
Grosheck Opublikowano 29 Września 2010 Autor #18 Opublikowano 29 Września 2010 testy robie w laboratorium analitycznym... wyniki wody mam ok... rosliny mam...
Rekomendowane odpowiedzi