Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Jak już wcześniej pisałem (na innym temacie) zakładam akwarium. Bedzie to moje akwarium Malawi po kilkunastu latach rozstania z akwarystyką i za "dawnych czasów" o pewnych rzeczach nie było wcale mowy. Więc mam wiele pytań. Uzupełniając wiadomości natrafilem na takie coś jak świderki. Gdzieś natrafiłem na informację,że te swiderki występują w Malawi (niestety nie mogę odnaleźć tej strony), chyba, że mi się coś przyśniło.

Pytania:

-jak duże są świderki?

-jak wyglądają (np. strony ze zdjęciami)?

-czy ryby ich nie zjedzą?

-jeśli są to skorupiaki, to czy martwe pozostawiają po sobie jakieś muszelki lub skorupki?

-czy świderki mogą być przyczyną ewentualnych klopotów z utrzymaniem akwarium?

-gdzie je można zdobyć?

Dziękuje za odpowiedzi. Sławek

Opublikowano

-a z wielkością to nie wiem jak jest

-podaje link do zdjęcia Świderki (Melanoides tuberculata)

http://img261.imageshack.us/img261/2273/6287557711164da3cl5.jpg

-no jak ryba większa to da rade takiego świderka sobie upolować ;)

-tak pozostawiają po sobie muszelki

-no jedyny kłopot jaki słyszałem to zdażają się plagi w tysiącach sztuk

-allegro.pl

Opublikowano
Pytania:

-jak duże są świderki?

-jak wyglądają (np. strony ze zdjęciami)?

-czy ryby ich nie zjedzą?

-jeśli są to skorupiaki, to czy martwe pozostawiają po sobie jakieś muszelki lub skorupki?

-czy świderki mogą być przyczyną ewentualnych klopotów z utrzymaniem akwarium?

-gdzie je można zdobyć?

- wypasiony okaz to moze mieć około 3 cm długosci i około 7-8 mm srednicy w najgrubszym miejscu.

-link kolega podał, a i w galerii klubowej w dziale inni mieszkańcy coś znajdziesz.

-wieksze pyszczaki dadzą radę zwłaszzca na głodzie ale generalnie nie jest to łatwy obiekt do zjedzenia

-zostawiają

-raczej pomagaja utrzymac akwa zwłaszcza jak podłoże jest piaszczyste natomiast jak ryby są przekarmiane to świderki tez mają więcej jedzenia w dodatku ryby na nie nie poluja i wtedy może byc plaga swiderków.

- prawie w każdym sklepie zoo bedą tyle że wystepują w zbiornikach jak i zatoczaki jako coś co sie niesprzedaje więc powinnieneś dostac za darmo albo jako gratis do pokarmu.

Opublikowano

ja na poczatek kupilam dla pyszczakow 10 szt swiderek.... a teraz mam ich wiecej w akwa niz kamieni i zaluje tego,ze je wlozylam. nie sa zjadane przez moje rybki a juz nie mam komu dawac tych swiderek.....

Opublikowano

karmie je 2 razy dziennie po troszku..... wiec jakby ktos chcial swiderek to chetnie mu dam kilkanascie sztuk :)

Opublikowano
karmie je 2 razy dziennie po troszku..... wiec jakby ktos chcial swiderek to chetnie mu dam kilkanascie sztuk :)

jaka masz obsade i jak duze ryby?

moje saulosi i rdzawe czesto urozmaicaja sobie diete spozywajac swiderki. nie ma tygodnia zeby nie pojawialy sie nowe puste muszelki ...

pzdr

jas

Opublikowano

ryby są roznej wielkosci, od maluchow, po mlodziez i dorosłe pyszczaki liczace sobie 17 cm długości. obsada - akwa 300l, podloze, drobne kamienie. wystrój - skaly, i kamienie wapienne.

Opublikowano

Jeśli mbuna (nie licząc kilku wyjątków) dorasta do 17 cm, to znaczy, ze coś jednak jest nie tak. Albo karmisz zbyt dużo, albo zbyt ciężko.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Trzy książki w twardej oprawie: Malawi Cichlids in natural habitat cz1 Malawi Cichlids in natural habitat cz3 Malawi Cichlids in natural habitat cz5 Książki w idealnym stanie. Cena 700zl za komplet.
    • Wyjdzie w praniu , ale nie zakładam większych problemów 😉 . Po latach moczenia łapek to jest mój 1 filtr takiej konstrukcji . Wszystko przemyślane pod nowy zbiornik .Przemek z Akwarium Szczecin robi mi wzmocnienia pod ten kaseciak tak abym gąbkę wyciągał bez odchylania i tym podobnych problemów . Zobaczymy 😉  
    • Dzięki @jaras za wskazówki 🙂 Może jeszcze spróbuję z tym pokarmem. U mnie Aristo mam wrażenie że się męczy żerując na nim bo wygląda jakby próbował się najeść powietrzem 😅
    • Na 30 ryb wielkości od 12 do 25cm daję 2 łyżeczki czubate od herbaty raz  dziennie - pokarm aller Aqua Futura pomieszany z Malawi chips oraz spiruliną granulowaną. Proporcje w miarę równe. Dodatkowo, jak mi się przypomni, to daję kryła mrożonego,nie częściej niż raz w tygodniu w ilości 7 kostek. Od czasy do czasu jakąś rybę morską , jak akurat mam na obiad - morszczuk, dorsz. Oczywiście bez obróbki termicznej. Czasami sporadycznie jeszcze płatki dla paletek d-50i to jest wszystko . Ale ja mogę mieć słabe doświadczenie w pielęgnacji ryb 40lat😃
    • @jarasa mógłbyś mi powiedzieć ile sztuk ryb masz u siebie i ile im sypiesz Futury? Tak myślę że może ja po prostu za mało im tego żarcia dawałem. Byłbym wdzięczny jakbyś podał ile wynosi jednodniowa porcja u Ciebie (o ile nie w gramach to chociaż w łyżeczkach) 🙂
    • Ja nie mam małych ryb. Nic złego nie zauważyłem stosując future. Ale od jakiegoś czasu mieszam z innymi tak jak wyżej pisałem.
    • Moim rybom podobnie jak u Ciebie nie podszedł ten pokarm. Niby z apetytem się na niego rzucały, jednak po wzięciu do pyska po chwili wypluwały. I tak kilkakrotnie, w końcu rezygnując i pozostawiając granulki. Dodatkowo od tego pobierania i wypluwania powstawało duże zmętnienie wody. Próbowałem podawania na sucho i po namoczeniu - w zasadzie efekt ten sam. U mnie jedynie fryeri połykał ten pokarm bez zastanawiania się. Reszta obsady - tak jak opisałem powyżej. Dlatego ja zostaję przy Futurze. Tym bardziej, że mam mniejsze ryby od Twoich i póki co ten rozmiar pokarmu (1,3 - 2 mm) jest dla nich odpowiedni. 
    • @jaras z tego co czytałem to na najszybszy wzrost nastawiona jest właśnie Futura. Nie mniej ten Bronze kompletnie nie pasuje tym moim bydlakom. A nie zauważasz u siebie problemu z małym rozmiarem Futury? U mnie np. zauważyłem że ryby zaczęły mieć takie dziwne kupy (jakby przerywane bąblami gazu lub bardzo cienkie) i czytałem gdzieś że ryby takich rozmiarów powinny dostawać już większe "kawały" jedzenia. Nie wiem ile w tym prawdy ale jak kilka dni pod rząd karmię mrożoną stynką to problem znika. 
    • Po namyśle, ja  nie będę kombinował i zostanę przy aller aqua futura. U siebie mam właśnie ten, pomieszany z chipsami Malawi tropical oraz spiruliną. Z tymi innymi pokarmami aller aqua trzeba uważać, bo są to pasze, nastawione na szybki przyrost masy ciała ryb w krótkim czasie. Dlatego ha nie będę ryzykował innych pokarmów z tej serii. 
    • Fajny kaseciak, czekamy na recenzję po uruchomieniu.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.