Skocz do zawartości

Wyłączanie głowicy na noc a parametry wody...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
...czy wyłączając głowicę na noc ( z powodu dużego hałasu podczas jej pracy ) narobię dużego zamieszania z parametrami wody z rana po ponownym jej uruchomieniu ? Czy będzie to mocno odczuwalne mimo dużego złoża w biologu ? Jak sądzicie ?

a no to, że nie trzeba sie bawić zbytnio w dobór pomp, a woda przy wyłączonych innych filtrach biologicznie rano jest ok

Opublikowano

Doolga ale hydro służy głównie do usuwania azotanów a nie do usuwania zanieczyszczeń (gówienka resztki pokarmu itp.) i raczej nie zastąpi mechanika.

Ten cytat to nie ze mnie :wink:

Opublikowano
Doolga ale hydro służy głównie do usuwania azotanów a nie do usuwania zanieczyszczeń (gówienka resztki pokarmu itp.) i raczej nie zastąpi mechanika.

Ten cytat to nie ze mnie :wink:

polak2005 pyta o parametry wody rano. O ilość stolca na dnie pytać się przecież nie trzeba.

Opublikowano
polak2005 pyta o parametry wody rano.

Dokładnie, pytałem tylko o parametry wody bo jestem tego świadomy ,że po włączeniu rano głowicy będę miał przez jakiś czas jeden wileki wir syfu...Narazie zostane przy takiej metodzie i zacznę się rozglądać powoli za pompą.

Opublikowano

Słuchaj, jako że chyba nikt nie wyłącza filtrów na noc ty zrób test. Ryby obserwój, parametry spisuj rano i wieczorem i zdaj raport jak wygląda sprawa wyłączania pompy na noc.

Jednakże ja przychylam się ku temu by chodziła 24h. Czemu?

W nocy też ryby brudzą a wyłączanie mechanika spowoduje dwie rzeczy, odchody mają większe prawdopodobieństwo gromadzenia się w szczelinach i przy rozruchu porannym wita nas, nie zgłodniałe stado pyśków a kupa latających gówien.