Skocz do zawartości

Polimery w słodkim ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja już zakupiłem polimery do mojej solanki http://www.akwaryscirybnik.mojeforum.net/temat-vt482.html?postdays=0&postorder=asc&start=60 ale jeszcze nie mam filtra przepływowego.Taki filtr z pompą kosztuje od 400 zł w górę więc kombinuję zrobić sobie samemu.Zastanawiam się jak go zastosować w malawi i chyba to będzie musiał być jako zewnętrzny.Czy jeszcze nuikt w słodkim go nie zastosował ?

Opublikowano

Czytając początek z linku na nano-reff

W wyniku calego procesu powstajaca biomasa i wegiel organiczny staje sie pozywieniem dla organizmow w akwarium a w szczegolnosci dla przydaczni, gabek, i korali niefotosytezujacych...

Wychodzi , że polimery dostarczają wszelkiej maści koralowcom itp. morskim "roślinom" pożywienia , u nas nie występują takie organizmy które musielibyśmy specyficznie dokarmiać. Dodatkowo polimery silnie obniżają ph więc musieli byśmy dodatkowo walczyć ze spadającym ph...

A odpieniacz to sposób na usuwanie zanieczyszczeń , organicznych też ,

ale zadziała tylko w morskim.

Opublikowano
Inmar , jako filtr przepływowy wystarczy kubełek , tylko gąbkę na wylot przed pompą załóż i tyle:)

Wystarczy najmniejszy eheim 2211.

W tym filtrze pompa ma wydajność 300l/h i to może być trochę mało, aby utrzymać "pelletki" w ciągłym ruchu

Opublikowano

Polimery to świetna metoda filtracji do akwariów morskich bo załatwia też problem wykarmienia korali i wymagających filtratorów. Jednak na ile zrozumiałem tą metodę i jej efekty to do akwarium Malawi bym kulek nie pchał. Imo troche za szybko przeszliście do porządku nad spadkiem ilości tlenu w wodzie i spadkiem pH. Odpieniacz w morskim to megawydajna maszyna napowietrzająca, ciężko będzie zastąpić go w morskim kamieniem napowietrzającym czy deszczownicą. A zapotrzebowanie bakterii na tlen może być ogromne. Pamiętajcie, że w Malawi trzyma się zwykle więcej ryb w mniejszej ilości wody i jakby nie było sporo żarcia do akwarium wpada każdego dnia. Bakterie będą miały co przetwarzać i będa ciągnęły z wody tlen. Wydaje mi się, że dla ryb z Malawi lepsza będzie trochę brudniejsza i bardziej napowietrzona woda.

Opublikowano
Polimery to świetna metoda filtracji do akwariów morskich bo załatwia też problem wykarmienia korali i wymagających filtratorów.

A możesz wyjaśnić w jaki to sposób ? O ile rozumiem mamy tu do czynienia z bakteriami, co tam się jeszcze niby mnoży dodatkowego i tak wydajnie aby karmić te zwierzęta?

Ja szczerze watpie w to uzasadneinie i uwazam je za wyrost w postaci domniemanej i reklamy (znowu "podobno").

Poza tym wydaje mi się że równie skuteczny w tym zastosowaniu byłby klasyczny węgiel drzewny, może uformowany pod względem przepływu. (granulat? być może).

Ogólnie pryzpomina mi to kolejne parcie na nowinkę, to samo jakie miało mijsce np. przy jonizatorach...lampach UV... churrmem wszyscy i do wszystkiego..bo fajne świetne i w ogóle.

Widziałem to w zastosowaniu i jako zywo przypomina mi to filtr flui.