Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ty wiesz co ty piszesz ? Nikt ci tego nie napisal do tej pory, ale ty podstaw nie znasz ... tak...haremy sa potrzebne do czegos innego niz rozmnazanie..do spokojnego zycia... btw... poczytaj podstawy

Opublikowano
Ty wiesz co ty piszesz ? Nikt ci tego nie napisal do tej pory, ale ty podstaw nie znasz ... tak...haremy sa potrzebne do czegos innego niz rozmnazanie..do spokojnego zycia... btw... poczytaj podstawy

Cóż nie posiadam akwa a zainteresowało mnie to dopiero jakiś czas temu tak, że mam prawo nie wiedzieć wszystkiego. W książkach, poradnikach itp jak do tej pory nie natrafiłem na rozwinięcie tematu "Po co harem" jest wzmianka, że jest i na tym koniec.

Na forum jak narazie też nie trafiłem na temat dotyczący haremów, dlaczego są pożądane itd.

Tak więc jeśli nie wiem to się pytam :)

99% informacji mówi, że samo posiadanie 1 samca + kilka samic daje już harem.

Rybki powinny się chyba same dobrać w grupę czyż nie??

Opublikowano

To myślenie życzeniowe, ryby się dobiorą same często wbrew intencjom akwarysty :)

Proporcje większej ilości samic do samców a nie parki, dobiera się min. po to,żeby samice nie zostały zamęczone ciągłymi zalotami w ograniczonej przestrzeni,uwaga samca rozłoży się na kilka ryb.

Dalej, więcej niż x samców w jednym zbiorniku zależy już od warunków "lokalowych", bo każdy zajmie określone terytorium którego będzie bronił, dlatego nie powinno ich być więcej niż n w danym zbiorniku. Kolejna rzecz, to jak rozkłada się agresja między samcami jednego gatunku, dlaczego układ z trzema samcami będzie lepszy niż z dwoma, chociaż są gatunki w których bardzo trudno utrzymać więcej niż jednego samca, obojętnie jak duże akwarium itd.

Opublikowano

Jak będziesz miał pecha i z 10 kupionych młodych osobników wyrośnie ci układ 9 samców na 1 samicę,to niestety haremu nie stworzysz.Będziesz musiał pomóc stworzyć owy harem dokupując samic bądź znowu młode osobniki czekając na ich wybarwienie.

Opublikowano

Czyli teoretycznie w przypadku Acei to problem jest nie taki że problem jest z powstaniem haremu tylko problem jest w identyfikacji płci osobnika przez co akwaryście jest ciężko ustawić harem.

Nie ma co pasować z tego powodu. Kupimy i zobaczymy co będzie. Może uda się za pierwszym razem już trafić na odpowiedni komplet :)

A tak po za tematem.

Lepiej kupić większą ilość ryb niż zakładamy pozostawić czy zakupić tylko to co chcemy i ewentualnie potem robić podmianki?

Co koledzy robią z "niepotrzebnymi" rybkami? Sprzedają, oddają? Jeśli tak to gdzie.

Opublikowano

giant19s:Co koledzy robią z "niepotrzebnymi" rybkami? Sprzedają, oddają? Jeśli tak to gdzie.

Ja przeważnie oddaje za free,do zoologa bądź tak jak np.dzisiaj koleżance z forum galadriel(dwie samiczki msobo) :wink:

Lepiej kupić większą ilość ryb niż zakładamy pozostawić czy zakupić tylko to co chcemy i ewentualnie potem robić podmianki?

Kup większą ilość 10-12szt.Przy odrobinie szczęścia dobierze ci się docelowy harem.

Opublikowano

yellowki również trudno odróżnić a każdy ma tak więc metodą prób i błędów jakoś damy radę ;)

W najgorszym wypadku zamieni się na inne gatunki. Jest z czego wybierać więc nie powinno być problemu.

Do zakupu szkła i dalszych potrzebnych rzeczy jeszcze duuuużo czasu upłynie tak więc wszystko narazie w przygotowaniach.

Jeszcze wiele się na czytam zanim kupie rybki.

Podana obsada była tą w chwili obecnej dobrana aby nie było zbytnich problemów w hodowli rybek.

Możliwe, że jeszcze się zakocham w jakiejś innej i będzie zmiana ;)