Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najprosciej kontrolowane przerybienie kiedy na 1 mbuna przypada 12 - 15l wody, jej celem jest rozłożenie agresji na wiele osobnikow dodatkowo uzywasz nadfiltracji mech biol 3 x wiekszy zbiornik czyli z odpowiednio duzym złożem czy w przypadku mech wydajnoscia, przy malej dekoracji...po co sie pytac o cos co funkcjonuje od dawna i jest sprawdzonym rozwiazaniem w akwariach typowo dekoracyjnych, nie wszyscy chca obserwowac naturalne zachowania ryb dajac harem 3+7 na 350l i czekac na watache mlodych co w rezultacie tez da Ci zupe rybna, no chyba ze masz czas i checi bawic sie w odlawianie i ciagla redukcje krolikow jakimi sa pyszczaki :wink: .

Opublikowano

Jeśli któryś z ludzi odpowiadających na pytanie kolegi, radząc cokolwiek nie miałby na myśli jakiś przyzwoitych 20l na dorosłą rybkę i akwarium w którym zachowują się one w miarę naturalnie, a nie tylko omijają...to praktycznie możnaby napchać do akwa ile się chce. Albo raczej ile uciągnie wyposażenie techniczne. Widzę,że pojęcie akwarium dekoracyjnego można różnie odbierać :wink: Po prostu, lepiej nie przeginać w żadną stronę, ale co kto lubi.

Opublikowano

Z tego co zauważyłem w moim akwa, to samce starają się wyglądać ładnie również dla samiczek :) Faktem jest że najładniej wyglądają podczas walk ale te często kończą się zgonem jednego z walczących :(

Opublikowano
W okresie tarla na pewno beda wygladac imponujaco,a ze bedzie t o dosc czeste masz odpowiedz.

No to nie powiedziane , muszą mieć dobre warunki i samopoczucie.

A jeżeli kolega w akwa będzie miał bardzo duzo kryjówek to tarła może za często nie ogladać :D

Opublikowano

Co do warunków i samopoczucia to się zgodzę ale ilość skałek na pewno nie przeszkadza. Ja mam ich sporo a zawsze przynajmniej dwie samice noszą, a co najgorsze to małe yello są takie sprytne że z każdego tarła przeżywa w ogólnym po kilka sztuk :mrgreen: (co jakiś czas demolka w akwa aby skubańce odłowić :) )

Opublikowano

Ostateczna już zmiana obsady. Taka pozostanie już do "otwarcia" mej pierwszej malawki :)

Saulosi 3+5 ewentualna redukcja

Acei 1+4

Sprengerae 1+4

Żywieniowo nie powinno być problemu. Agresywność na niskim poziomie. Terytorializm tylko u Saulosi "stały" reszta ma tylko czasowy na czas tarła.

Saulosi i Sprengerae nie rosną duże jedynie Acei troszkę większy ale lubi pływać więc nie powinno być żadnych konfrontacji :)

Tak więc jestem zdania, że przy podłodze 150x50 nie będzie walecznie a rybki będą cieszyć oko :)

Myślę że wystarczy taki układ jak sądzicie?

Opublikowano

Szczerze. Czytałem o gatunku różne informacje na jakie trafiłem ale nigdzie nie wyczytałem owego problemu :?

Haremy to chyba tylko do rozmnażania potrzebne nie?

Źle będzie jeśli ich nie będzie?